TBMM Genel Kurulu’nda gerçekleştirilen İklim Yasası görüşmelerinde önemli bir gelişme yaşandı. Cumhuriyet gazetesinin aktardığına göre, ilk dört maddesi kabul edilen yasa tasarısının bugünkü ve yarınki görüşmeleri, gelen tepkiler üzerine TBMM gündeminden kaldırıldı.
Çevre ve tarım örgütlerinden itiraz geldi
Yapılan kamuoyu yoklamalarına göre, toplumun yaklaşık yüzde 70’inin muhtemel etkilerini bilmediği bu yasa tasarısı, geleneksel tarımla uğraşan çiftçiler arasında büyük endişelere neden olmuş; çevre ve tarım kuruluşları bu duruma tepki göstermişti.
CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, durumu paylaştı
CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “TBMM Genel Kurulunda görülen İklim Kanunu, muhalefet partileri ve sivil toplum kuruluşlarının etkili muhalefeti sonucunda yeniden görüşülmek üzere komisyona geri çekiliyor. Bu sefer AK Parti grubunun eleştirileri dikkate alarak ve bilimsel gerekçelere öncelik vererek, ülkemizin hak ettiği bir iklim yasasına ulaşmasını umuyoruz” ifadelerini kullandı.
Kabul edilen maddeler üzerinde duruldu
Kabul edilen maddeler kapsamında, yeşil büyüme vizyonu ve net sıfır emisyon hedeflerine ulaşmayı amaçlayan teklif, iklim değişikliği ile mücadelede kritik öneme sahip sera gazı emisyonlarının azaltılması ve iklim değişikliğine adaptasyon faaliyetlerini, planlama ve uygulama araçlarını, gelirleri, izin ve denetim süreçlerini de kapsayan yasal ve kurumsal çerçeveyi belirliyor.
Ekonomim