Resmi Gazete’de yayımlanan yeni düzenleme ile SGK personeli, hizmet puanı esasına dayanarak yer değiştirecek. Personelin öğrenim durumu, yabancı dil bilgisi ve hizmet yılı gibi kriterlerden puanlar verilecek.
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından:
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU PERSONELİ ATAMA VE YER DEĞİŞTİRME YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
MADDE 1- 27/6/2012 tarihli ve 28336 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Sosyal Güvenlik Kurumu Personeli Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 3. maddesi aşağıdaki gibi güncellenmiştir.
“MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik; 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 72. maddesi, 4 sayılı Bakanlıklara Bağlı, İlgili, İlişkili Kurum ve Kuruluşlar ile Diğer Kurum ve Kuruluşların Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ve 19/4/1983 tarihli ve 83/6525 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.”
MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 4. maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde geçen “Nakil Dönemi” ifadesi “Hizmet Puanı” olarak değiştirilmiştir. (ı) bendinde yer alan “Ana hizmet ile danışma ve yardımcı hizmet” ifadesi ise “Hizmet” olarak güncellenmiştir.
MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 9. maddesi aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir.
“MADDE 9- (1) Zorunlu yer değiştirme yoluyla gerçekleştirilecek atamalarla ilgili uyulması gereken kurallar aşağıda belirtilmiştir:
a) Yer değiştirme atamalarında, her hizmet bölgesindeki zorunlu çalışma süresinin tamamlanması esas alınır. Bu süreyi tamamlayan personel, farklı hizmet bölgelerine atanabilir. Bulunulan bölgedeki zorunlu çalışma süresi dolmadan diğer bölgelere atama yapılmaz; her bölge için belirlenen zorunlu süre, o bölge içindeki bir hizmet alanında veya birden fazla alanda geçirilebilir. Ancak aynı il içerisindeki farklı hizmet alanlarına atama yapılmasında çalışma süresi iki yıl, aynı ildeki hizmet alanlarında ise bir yıldan az olamaz. Zorunlu yer değiştirmeye tabi personelin belirli bir bölgede çalışma süresi, yönetmelik ile belirlenen sürenin iki katını aşamaz.
b) Dördüncü ve beşinci hizmet bölgelerinde, zorunlu çalışma süresi tamamlandığında, bu bölgede kalmak isteyenlerin durumu Yer Değiştirme Kurulu tarafından değerlendirilecektir. Dördüncü bölgedeki zorunlu çalışma süresi altı yılı; beşinci bölgedeki süre ise dört yılı geçemez.
c) Memurun, bulunduğu hizmet bölgesinde zorunlu çalışma süresini doldurmasına rağmen atanacağı hizmet bölgelerinde kadro yetersizliği nedeniyle atama gerçekleştirilememesi durumunda, belirli süreler (Birinci hizmet bölgesi hariç) bir üst bölgedeki zorunlu sürelerden düşülecektir.
ç) Belirlenen bütün bölge hizmetlerini tamamlayanların görev yapacağı yer, istekleri de göz önünde bulundurularak Yer Değiştirme Kurulu tarafından seçilecektir.
d) Zorunlu çalışma süresini tamamlayan personelden, emekliliği bir sonraki yılın Temmuz ayı itibarıyla kazanacak olanların en geç 17 Temmuz’da emeklilik dilekçelerini Başkanlığa iletmeleri ve idari engel bulunmaması halinde, emeklilik tarihlerine kadar mevcut hizmet alanlarında kalmaları sağlanacaktır. Bu mümkündür. Ancak, bu durumda olanlar emeklilik talebinden vazgeçtiklerinde, Başkanlık tarafından resen atamaya tabi tutulacaklardır ve bu kişiler ikinci kez bu haktan faydalanamayacaklardır.
e) Üçüncü bölümde belirlenen hükümler zorunlu yer değiştirmeye tabi olmayan personel için geçerli değildir. Bu personelin mazerete dayalı yer değiştirme talepleri, Genel Yönetmelik hükümlerine göre Yer Değiştirme Kurulu tarafından değerlendirilir.
f) Zorunlu çalışma süresi ve değerlendirme puanlarının hesabında, 30 Haziran tarihi dikkate alınacaktır. Zorunlu süre hesabında Genel Yönetmelik’in 22 ve 23. maddeleri uygulanır.
g) 6. maddede belirtilen unvanlarda görev yapanlar, 20. maddede belirtilen çalışma süresini doldurduktan sonra farklı bir unvana atanması durumunda, daha önce bulundukları kadrolara geri dönmek istemeleri halinde, en son görev yaptıkları hizmet bölgelerine atanacaklardır. Eğer bu bölgede boş kadro yoksa, tamamlamadıkları hizmet bölgelerine atanabilirler.”
MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 10. maddesinin birinci fıkrasındaki “İnsan Kaynakları” ifadesi “Personel” olarak değiştirilmiştir.
MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 11. maddesinin ikinci fıkrasındaki “İnsan Kaynakları” ifadesi de “Personel” şeklinde güncellenmiştir.
MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin 12. maddesinin beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde düzeltilmiş, altıncı fıkrası iptal edilmiştir.
“(5) Ataması yapılmış personelin atama işlemi iptali talebi, görevden ayrılmaması şartıyla, atama onayından sonra ortaya çıkan acil ve zorunlu hallerin belge ile kanıtlanması halinde değerlendirilebilir.”
