1. Haberler
  2. KAMU
  3. 2025 Bütçesi: Memur ve Emekli Maaşları İçin Hayati Revizyon İhtiyacı

2025 Bütçesi: Memur ve Emekli Maaşları İçin Hayati Revizyon İhtiyacı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2025 YILI BÜTÇESİ MEMUR VE EMEKLİLERİ MEMNUN EDECEK ŞEKİLDE REVİZE EDİLMELİDİR
 
2025 yılına ilişkin Merkezi Yönetim Bütçe Teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’nde görüşülmektedir. Meclis’te alınacak kararlarla birlikte devletimizin gelir ve harcama kalemleri belirlenecek; bu durum, memur ve emekli maaşlarının kesinleşmesini sağlayacak ve gerekli finansman kaynakları da ayrılmış olacaktır.
 
Geçtiğimiz günlerde 2025 yılında kamu alacaklarına uygulanacak yeniden değerleme oranı %43,93 olarak açıklanmıştı. Bütçe hazırlıkları aşamasında oluşturulan Orta Vadeli Program (OVP) çerçevesinde, 2025 yılında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) oranının en iyi ihtimalle %17,5; ekonomik büyümenin ise %4 seviyesinde olması beklenmektedir.
 
Ancak, enflasyon farkı hariç tutulduğunda, memur maaşlarına 2025 yılında yalnızca %6+5; yani kümülatif olarak %11,3 oranında bir zam yapılması öngörülmektedir. Bu durum, kamu idaresinin alacaklarına %43,93 oranında bir zam uygularken, memur maaşlarını %11,3 oranında artıracak olmasının bir çelişki yarattığını göstermektedir.
 
Devletin %17,5 olan enflasyon beklentisine karşın, memur ve emekli maaşlarına %11,3 zam yapılması, 2025 yılında kamu çalışanları ile emeklilerin alım gücünün düşeceğinin resmi olarak ilanı demektir. GSYİH’nın %4 büyüyeceğinin öngörüldüğü 2025 yılında, maaş artışlarının beklenenden düşük kalması nedeniyle alım gücünün erimesi, gelir dağılımındaki dengenin daha da bozulması anlamına gelmektedir. Bu durum, zenginlerin gelirinin artarken, yoksul kesimin reel kazancının düşeceğini ortaya koymaktadır.
 
Yapılan bütçe görüşmelerinin memurları ve emeklileri hayal kırıklığına uğratmaması ve gelir dağılımında adaletin sağlanması için bazı önlemlerin alınması gerekmektedir. 2025 yılında memur ve emeklilerin yaşam standartlarını yükseltmek adına, aşağıdaki tedbirlerin uygulanması elzemdir:
 
1. Kamu çalışanlarına, geçmiş dönemlerde yaşanan kayıpların telafisi için ek maaş zammı yapılması.
 
2. Memur maaş zamlarının OVP’de belirlenen enflasyon hedefinin altında kalmaması için, en azından gerçekleşen enflasyon düzeyine çekilmesi gerekmektedir.
 
3. Gelir dağılımındaki bozulmanın önlenmesi ve gelir gruplarının bütçeden aldıkları payın azalmasının engellenmesi için, OVP’de belirlenen %4 büyüme oranının emekli ve çalışan maaşlarına yansıtılması önemlidir.
 
4. Alım gücünün artırılması amacıyla, bu artışlara ilave olarak refah payı verilmesi önerilmektedir.
 
5. 2023 yılı Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararında, en geç 2024 yılı sonuna kadar çözülmesi taahhüt edilen 3600 ek gösterge düzenlemesinin hayata geçirilmesi, kamu görevlileri için büyük bir müjdedir.
 
6. Sosyal adaletin sağlanması ve dengeli vergi sisteminin oluşturulması için, çalışanların gelir vergisi oranlarının %15’te sabitlenmesi gerekmekte.
 
7. Sosyal devlet ilkelerinin hayata geçirilmesi, emekliler için ek ödemelerin emekli maaş ve ikramiyelerine dahil edilmesi önemlidir.
 
8. Mali, sosyal ve özlük hakları yönünden mağdur durumda olan yardımcı hizmetler sınıfı personelinin, bir defaya mahsus Genel İdare Hizmetleri Sınıfına geçirilmesi gerekiyor.
 
9. Bayram ikramiyesinden faydalanamayan memurlara da bayram ik

2025 Bütçesi: Memur ve Emekli Maaşları İçin Hayati Revizyon İhtiyacı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Medya Kamu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!