Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, güncel konularla ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Terörsüz bir Türkiye için siyasi partilerin bütünleşerek Türkiye partisi kimliğine bürünmesi gerektiğinin altını çizen Bahçeli, bu amaca ulaşmak için sürdürülen çabaların önemine vurgu yaptı.
“DAHA GÜÇLÜ BİR TÜRKİYE HERKESİN ORTAK ARZUSUDUR”
Bahçeli, “Daha demokratik, daha güçlü, daha müreffeh bir Türkiye herkesin ortak arzusudur” diyerek konuşmasına başladı. Ardından şu ifadeleri kullandı:
“Milli kaynaklarımızı sömüren terörü gündemden çıkaracak olan ‘terörsüz Türkiye’ hedefimiz, bu anlayışla gerçeğe dönüşecektir. Bu hedefe ulaşma doğrultusunda yapılan çalışmalar devam etmekte, Türkiye, ulusal, sosyal ve siyasi bir titizlikle yol almaktadır. Terör ya demokrasi, silah ya siyaset şeklinde bir tercih sürecinde, silahsız ve terörsüz bir Türkiye’de siyasetin nasıl şekilleneceği gündeme gelmektedir. Terörsüz Türkiye, geçmişteki terörv e saldırıları normalleştirmek değil, onları lanetlemek ve hayatın her alanında unutturmaktır. Tam demokrasi, böyle bir zihinsel ve sosyal iklimde gelişim gösterebilir. Türkiye partisi olmanın siyasi ve sosyal boyutlarının yanı sıra toplumsal uzlaşma ve uyum meselesinin dikkate alınarak değerlendirilmesi gereklidir. Türkiye partisi olma düşüncesinin merkezinde, Türkiye Cumhuriyetine, ortak tarih ve kültüre bağlılık ve gelecek vizyonuna ortak yaşama iradesi yatmaktadır.”
“ŞİDDETTEN ARINARAK ÇOĞULCU VE KAPSAYICI…”
Bütün siyasi partilerin, öncelikle şiddetten uzak durması gerektiğini vurgulayan Bahçeli, silahlı örgütlerle ilişkilerin sona ermesi ve demokratik meşruiyetle siyaset yapılmasının şart olduğunu ifade etti. Türkiye partisi olmanın, bölgesel ya da etnik temelli bir siyasal hareket olmaktan ziyade, tüm ülkeye hitap eden geniş bir kitleyi temsil etme anlamına geldiğini vurguladı. Hukukun üstünlüğü, insan hakları ve barışçıl siyaseti esas almayı zorunlu kılan bir misyonun önemi anlatıldı.
Çeşitli toplumsal kesimlerin partide ve siyasi süreçlerde temsil edilmesinin mümkün kılınması, etnik ve mezhepsel kimliklerin ötesine geçen bir dil geliştirmeyi gerektirir. Türkiye partisi olmak isteyen hareketlerin, kapsayıcı ve barışçıl bir anlatımla toplumun tümüne hitap eden bir anlayış sergilemesi gerektiği ifade edildi.
“HER PARTİ, TÜRKİYE PARTİSİ OLMALI”
Bahçeli, Türk siyasetinde aktif olan her partinin esas kaynağının Türk milleti olduğunu belirterek, aidiyetin de Türkiye olduğunu vurguladı. Her siyasi partinin Türkiye partisi olma zorunluluğunun bulunduğunu söyleyen Bahçeli, milli ve manevi değerlerin kabul edilmesinin toplumsal politikaların merkezine yerleştirilmesi gerektiğini dile getirdi.
“TÜRK VE TÜRKİYE YÜZYILI!”
Bahçeli, Türkiye’nin geçmişten gelen sorunlarını çözme sorumluluğunun, siyasi yapılara düştüğünü ifade etti. Anlaşmazlıklar, soğukluklar ve peşin yargıların ortadan kaldırılması için çaba gösterilmesi gerektiğini aktaran Bahçeli, yerel farklılıkların Türk kültürünün bir zenginliği olarak görülmesinin toplumsal barışa katkı sağlayacağını söyledi.
Türk ve Türkiye yüzyılında, toplumsal yaraların sarıldığı, kronik meselelerin çözüm bulduğu, milli ve manevi değerlerle kenetlenmiş bir ulusa ulaşmanın ortak hedef olduğu belirtildi. Her alanda uzlaşmanın sağlanmasının önemine değinildi.
İŞTE TÜRKİYE PARTİSİ’NDEN BEKLENENLER…
MHP lideri Bahçeli, Türkiye partisinden beklenen temel unsurları şu şekilde sıraladı:
– Türk devletinin kuruluş ilkelerine ve Cumhuriyetin öz niteliklerine sadık kalınması.
– Türkiye’nin hukuk düzenine uymak.
– Ortak tarih, kültür, medeniyet ve gelecek için duygu birliği oluşturmak.
– Vatandaş odaklı bir yaklaşım benimsemek.
– Türkiye’nin bütününü dikkate alan bir siyaset anlayışını benimsemek.
– Milli birliği içselleştirmek.
– Terörü bir yöntem olarak görmemek ve terörün meşrulaştırılmasına karşı durmak.
– Türkiye’yi temsil eden milli hedef ve politikalara göre hareket etmek.
– Türkiye’nin kalkınması ve huzuru için çalışmalara yönelmek.
– Ayrıştırıcı ve dışlayıcı dillerden kaçınmak.
– Anayasal düzene uygun söylemler geliştirmek.
– PKK, FETÖ, DEAŞ gibi terör örgütlerini meşrulaştırmamak.
– Kimlik siyaseti yerine kapsayıcı Türk vatandaşlığı üzerinde uzlaşma sağlamak.
– Türkiye’nin birliği ve gücü için çaba sarf etmek.
– Siyasete katılımı artırmak ve çeşitliliği teşvik etmek.
– Etnik bazda siyasetten uzak durmak.
– Devlet kurumlarıyla iyi bir iletişim kurmak.
– Devlet karşıtı söylemlere son vermek.
– Parti programlarında Türk bayrağı asma gibi gelenekleri uygulamak.
– Atatürk’ün değerlerini sahiplenmek.
– Milli sınırlar içinde birleşme iradesini güçlendirmek.
– Güçlü bir Türkiye için politika geliştirmek.
– Kısaca, “Önce ülkem ve milletim” anlayışını benimsemek, Türkiye’ye inançla yaklaşmak tüm siyasi partilerin sorumluluğudur.