Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) milletvekillerinin imzalarını taşıyan Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde (KHK) Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına sunuldu.
Söz konusu teklifle, Anayasa Mahkemesi’nin 703 Sayılı KHK’nin belirli hükümlerini iptal etmesi üzerine yasal düzenleme yapılması hedefleniyor. Eğer bu teklif kabul edilirse, Cumhurbaşkanı’nın teğmen ile albay rütbesinde bulunan subaylardan uygun gördükleri hakkında ayırma kararı verme yetkisi olacak ve rütbe bekleme süreleri de Cumhurbaşkanlığı kararıyla değiştirilebilecek.
Ayrıca, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı’nın Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği olarak yeniden yapılandırılması çerçevesinde, Harcırah Kanunu’na Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri ibaresi eklenecek.
Futbol ve Diğer Spor Müsabakalarında Bahis ve Şans Oyunları Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da yapılacak değişiklikle, bayiliklerin kurulacağı yerler ve sayıları belirlenerek, bayi müracaatlarını değerlendirmek ve ruhsatlarını düzenlemekle görevli kuruluşun yetkileri artırılacak. Bunun yanı sıra, bayilik teşkilatının mevzuata uygun bir şekilde işleyişini sağlamak amacıyla gerekli denetim ve kontrollerin yapılması gerekecek.
RÜTBE BEKLEME SÜRESİ CUMHURBAŞKANI TARAFINDAN BELİRLENECEK
Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu’nda yapılacak güncellemeyle, kuvvet komutanlıkları arasındaki rütbe karşılama oranlardaki farklılıklar nedeniyle personel ihtiyacının karşılanabilmesi için Cumhurbaşkanı’nın rütbe bekleme sürelerini değiştirebilmesi mümkün olacak.
Bu aynı kanundaki başka bir düzenleme ile, “Türk Silahlı Kuvvetleri’nin güç ve güvenilirliğini koruma” gerekçesiyle, Cumhurbaşkanı’nın teğmen ve albay rütbesindeki subaylardan uygun gördükleri hakkında ayırma kararı vermesi sağlanacak. Teğmen ve albay rütbesindekilerden Silahlı Kuvvetlerden çıkarılmasına karar verilenler için emeklilik şartları, Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu hükümleri çerçevesinde uygulanacak.
Askeri Okullar, Askeri Öğrenciler, Askeri Fabrikalar ve Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun’da yapılan değişiklikle, Milli Savunma Bakanlığı’nın yürütmekte olduğu insani amaçlı mayın ve patlamamış mühimmat temizliği faaliyetleri için yurt dışından getirilen her türlü ekipmanın gümrük vergilerinden muaf tutulması sağlanacak.
YÜKSEKÖĞRETİM KURULU ÜYELERİ VE REKTÖRLER İÇİN DÜZENLEMELER
Teklif doğrultusunda Yükseköğretim Kanunu’nda da yenilikler olacak. Yükseköğretim Kurulu, Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen 21 kişiden oluşacak. Bu kişiler arasında 7 devlet görevlisi, 7 profesör öğretim üyesi ve 7 emekli üst düzey kamu görevlisi olacak.
Cumhurbaşkanı, Üniversitelerarası Kurul tarafından seçilen üyeleri bir ay içinde atayamazsa, yeni adayların seçimi için iki hafta süre verilecek. Kamu kurumlarında görevli olanlardan üyeliğe seçilenlerin görevleri devam edecek.
Devlet ve vakıf üniversitelerine rektör atanmalarında Cumhurbaşkanının yetkisi olacak. Vakıflar tarafından kurulan üniversitelerde ise rektör ataması, mütevelli heyetinin önerisi ile gerçekleştirilecek. Rektör, yükseköğretim kurumunu temsilen görev yapacak.
Yükseköğretim kurumlarında sözleşmeli olarak görevlendirilecek yabancı uyruklu öğretim elemanı sayısı, dolu kadro sayısının yüzde 2’sini aşamayacak. Bu öğretim elemanlarının ihtiyaçları ve yerleşimi, Yükseköğretim Kurulu tarafından yürütülecek.
AYIRMA KARARINI CUMHURBAŞKANI VERECEK
Teklif çerçevesinde, Sahil Güvenlik Komutanlığı Kanunu ve Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu’nda değişiklik öngörülerek, Cumhurbaşkanınca teğmen-albay rütbesindeki subaylardan uygun görülenlere ayırma kararı verilmesine olanak tanınacak.
Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığındaki teğmen-albay rütbesindeki subayların, Cumhurbaşkanı tarafından uygun görüşle Türk Silahlı Kuvvetlerinden çıkarılması halinde emeklilik şartları, ilgili kanunların hükümlerine göre uygulanacak.
Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı’nın Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği olarak yeniden adlandırılması sebebiyle Karayolları Trafik Kanunu’na yeni düzenlemeler eklenecek.
EKONOMİK VE SOSYAL KONSEYİN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI
Gençlik ve Spor Hizmetleri Kanunu’nda yapılan değişiklikle, Gençlik ve Spor Bakanlığının yurtdışında yürüteceği programların koordinasyonu, yeni kurulacak ofislerle sağlanacak. Bu ofislerin yapılacak iş ve personel düzenlemeleri Cumhurbaşkanlığı tarafından belirlenecek.
Ekonomik ve Sosyal Konseyin kuruluşu ve çalışma yöntemleri ile ilgili kanunda yapılan değişiklikle, konseyin üyeleri ve çalışma usulleri Cumhurbaşkanı tarafından belirlenilecek.
Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’nda yapılan değişiklikle, sendika ve konfederasyonların doğal afetlerde belirli şartlar altında nakit yardım yapmaları öngörülüyor. Bu yardımlar, afete maruz kalan bölgelerde kamu yararına çalışan dernekler ve vergi muafiyeti tanınan vakıflara yönlendirilecek.
BELEDİYE VE KÖYLERİN KALDIRILMASINI DÜZENLEYEN HÜKÜMLER
Cumhurbaşkanı kararına dayanarak belediyelerin kurulmasına imkan tanıyan hükmün Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesi üzerine, Belediye Kanunu’nda düzeltmeler yapılacak. Bu çerçevede, belediye kurulması için gerekli işlem dosyası, valinin görüşü ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına iletilecek.
Yeni yerleşim yerleri oluşturulduktan sonra nüfusu 5 bin ve üzerinde olan yerlerde belediye kurulması mümkün olacak. Ayrıca, mevcut belediye ve köylerin tüzel kişiliği, yerel yönetim altyapısının ihtiyacı sebebiyle kaldırılabilecek.
Nüfusu 2 binin altına düşen belediyeler ise köye dönüştürülecek. Birleşme ve tüzel kişiliğin kaldırılması süreçlerinde, mevcut planlarda zorunlu değişiklik ve imar uygulamaları, yeni katılan belediyenin uygun görüşü ile yapılabilecek.
Biyogüvenlik Kanunu’nda yapılan değişiklikle, Biyogüvenlik Kurulu’na yapılan atıflar Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen kurul veya merciye yönlendirilmiş sayılacak.
Devlet Desteklerini İzleme ve Denetleme Kurulu’nun kapatılmasının ardından, bu kurula yapılan atıfların hangi kuruma yöneltileceği konusunda açıklamalar yapılacak. Buna göre, atıflar yine Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen kurullara yapılmış sayılacak.
YÜCE DİVAN YARGILAMALARINA İLİŞKİN DÜZENLEMELER
Anayasa Mahkemesi’nin, Yüce Divan yargılamasında sürelerin KHK ile belirlenemeyeceğine dair hükmü uyarınca, Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun’da değişiklik yapılacak. Önerilene göre, Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanların Yüce Divan yargılamalarının 3 ay içinde tamamlanması gerekecek. Bu süreçte tamamlanamazsa ek 3 ay ek süre verilecek.
Yüce Divan yargılanacak eski Bakanlar Kurulu üyeleri, askeri yargı mensupları ve Jandarma Genel Komutanı’na ilişkin bilgiler yeniden düzenlenecek. Buna göre, 9 Temmuz 2018’den önce görev yapmış olan Bakanlar Kurulu üyeleri, görev süreleriyle ilgili suçlardan ötürü Yüce Divan’da yargılanacak. Ayrıca, kaldırılan askeri mahkeme başkan ve üyeleri ile Jandarma Genel Komutanı, 27 Nisan 2017’den önceki görevleriyle ilgili suçlarla Yüce Divan’da yargılanma sürecine tabi olacak.