TÜRK-İŞ Genel Merkezi’nde düzenlenen Başkanlar Kurulu toplantısının ardından bir bildiri yayımlandı. Toplantıda, Türkiye’de son zamanlarda yaşanan ekonomik, sosyal ve siyasal gelişmelerin demokratik ilkeler ve yapıların çerçevesinde ele alındığı ifade edildi. Sürekli değişen ülke gündeminin, temel ve acil sorunların belirsizleşmesine yol açtığına dikkat çekildi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun görevden alınmasının ardından yaşanan gelişmelerin takip edildiği belirtilirken, konfederasyonun tüm sorunların hukuk ve demokrasi çerçevesinde çözülmesinden yana olduğu vurgulandı. Bildiride, düşünce ve ifade özgürlüğünün Anayasa ile güvence altına alındığı, hukukun üstünlüğü, demokrasi ve emek haklarına karşı kararlılıkla durulacağı ifade edildi.
Sendikaların İdari Maddelerdeki Müzakereleri
Kamu sektöründe yaklaşık 600 bin işçiyi etkileyecek toplu iş sözleşmesi sürecinin devam ettiğine dikkat çekilen bildiride, şu hususlara yer verildi:
- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na sunulan ortak taleplerin üzerinden geçen yaklaşık 45 güne rağmen hâlâ yanıt verilmemiştir.
- Konfederasyon üyesi sendikaların idari maddelerle ilgili müzakereleri sürmektedir.
- İşçilerin satın alma gücünü artıracak ve refahı yükseltecek bir ücret ve sosyal ödemelerin belirlenmesi önceliklidir.
- Müzakerelerin olumlu sonuçlanması için işçilerin ve ailelerinin yaşam standartlarının ‘insan onuruna yaraşır’ düzeye çıkarılması için dayanışma içinde mücadele edilecektir.
Ücret Politikası ve Vergi Düzenlemeleri
Bildiride, TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu’nun ülke ekonomisinin işçi haklarını gözeterek yeniden yapılandırılması gerektiğini savunduğu belirtildi. “Ağır geçim şartlarında yaşam mücadelesi veren kesimlerden daha fazla fedakarlık beklenmemelidir. Çalışanlara yönelik, enflasyon hedeflerine bağlı bir ücret politikası yerine milli gelirin adil bir şekilde paylaşılması gerekmektedir.” denildi. Vergi yükünün büyük ölçüde ücretli çalışanlar üzerinde kaldığına vurgu yapılan bildiride, “İşçilerin gelir vergisi tarifelerinde yapılan değişiklik talepleri göz ardı edilmiştir. Gelir vergisi tarifesinin 2002 yılından itibaren açıklanan yeniden değerleme oranlarına göre güncellenmediği için işçiler daha fazla vergi ödemek durumunda kalmaktadır. Ücretli çalışanların alım gücünü azaltan mevcut adaletsizliklerin bir an önce giderilmesi gerekir.” ifadeleri kullanıldı.
TÜRK-İŞ 1 Mayıs Kutlamaları
TÜRK-İŞ, 1 Mayıs’ı Kartal’da kitlesel bir şekilde kutlama kararı aldı. 1 Mayıs’ın, işçilerin yaşam ve çalışma şartlarının, iş güvencesi, iş yeri güvenliği, alım gücü, sendikal haklar ve grev gibi temel hakların değerlendirildiği bir gün olduğuna dikkat çekildi. Bildiride, “TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu, geçmiş deneyimleri göz önünde bulundurarak, 1 Mayıs’ın 2025 yılında işçilerin yer aldığı her yerde ve 81 ilde etkin bir şekilde kutlanması kararı almıştır.” denildi. Ayrıca, sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin sosyal ve hukuk devleti ilkeleri doğrultusunda yeniden düzenlenmesi talep edildi. İşçilerin yüzde 86’sının sendikal kapsam dışında olduğu belirtilerek, bu konuda acil düzenlemelerin gerekliliği vurgulandı. Bildiride, işçi hak ve özgürlüklerinin geliştirilmesi için sürdürülen mücadelenin destekleneceği belirtildi.