Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Remzi Bircan, 2025 yılına ilişkin hac organizasyon çalışmalarıyla ilgili detayları paylaştı. Bu kapsamda, organizasyon faaliyetlerine geçen yılın ağustos ayında başladıklarını belirtti.
Hacı adaylarının ilk kez hacca başvurularının alındığını ve kura sistemi aracılığıyla kutsal topraklara gideceklerin belirlendiğini hatırlatan Bircan, kafile görevlileri için de seçimlerin yapıldığını ve hazırlıkların büyük ölçüde tamamlandığını aktardı.
İlk kafile 29 Nisan’da yola çıkacak
Bircan, ilk hac kafilesinin 29 Nisan’da İstanbul’dan yola çıkacağını açıkladı. Hacı adaylarının kutsal topraklar için hazırlık yapmalarının ve eğitim süreçlerini tamamlamalarının önemine değindi.
Hac hazırlıklarının sadece Türkiye ile sınırlı kalmadığını, aynı zamanda Suudi Arabistan’da da sürdürüldüğünü ifade eden Bircan, “Hacıların konaklayacakları otellerin planlanması, yemek hizmetlerinin sunulacağı yerler, Mekke ve Medine arasında yolcu taşımak için otobüs kiralanması ve ziyaret edilecek kutsal mekanların planlaması tamamlandı. Arafat’taki çadır kurulumları da sona erdi. Her şey hazır.” şeklinde konuştu.
“Hac vizesi olmayanların Arafat’a çıkması engellenecek”
Hac ibadetinin belirli zaman dilimi ve mekana bağlı gerçekleştiğini hatırlatan Bircan, bu nedenle talebin aynı anda karşılanmasının mümkün olamayacağını ifade etti. Kabe’de tavaf yapılacak alanın ve Arafat Meydanı’nın sınırlı olduğunu belirten Bircan, “Peygamber Efendimiz’in belirlediği bu alanlarda dünya genelindeki Müslümanlar için kota uygulanmaktadır.” dedi. Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı’nın bu yıl da hac vizesi olmayanların Arafat’a gitmesine izin vermeyeceği bilgisini verdi.
“Hac vizesi olmayanlar sınır dışı edilecek”
Bircan, önceki yıllarda ticari ve umre vizeleriyle kutsal topraklara giden bazı kişilerin hac ibadeti yapamaktan kaynaklı yaşadıkları sorunlara dikkat çekti. Bu nedenle, Hac ve Umre Bakanlığı’nın 1 Nisan itibarıyla umre vizelerini askıya aldığını ve umre vizesi olanların ülkeye girişlerini 14 Nisan’dan itibaren yasakladığını sözlerine ekledi. Seyahat vizesi alanlardan da belirli tarih aralıklarında Mekke’ye gitmelerinin önleneceği kaydedildi. Bu durumun sonuçları arasında sınır dışı işlemleri ve maddi yaptırımların bulunduğu belirtildi.
Bakanlıklararası Hac ve Umre Kurulu’nun Ramazan ayında yaptığı açıklamalara atıfta bulunan Bircan, hac vizesi olmadan kutsal topraklara gitmenin getirebileceği büyük sorunları dile getirdi. Bu gibi durumların oluşmasının engellenmesi adına vatandaşlara resmi kanallar üzerinden başvuru yapmalarının ve kuradan ismi çıktığında kayıt yaptırmalarının önerildiğini sözlerine ekledi.