İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklama ile, Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun Uygulamasına İlişkin Yönetmelikte çeşitli değişiklikler yapıldığı bildirildi.
Yönetmeliğin 33. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “uzman öğreticilerin” ifadesi “uzman eğiticilerin” olarak güncellenmiştir.
Aynı yönetmeliğin 34. maddesinin ikinci fıkrasına “en az” ifadesi eklenmiş ve “on” sayısı “sekiz” olarak değiştirilmiştir.
Yönetmeliğin 35. maddesi, özel eğitim kurumları tarafından düzenlenen derslerin devam durumunu belirten bir devam çizelgesinin oluşturulması ve dersi tamamlamamış sayılacaklar ile ilgili düzenlemeler içerecek şekilde yeniden düzenlenmiştir. Buna göre, her bir dersin %25’inden fazla devamsızlık yapan öğrenciler bu dersten başarısız sayılacak ve bir yıl içinde temel, yenileme ve alan eğitim programını tamamlamayanların kursla ilişiği kesilecek.
Yönetmeliğin 37. maddesinin ikinci fıkrası ise eğitim modüllerinin içeriğine uygun olarak hazırlanacak yazılı sınavların yapılandırılmasına ilişkin değişiklikler içermektedir. Bu değişiklikle, temel eğitim sınavı 80 soru ile adayların silah bilgilerini ölçen 20 sorudan oluşan iki kısımdan, yenileme eğitimi sınavı ise 40 sorudan oluşan birinci kısım ve 20 sorudan oluşan silah bilgisi ölçme kısmından oluşacak şekilde belirlenmiştir.
Madde 39’da yapılan değişiklikle yazılı sınavların her iki kısmı ve uygulamalı sınavın ayrı ayrı 100 puan üzerinden değerlendirileceği belirtilmiştir. Silahlı görev yapacak özel güvenlik adayları, her iki yazılı sınavın yanı sıra uygulamalı sınavdan da en az 60 puan alarak başarılı sayılacaklardır. Adaylar, yeterli başarıyı sağlayamadıkları takdirde bir yıl içerisinde birbirini takip eden beş sınava katılma hakkına sahip olacaklardır.
Yönetmeliğin 41. maddesinde yapılan değişiklikle, özel güvenlik eğitimi sonrasında yapılan sınavlarda başarılı olanlara Özel Güvenlik Eğitim Sertifikası verileceği duyurulmuştur. Bu sertifikaların geçerliliği özel güvenlik temel eğitimi ve yenileme eğitimi için beş yıl, alan eğitimi için ise süresiz olarak belirlenmiştir.
Yeni ek maddeyle birlikte özel güvenlik eğitim kurumlarının eğitimlerin ders saati taban ücretlerinin belirlenmesi, maliyet, ekonomik koşullar ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla oluşturulan bir komisyonda kararlaştırılacaktır. Belirlenen taban ücretler, her yıl Ocak ayında duyurulacak ve bir yıl süreyle geçerli olacaktır.
Son olarak, yapılacak diğer usul ve esasların Bakanlık tarafından belirleneceği ifade edilmiştir. Değişikliklerin yürürlüğe girmesiyle birlikte yönetmelikteki ekler de güncellenmiştir.
Bu yönetmelik, yayımlandığı tarihte yürürlüğe girecek ve hükümleri İçişleri Bakanı tarafından yürütülecektir.