Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Personel Kanunu’nda bazı değişiklikler öngören bir kanun teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na iletti. Teklif ile birlikte korgeneral ve koramiral rütbelerine yükselebilmek için aranan şartlar yeniden tanımlanıyor. Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlıklarında, kuvvet harp enstitüleri komuta ve kurmay eğitimini başarıyla tamamlamış olan generallerin, korgeneral ve koramiral rütbelerine terfi edebilmeleri amaçlanıyor.
Mevcut yasada, Deniz Kuvvetleri’nde güverte veya deniz sınıfının amiral ve Hava Kuvvetleri’nde pilot sınıfı generallerin korgeneral ve koramiral rütbelerine terfi edebilmesine dair düzenleme, günümüzün teknolojik gelişmeleri doğrultusunda değiştirilmektedir. Bu çerçevede, TSK’nın ihtiyaçları göz önünde bulundurularak, Deniz ve Hava Kuvvetlerinde tüm muharip sınıf general ve amirallerin korgeneral ve koramiral rütbelerine terfi edebilmeleri sağlanacak. Böylece, bu personelin İHA, piyade, istihbarat, uçak bakım, istihkam, muhabere ve hava savunma gibi alanlarda üst komuta kademelerinde görev alabilmesi mümkün hale geliyor.
MEVCUTLARIN DURUMU
Kanun teklifinde, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlıklarında kuvvet harp enstitüleri komuta ve kurmay eğitimini başarıyla tamamlamış generallerin korgeneral ve koramiral rütbelerine yükselmeleri için bir geçici madde de eklenmiştir. Bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte, tümgeneral, tümamiral, tuğgeneral ve tuğamiral rütbelerine sahip muharip sınıf personeli, korgeneral ve koramiral rütbelerine yükselebilmek için kuvvet harp enstitüleri komuta ve kurmay eğitimi şartını taşımayacak. Harp akademileri eğitimini tamamlamış olanlar, kuvvet harp enstitüleri komuta ve kurmay eğitimini tamamlamış sayılacak.
Düzenlemenin gerekçesinde, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası, TSK’dan birçok subayın ihraç edildiği ve bu durumun özellikle kurmay subayları arasında belirgin bir azalmaya yol açtığı belirtiliyor. Sınır ötesinde görev yapan generallerin çoğunun kurmaylık eğitimi almadıkları için korgeneralliğe yükselememeleri de vurgulanmakta. Ayrıca, 15 Temmuz öncesinde FETÖ mensupları, örgütle bağlantısı olmayan subayların harp akademilerine kabulünü engelleyerek, muharip sınıf personelinin korgeneral ve koramiral ile orgeneral ve oramiralliğe yükselmeleri için gereken şartları zorlaştırmıştır. Harp akademileri eğitimini tamamlayanlar, kuvvet harp enstitülerini bitirmiş sayılacaklar.
- Teklifte, Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararı ile hizmet süreleri uzatılabilecek general ve amirallerin sayısı yıllık 36’dan 60’a, zaruri hallerde ise en fazla 75’e çıkarılmaktadır.
- Buna ek olarak, orgeneral ve oramiral rütbeleri için yaş haddi 67 olarak belirlenip, bu sürenin Cumhurbaşkanı tarafından birer yıllık sürelerle 72’ye kadar uzatılabileceğine dair düzenleme yapılmıştır.
- Teklif ile kuvvet komutanları ile Genelkurmay Başkanı arasındaki yaş haddinin de eşitlenmesi sağlanıyor.