MADDE 7- Aynı Yönetmeliğin 13. maddesinin birinci fıkrasındaki “unvanları” ifadesi “ünvanları” olarak, ikinci fıkrasındaki “İnsan Kaynakları” ifadesi “Personel” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 8- Aynı Yönetmeliğin 14. maddesinin birinci fıkrasındaki “tam teşekküllü devlet hastanesinden veya üniversitelerin tıp fakültelerinden” ifadesi yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 9- Aynı Yönetmeliğin 14/A maddesinin ikinci fıkrasının birinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Bu kapsamda yapılan talepler, bu Yönetmelikteki kısıtlayıcı hükümlere bağlı kalmaksızın, kurumların kadro imkânları ve teşkilat yapıları dikkate alınarak değerlendirilir.”
MADDE 10- Aynı Yönetmeliğin 15. maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir.
“Aile birliği mazeretine bağlı atama
MADDE 15- (1) Aile birliği mazeretiyle atama yapılabilmesi için; personelin eşinin, atanılmak istenen yerde 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4. maddesine göre çalışıyor olması ve durumu belgelendirmesi gerekmektedir.
(2) Aile birliği mazeretiyle yer değişikliği yapılırken memurun;
a) Kamu personeli olan eşinin, kurum içi yer değişikliği imkanının olmaması veya mevzuat gereği zorunlu yer değiştirmeye tabi bir görevi yerine getirmesi durumunda bu eşin bulunduğu yere,
b) Eşlerin her ikisi de Kurumda çalışıyorsa, yönetici pozisyondaki eşin bulunduğu yere, diğer durumlarda ise Kurumun yoğun hizmet ihtiyacını göz önünde bulundurarak uygun bir yere atanması,
c) Farklı kurumda çalışan eşi olan Kurum personelinin talebi, kurumlar arasında yapılan koordinasyon ile her iki kurumun da öncelikli hizmet bunu yüksek ihtiyacına uygun bir yere,
ç) Kamu personeli olmayan eşin, başvuru tarihi itibarıyla son iki yıl içinde 360 gün sosyal güvenlik primini ödemiş ve halen çalışıyor olması durumunda bu durumda olan eşin bulunduğu yere,
atanması yoluyla yapılabilir.
(3) Aile birliği mazeretiyle yer değiştirme isteğinde bulunan memur, eşinin kamu kurum ve kuruluşlarında kamu personeli olarak çalıştığını veya atanmayı talep ettiği yerde eşinin son iki yıl içinde 360 gün sosyal güvenlik primi ödemiş olduğuna dair belgenin birimine ibraz etmekle yükümlüdür. Ayrıca, yer değiştirme başvurusuna evlilik durumunu kanıtlayan belgenin eklenmesi gereklidir.
(4) 5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (4) alt bendi ile isteğe bağlı sigortalı olan personelin eş durumu nedeniyle atama talepleri bu düzenleme kapsamında değerlendirilmez.
(5) Ülke genelinde faaliyet gösteren ancak merkezi bir ilde yerleşik olan şirketlerde çalışan personelin eşleri, iş merkezi dışındaki bir başka iş yerinde çalışıyorlarsa atanmak istedikleri yerde iş yerinin faaliyette olduğuna dair belgeyi, anonim şirketlerde iş yerinden; diğer şirketlerde ise vergi dairesinden, belediyeden veya ilgili meslek kuruluşlarından alacakları belge ile belgelendirmelidirler.
MADDE 11- Aynı Yönetmeliğin 16. maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki gibi değiştirilmiştir.
“(1) Birimler aracılığıyla başvurulması ve talep edenlerin emekliliği hak etmemiş olması koşuluyla, aynı sınıf ve eşdeğer unvandaki karşılıklı yer değiştirme talepleri, Personel Daire Başkanlığına iletilecektir. Uygun görülen yer değiştirme talepleri söz konusu olduğu takdirde, karşılıklı olarak atanmalar gerçekleştirilebilir.”
MADDE 12- Aynı Yönetmeliğin 17. maddesine aşağıdaki cümle eklenmiştir.
“(4) Hizmet gereklilikleri, birim amirlerinin gerekçeli önerileri, idari zorunluluklar ve kadro durumu dikkate alınarak Kurum merkez teşkilatına atama veya görevlendirme yapılabilir.”
MADDE 13- Aynı Yönetmeliğin 18. maddesinin üçüncü fıkrası iptal edilmiştir.
MADDE 14- Aynı Yönetmeliğin 19. maddesinin birinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 15- Aynı Yönetmeliğin 20. maddesinin başlığında ve birinci ile ikinci fıkralarında geçen “unvan” ibareleri “ünvan”, birinci fıkrasında yer alan “unvana” ibaresi “ünvana” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 16- Aynı Yönetmeliğe 22. maddeden sonrasına aşağıdaki madde eklenmiştir.
“Atama onayının tebliği
MADDE 22/A- (1) Atama onayı, ilgili birimin kayıtlarına geçtikten sonra en geç on beş gün içerisinde ilgili kişiye tebliğ edilir ve tebliğ tarihi itibarıyla ilişiği kesilir.”
MADDE 17- Aynı Yönetmeliğin EK-1’i ekteki şekilde değiştirilmiştir.
MADDE 18- Aynı Yönetmeliğin EK-3’ü de ekteki düzenlemeye göre güncellenmiştir.
MADDE 19- Bu Yönetmeliğin;
a) 18. maddesi 30/6/2025 tarihinde,
b) Diğer maddeleri yayımı tarihinde,
yürürlüğe girecektir.
MADDE 20- Bu Yönetmelik hükümlerinin uygulanması Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı’na aittir.