1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. Borsa Dolandırıcılığı: 26 Milyon Lira Kar

Borsa Dolandırıcılığı: 26 Milyon Lira Kar

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, “Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanlığı” ihbar eden olarak yer aldı.

Tutuklanan sanık Hasan Meşe’nin sosyal medya platformlarında, 11 Haziran 2021 tarihinde işlem görmeye başlayan bir doğal gaz şirketi ile ilgili paylaşımlar yaptığı ve 27 Temmuz-8 Kasım 2021 tarihleri arasında düzenli işlemler gerçekleştirdiği iddia edildi. Bu süreçte, Sermaye Piyasası Kanunu’na muhalefet suçu işlediği öne sürülen Meşe hakkında, SPK’nın 31 Aralık 2024’te yaptığı şikayet sonrası soruşturma başlatıldı.

İddianamede, söz konusu firmanın Borsa İstanbul pay piyasasındaki hisse fiyatlarında meydana gelen değişikliklerin 26 Ekim-5 Kasım 2021 tarihleri arasında incelendiği belirtilerek, Meşe’nin sosyal medya hesabı ve “Hayalleri olan uyumaz” adlı Telegram kanalında yatırımcılara tavsiyeler verdiği ifade edildi.

Yanlış ve yanıltıcı paylaşımlar ile piyasa hareketliliği sağladılar

Meşe’nin hissenin değerinin yükseleceğine dair yanıltıcı açıklamalar yaparak birçok paylaşımda bulunduğu vurgulandı. İddianamede, Meşe ile diğer sanıklar Kenan Yüksek, Mehmet Özcan, Tayfun Büyük, Oğuzhan Çakıroğlu, Hasan Bacak, Bektaş Üşümüş, Muhammed Meşe, Hümeyra Meşe, Mahmut Nevfel Elgün, Şemsettin Günaltay Erikel, İlhan Küçük, Kurtuluş Doğanay, Mehmet Ünal Çevik, Alaaddin Sevinç, Selman Çakmak ve Musa Şimşek’in bu suç örgütü adına işlemler gerçekleştirdikleri bildirildi.

Meşe’nin liderliğini yaptığı örgütün sosyal medya üzerinden oluşturduğu gruplarda, doğal gaz firmasının hisse fiyatıyla ilgili yanlış bilgiler paylaştığı ve bu söylemlerle belirli hedef fiyatlar verdikleri kaydedildi. Böylece sanıklar, alım-satım işlemleri ile hisse piyasasında hareketlilik sağladıkları ifade edildi.

İddianamede, bu davranışların diğer yatırımcılar tarafından piyasanın genel durumu olarak algılandığı ve yatırımcı sayısının ile işlem hacminin artmasına neden olduğu belirtildi. Sanıkların incelenen dönemde toplamda 310 milyon 361 bin 55 lira değerinde 10 milyon 932 bin 414 alım ve 320 milyon 991 bin 805 lira değerinde 10 milyon 275 bin 562 satım işlemi gerçekleştirdikleri aktarıldı.

Manipülatif hareketlerle 26 milyon lira kar elde ettiler

Sanıkların, 25 Ekim 2021 tarihinden itibaren satış yönünde pozisyon aldıkları ve hisse fiyatının bir önceki işlem gününe göre yüzde 38,49 oranında düştüğü ifade edildi. 8 Kasım 2021’de, genel pay ağırlıklı ortalama fiyatında (AOF) düşüş yaşandığı belirtildi. İddianamede, 1-8 Kasım 2021 döneminde Hasan Meşe’nin sosyal medya üzerinden takipçilerine hisse satmamaları yönünde tavsiye ettiği ancak suç örgütünün bu süreçte hissede satış işlemleri gerçekleştirdiği vurgulandı. Örgüt, toplamda 153 bin 837 pay satışı gerçekleştirdi.

İddianamede, sanıkların genel inceleme döneminde toplamda 30 milyon 828 bin 114 lira kar elde ettikleri belirtilirken, son 5 işlem gününde pay AOF’de düşüş yaşanmasının ardından, örgütün toplamda 26 milyon 331 bin 631 lira kar sağladığı ifade edildi.

Hasan Meşe’nin savunması

İddianamede, sanık Hasan Meşe’nin ifadesine yer verilerek, 12 yıldır pay alım satımıyla ilgilendiğini, bu işlemleri sosyal medya üzerinden grafik inceleyerek yaptığını söylediği belirtildi.

Meşe, herhangi bir kişi veya kuruma ait yönlendirme olmadığına dikkat çekerek, borsa işlemlerinin finansmanının kendi ticari faaliyetlerinden ve mirasından sağladığını açıkladı. Şu anda yasaklı olduğu için herhangi bir aracı kurumda hesabının bulunmadığını dile getirdi. Ancak, hissenin fiyatının yükseleceği yönünde herhangi bir tavsiyede bulunmadığını ve sadece “Doyan kalksın” şeklinde bir tweet attığını ifade etti. Meşe, diğer şüphelilerle pay yatırımı konusunda herhangi bir ortaklık ya da yönlendirme ilişkisi bulunmadığını vurguladı.

Özel emirle hisse alma iddiası

Tutuksuz sanıklardan Mahmut Nevfel Elgün, emniyetteki ifadesinde bir üniversitede öğretim üyesi olarak görev yaptığını, Hasan Meşe ile genelde hisse senedi alım satımı üzerine konuştuklarını belirtti. Meşe’nin yönlendirmeleri ile hisse senetlerini alıp sattığını ve SPK raporunda yer alan “Özel emir ile hisse alma” olayının da onun tavsiyesiyle gerçekleştiğini anlattı. Elgün, bunun dışında bağlantılı ödemelerin de Meşe’nin direktifleriyle yapıldığını ifade etti.

İddianamede, Meşe’nin “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak” ve “Sermaye Piyasası Kanunu’na muhalefet” suçlarından 7 yıldan 13 yıla kadar hapis ve 5 bin günden 10 bin güne kadar para cezası talep edilmektedir. Diğer 15 sanığın “suç işlemek amacıyla örgüte üye olmak” ve “Sermaye Piyasası Kanunu’na muhalefet” suçlarından 5’er yıldan 9’ar yıla, adli para cezasıyla birlikte 5 bin günden 10 bin güne kadar ceza alması istenmektedir. Ayrıca, 1 sanığın “Sermaye Piyasası Kanunu’na muhalefet” suçundan 3 yıldan 5 yıla kadar hapsi öngörülmektedir.

Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianame kapsamında sanıkların yargılanmalarına önümüzdeki günlerde başlanacaktır.

Ekonomim

Borsa Dolandırıcılığı: 26 Milyon Lira Kar
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Medya Kamu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!