Yediemin otoparklarındaki bekleyen araçların satışı hızlanırken, tahminlere göre 14 bin civarında olan bu araçların ekonomiye kazandırılması amaçlanıyor.
9. Yargı Paketi çerçevesinde yapılan güncelleme ile, trafikten men edilip 6 ay içinde sahipleri tarafından alınmayan veya aranmayan araçların satış süreçleri yeniden düzenlendi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bu konuda bir tebliğ yayınlayarak satış işlemlerini hızlandırmayı hedefledi.
Bu tebliğle birlikte, trafikten men edilen araçların sahipleri, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı’nın trafik birimleri tarafından bilgilendirilecek. Trafikten men edildiği tarihten itibaren 6 ay içinde alınmayan ya da aranmayan araçlar, il ve ilçe düzeyinde çevre ve şehircilik müdürlükleri ile milli emlak müdürlükleri tarafından satılacak.
ARAÇ SAHİPLERİNE BİLGİ VERİLİYOR
Araçların satış işlemi öncesinde, adres bilgileri bilinen sahiplerine bu durum hakkında bilgi verilecek.
Makine mühendisleri tarafından hazırlanacak rapor neticesinde hurda olarak tespit edilen araçlar, Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği uyarınca lisanslı firmalara, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belirlenen minimum bedel üzerinden pazarlık usulüyle satılacak.
Hurda olarak kabul edilmeyen araçların satışı ise ilgili idare tarafından gerçekleştirilecek. Satış işlemleri sırasında aracın teknik bilgilerini içeren bir belge düzenlenecek ve bu belgede aracın cins, marka, model, tip, renk, motor ve şase numarası ile alıcıya ait kimlik ve adres bilgilerine yer verilecek.
ŞERHLER KALDIRILACAK
Satışı gerçekleştirilen araçların üzerindeki “satılamaz, devredilemez, haciz, ihtiyati haciz, rehin” gibi şerhler kaldırılacak. Satış öncesinde aracın mevcut sahibi üzerine düşen borçlar, vergi ve cezalar satıştan önceki sahibine ait kalacak, yeni sahip ise aracın mülkiyetini tüm borçlardan arınmış bir şekilde devralacak.
Elde edilen satış gelirinden hak sahiplerine pay verilecekken, bakiye tutar araç sahibine tebligatla bildirilerek bir ay içinde başvurması halinde kendisine verileceği bildirilecek.
“EKONOMİYE KAZANDIRILACAKLAR”
Ankara Yediemin, Otopark ve Çekici İşletmeleri Dernek Başkanı Rasim Uluç, yediemin otoparklarındaki araçların çoğunun sahipsiz ve kazaya karışmış durumda olduğunu ifade ederek, bu araçların haciz ve ipotekler nedeniyle 6 ay içinde satılamadığını belirtti.
Bu düzenlemeyle, haciz veya ipotek gibi durumları olsa bile, araçların yeni sahiplerine arınmış olarak devredileceğini ve otoparklarda 6 aydır bekleyen bu araçların satışının hızla gerçekleştirileceğini vurguladı. Türkiye genelinde bu durumda yaklaşık 14 bin aracın bulunduğunu ve bu satışlardan toplam 50 milyar lira gelir elde edilmesinin planlandığını sözlerine ekledi. Araçlar satıldıktan sonra devletin motorlu taşıtlar vergisini alacağını ifade eden Uluç, elde edilen gelirlerin otopark ve emanet hesaplarına aktarılacağını, 5 yıl içinde başvurmayanlar için ise bu tutarın hazineye kaydedileceğinin altını çizdi.
Uluç, bu araçların genellikle hurdacılar tarafından alındığını söyleyerek, “Bir arabada koltuklar hariç tüm materyaller geri dönüşümde kullanılabilir. Motor bloğu, bakır teller, camlar tekrar kullanılabiliyor. Bu araçlar geri dönüşüm aracılığıyla ekonomiye kazandırılacak. Böylece sanayinin hammadde ihtiyacını karşılamak için yurtdışından hurda araç ithal etmek zorunda kalmayacağız. Bu düzenleme ile hem ekonomi, hem sanayi, hem kamu, hem tüketici ve hem de çevre fayda sağlayacak. Aynı zamanda araç sahipleri de söz konusu araçlardan en kısa sürede kurtulmuş olacak.” dedi.