Kocaeli ilinin İzmit ilçesinde görev yapan Aile Hekimi Merve Çakır, yaptığı açıklamalarda, aile hekimliğinin 5258 sayılı Aile Hekimliği Kanunu ile düzenlendiğini ifade etti. Çakır, bu kanun çerçevesinde çıkarılan yeni yönetmeliğin, aile hekimliği uygulamalarının daha etkin bir şekilde yürütülmesi için olumlu değişiklikler içerdiğini belirtti. Yönetmelik ile birinci basamak sağlık hizmetlerinin teşhis, tedavi, rehabilite, koruyucu sağlık hizmetleri ve kişisel sağlık kayıtlarının daha düzenli biçimde tutulması hedefleniyor.
Aile Hekimi Merve Çakır, değişikliklerin halka gereksiz ilaç kullanımının önlenmesi konusunda bilinçlendirme sağlamayı, kronik hastalıkların düzenli takip edilmesi ile hastalıkların erken tespit edilip tedavi edilmesini sağlamak amacıyla yapıldığını söyledi. Çakır, yeni yönetmelikte aile hekimlerinin reçete yazma yetkisine kısıtlama getirilmediğinin altını çizerken, bunun yerine akılcı ilaç kullanımını destekleyen olumlu düzenlemeler oluşturulduğunu sözlerine ekledi.
Yeni yönetmelikle hastaların “tıbbi konforu” artacak
“Gereksiz ilaç kullanımının önüne geçilerek halk sağlığının korunması amaçlanıyor,” şeklinde konuşan Çakır, Türkiye’de 1000 kişiye düşen günlük antibiyotik kullanım miktarının Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ortalamasından 2,5 kat daha fazla olduğunu dile getirdi. Aynı şekilde ağrı kesici ve mide koruyucu gibi ilaçların kullanım oranlarının da bu ortalamanın üzerinde olduğu bilgisini aktaran Çakır, bu durumun bireylerin sağlık durumlarını olumsuz etkileyeceğine dikkat çekti.
Çakır, gereksiz antibiyotik kullanımının antibiyotik direncini artırarak, tedavi için elzem olan antibiyotiklerin etkisini zayıflattığını vurguladı. Bunun yanı sıra, ağrı kesiciler ve mide koruyucu ilaçların da aynı sorunları doğurabileceğini belirtti. Yeni yönetmelik ile gereksiz ilaç kullanımının azaltılmasının ve halk sağlığının korunmasının hedeflendiği, aile hekimlerine bu yönde teşvik edici ve özendirici düzenlemeler getirildiği ifade edildi.
Yeni yönetmelikle hastaların “tıbbi konforu” artacak
Çakır, yeni yönetmeliklerin çalışma koşullarını da olumlu etkilediğine vurgu yaparak, aile hekimi başına düşen kayıtlı nüfus sayısının 4 bin iken 3 bin 500’e düşürüldüğünü, bu durumun hasta başına daha fazla zaman ayırma imkanı sunduğunu belirtti. Bunun sonucunda, hastaların tıbbi konforunun artarak, obezite, tansiyon, şeker, kalp hastalıkları ve kanser gibi kronik hastalıkların daha kolay takip edilebilir hale geldiğini kaydetti.
Ayrıca, aile hekimlerinin hastaları için hastanelerden randevu alma kolaylığına kavuştuğunu ifade eden Çakır, yeni yönetmelik çerçevesinde hastaların hastaneye başvurmalarının engellenmediğini vurguladı. Aile hekimlerinin ücret kesintisi yaşamadan, kronik hastalık taramaları ve akılcı ilaç kullanımı doğrultusunda teşvik ödemeleri ile maaşlarının artırıldığını aktardı.