İşçiler, emeklerinin karşılığını almak için harekete geçerken, iktidar ise işçilerin hak taleplerine karşı kayıtsız kalmaya devam ediyor. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Başkanı Ergün Atalay’ın daha önce belirttiği gibi, düşük zam teklifleri sonrasında kamu işçileri grev için hazırlıklara başladı.
Kamu işçileri, 2025’in ilk altı ayı için yüzde 50, ikinci altı ayı içinse yüzde 25 zam ve ayrıca yüzde 10 refah payı talep etti. Ancak Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS), kamu işçilerine yalnızca 2025’in ilk altı ayı için yüzde 16, ikinci altı ayı için ise yüzde 8 zam önerdi. Bu teklif, işçilerin beklentilerinin çok altında kaldı ve sonrasında kamu işçileri, ‘hükümet istifa’ sloganlarıyla sokaklara dökülerek tepkilerini gösterdi. 18 Haziran’da Türk-İş, Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde bir eylem gerçekleştirdi. Bu etkinlikte bakanlık binasına tabut fırlatıldı. Ergün Atalay, “Grev kararı alacağız. Noksansız uyarız, haberiniz olsun” açıklamasında bulundu. Ancak 27 Haziran’da yapılan ikinci teklif de, ilk teklifte olduğu gibi yine yetersiz kaldı; bu sefer 2025’in ilk altı ayı için yüzde 17, ikinci altı ayı için ise yüzde 10 zam önerildi.
3’ÜNCÜ TEKLİF GELECEK
Türk-İş’in ardından Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Hak-İş) da eylem takvimini açıkladı. Takvim, bu hafta itibarıyla öğle molalarında ve mesai bitimlerinde iş yerleri önünde siyah kurdele takarak oturma eylemleri yapmayı içeriyor. Sendika Başkanı Mahmut Arslan, “Hafta içinde yeni bir teklif geleceği söyleniyor; fakat bu tekliflerle taleplerimiz arasında büyük bir uçurum var. Grev yapılacak yerlerde grev faaliyetleri sürdürülürken, yasak bölgelerde yüksek hakem kurulu devreye girebilir” dedi.
Grevdeki işçilerden kamu işçilerine destek
Bazı kamu işçileri grev hazırlığı yaparken, bazıları ise uzun bir süredir grevde. DYO Boya grevindeki kazanımların ardından Petrol-İş Sendikası, Kocaeli, Mersin, İzmir ve Adana’da çeşitli fabrikalarda grev başlattı. Petrol-İş İzmir Şubesi de; TPI, DYO, Temel Conta ve Digel işçileriyle birlikte Menemen Cumhuriyet Meydanı’nda “Bu düzen böyle gitmez” sloganlarıyla eylem yaptı. Ayrıca, Gübretaş’ta işçiler, 30 yıl aradan sonra ilk kez 3 Temmuz’da üretimi durdurdu. TPI Kompozit işçilerinin grevi ise 55’inci gününü geride bıraktı.