Kocaeli’nin İzmit ilçesinde görevli Aile Hekimi Merve Çakır, aile hekimliği sisteminin 5258 sayılı Aile Hekimliği Kanunu ile kurulduğunu ve yeni yönetmeliğin bu kanunun daha etkili bir şekilde uygulanmasını teşvik etmek amacıyla olumlu değişiklikler içerdiğini ifade etti. Çakır, bu değişikliklerin birinci basamak sağlık hizmetlerinin teşhis, tedavi, rehabilitasyon, koruyucu sağlık hizmetleri ile kişisel sağlık kayıtlarının düzenlenmesine katkı sağladığını belirtti.
Aile hekimi Merve Çakır, “Gereksiz ilaç kullanımının önlenmesi, halkın bilinçlendirilmesi, kronik hastalıkların düzenli takibi ve aile hekimlerinin bu konuda teşvik edilmesi gibi olumlu değişiklikler yapıldı. Yeni yönetmelikte aile hekimlerin reçete yazma yetkisini kısıtlayan bir düzenleme yok; sadece akılcı ilaç kullanımını teşvik eden düzenlemeler mevcut.” diyerek bu yeni sistemin getirdiği olumlu gelişmeleri aktardı.
– “Gereksiz ilaç kullanımının önüne geçilerek halk sağlığının korunması amaçlanıyor”
Çakır, Türkiye’de 1000 kişiye düşen günlük antibiyotik kullanım oranının Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ortalamasının 2,5 kat üstünde olduğunu vurgulayarak, ağrı kesici ve mide koruyucu ilaçların kullanım oranlarının da aynı şekilde yüksek olduğunu dile getirdi. Bu yüksek kullanım oranın, vatandaşların sağlığını olumsuz yönde etkilediğini belirten Çakır, “Gereksiz antibiyotik kullanımı, antibiyotik direncinin artmasına yol açmakta ve gerekli olduğunda kullanılan antibiyotiklerin etkisini azaltmaktadır.” şeklinde konuştu.
Yeni yönetmeliğin aile hekimlerinin çalışma şartlarını iyileştirdiğini belirten Çakır, kayıtlı nüfus sayısının aile hekimi başına 4 bin kişiden 3 bin 500 kişiye düşürüldüğünü söyledi. Bu değişiklik, hastalara daha fazla zaman ayırmalarına imkân tanıyarak, kronik hastalıkların taramasına daha fazla odaklanmalarını sağladı. Örneğin, obezite, yüksek tansiyon, şeker hastalığı ve kalp hastalıkları gibi kronik hastalıkları daha iyi takip etme ve erken teşhis ile tedavi etme imkanları ortaya çıktı.
Aile hekimlerine hastanelerden randevu alabilme kolaylığı da getirildiğini ifade eden Çakır, hastaların acil servislere başvurmalarını engelleyen durumların olmadığını, bu yönüyle de önceki uygulamalardan daha fazla avantaj sağladığını belirtti. Aynı zamanda aile hekimlerinin ücretlerinde de herhangi bir kesinti olmadığını; aksine kronik hastalık taramaları ve akılcı ilaç kullanımına verilen teşvik ödemeleri sayesinde maaşlarda belirgin bir artış olduğunu ifade etti.
Yeni aile hekimliği yönetmeliğiyle acil servislerdeki yığılma azalacak
Yeni aile hekimliği yönetmeliğinin, hastalara daha fazla zaman ayırarak acil servislerdeki yığılmanın azalmasına yardımcı olacağı tahmin edilmektedir. Samsun’un İlkadım ilçesindeki Fevzi Çakmak Mahallesi Dr. Mustafa Deniz Aile Sağlığı Merkezi’nde görev yapan Aile Hekimi Dr. Mahmut Tanju Memiç, aile hekimliğinin sağlık sistemindeki öncelikli noktası olduğunu belirtti.
Aile sağlığı merkezlerinin her yaş grubuna hizmet verdiğini vurgulayan Memiç, bu merkezlerde özel koruyucu sağlık hizmetlerine yönelik taramalar ve takiplerin de yapıldığını aktardı. Mesleğinde 36 yıldır görev yapan Memiç, aile sağlığı merkezlerinde hasta ile olan ilişkisi ve tanıma yeteneği üzerinde durarak, hastaların kendisine güven duyduğunu ifade etti.
Memiç, hastaların önce aile sağlığı merkezine başvurmasının