Avrupa Birliği (AB) Konseyi, 12 Aralık 2024 tarihinde Bulgaristan ve Romanya’nın Şengen bölgesine dahil edilmesiyle ilgili önemli bir karar aldı. Bu karar neticesinde, söz konusu iki ülke, bugün itibarıyla fiilen Şengen Bölgesi’ne katılmış oldu. Böylece, bu iki ülkenin serbest seyahat bölgesine katılım süreci, AB’nin diğer üye ülkeleriyle sağlanan uzlaşmalar doğrultusunda tamamlanmış oldu.
Bulgaristan ve Romanya’nın AB içinde serbest seyahat alanına dahil edilmesi için gerekli olan uzlaşma süreci, oldukça uzun ve zorlu geçti. Özellikle, Hollanda, Macaristan ve Avusturya’nın bu iki ülkenin katılımına yönelik bir engel oluşturması bu süreci geciktirdi. Ancak geçmişte bir adım atılan bu engelin aşılması için gereken gerekli adımlar, nihayetinde 31 Mart 2024 tarihinde deniz ve hava yolları aracılığıyla Şengen’ye dahil olmalarına olanak tanımıştı.
Avusturya’nın, göç politikaları ve yolsuzluk iddiaları gibi sebeplerle önceki veto kararını geri çekmesi, Bulgaristan ve Romanya’nın önündeki son engeli de ortadan kaldırmış oldu. Bu durum, iki ülkenin uzun süredir beklediği Şengen’e katılım sürecinin tamamlanmasında önemli bir rol oynadı. Bulgaristan ve Romanya, 2007 yılında Avrupa Birliği’ne katıldıklarından bu yana Şengen alanına dahil olmayı bekliyorlardı.
Bulgaristan ve Romanya’nın Şengen’e dahil olma sürecine dair en önemli desteklerden biri, Avrupa Komisyonu tarafından 2011 yılında yapılan olumlu değerlendirmeydi. Avrupa Komisyonu, Sofya ve Bükreş’in Şengen Bölgesi’ne dahil olması yönünde görüş belirterek, bu ülkelerin güvenli ve etkin kontrol sistemlerine sahip olduklarını ifade etti. Ancak buna rağmen, siyasi tartışmalar ve farklı ülkelerin endişeleri nedeniyle süreç oldukça yavaş ilerledi.
Şengen bölgesi, Avrupa Birliği üye ülkelerinin yanı sıra, bazı ek ülkeleri de kapsamaktadır. Bu kapsamda Şengen Bölgesi, Almanya, Avusturya, Belçika, Hırvatistan, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Yunanistan, Macaristan, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, Bulgaristan ve Romanya’yı içermektedir. Bu ülkelerin yanı sıra, Lihtenştayn, İzlanda, Norveç ve İsviçre’den oluşan 29 ülke toplamda Şengen Bölgesi’ni oluşturmaktadır. Böylelikle, bu ülkeler arasında serbest dolaşım, ekonomik işbirliği ve sosyal entegrasyon gibi birçok fırsat sunulurken, aynı zamanda bölgedeki güvenlik ve kontrol sistemleri de güçlendirilmiştir.