Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Güney Marmara Bölge Temsil Kurulu Başkanı Murat Saraçoğlu, son dönemlerde villa veya bungalov kiralamayı tercih eden kişilerin dolandırıcılık olaylarıyla karşılaştığını belirterek, tatil planı yapanların dikkatli olmaları gerektiğine dair bir uyarıda bulundu. İnternet üzerinden tatil satın alanların oranının son yıllarda arttığını dile getiren Saraçoğlu, buna bağlı olarak sahte internet siteleri ve sosyal medya hesapları üzerinden gerçekleştirilen siber dolandırıcılığın da yaygınlaştığını ifade etti.
Saraçoğlu, geçen yılın ocak-kasım döneminde 7 bin 111 adet şikayet aldıklarını vurgulayarak, bu şikayetlerin 787’sinin bungalov ve villa kiralama işlemleriyle ilgili olduğunu belirtti. Olayların sıklığından ötürü, TÜRSAB olarak bu mağduriyetleri gidermek için devlet birimleriyle, özellikle Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlar Daire Başkanlığı ve cumhuriyet savcılıkları ile iş birliği içerisinde olduklarını kaydetti.
“Ödeme yaparken elden ödeme yapmasınlar”
Murat Saraçoğlu, internetten tatil satın alacak kişilere, TÜRSAB’ın resmi internet sitesindeki dijital doğrulama sistemini kullanmalarını tavsiye etti. Bunun yanı sıra, dolandırıcılık olaylarının daha çok otel ve tatil satan internet sitelerinin isimlerinin değiştirilmesiyle yaşandığını da söyledi. Dolandırıcıların, yasal olan işletmelerin web adreslerini alıp içlerinde sadece bir harf değiştirerek sahte siteler oluşturduğunu dile getiren Saraçoğlu, bu tür yöntemlere karşı vatandaşların dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı. “Öncelikle tüketicilerimizi acentelerimize davet ediyoruz. Tatil planı yapanlar, gidecekleri yerin özelliklerini acentelerimizden öğrenebilirler. Yani vatandaşlarımız sorgulamadan tatile çıkmasınlar.” ifadelerini kullandı.
Sosyal medya üzerinden yapılan bungalov ve villa kiralamalarında dolandırıcılık vakalarının arttığını da belirten Saraçoğlu, dolandırıcıların sayfa isimlerini sık sık değiştirdiğini ve yüksek takipçi sayısıyla tüketicilerin güvenini kazanmaya çalıştıklarını aktardı. Sosyal medya sayfalarında genellikle aynı görüntülerin kullanıldığını belirten Saraçoğlu, dolandırıcıların ünlü ve tanınmış kişileri takip ettiklerini vurguladı.
Saraçoğlu, dolandırıcıların iletişimi sabit telefon yerine WhatsApp üzerinden gerçekleştirdiğini ifade ederek, bu konudan da tüketicilerin haberdar olmaları gerektiğini belirtti. Rezervasyon yapıldığında ödemenin seyahat acenteleri veya ilgili turizm firmalarının kurumsal IBAN’ına yapılması gerektiğini söyleyen Saraçoğlu, vatandaşların mümkünse ödemenin tamamını yapmamalarını önerdi. Ön ödeme veya kapora şeklinde bir ödeme yaparak tesisin görülmesinin ardından kalan kısmın tamamlanabileceğini söyledi. Sosyal medya hesaplarında kullanıcı adlarının sık sık değişmesi ve tatil fiyatlarının piyasa değerinin oldukça altında olması gibi unsurların dolandırıcılığa işaret ettiğini belirten Saraçoğlu, bu konularda dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.