1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. Cezaevinden Çıkanların Suç Oranı Endişe Verici!

Cezaevinden Çıkanların Suç Oranı Endişe Verici!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e yapılan saldırının ardından, bu eylemi gerçekleştiren kişinin geçmişteki suçları ve cezaevinde geçirdiği süreyle ilgili endişeler gündeme gelmeye başladı. Bu durum, cezaevlerindeki ıslah süreçlerinin ne kadar etkili olduğu konusunda tartışmalara yol açtı.

Adalet Bakanlığı’nın verilerine göre, Türkiye’de cezaevinden tahliye olan bireylerin yüzde 45’i tekrar suç işleyerek geri dönüyor. Dünya genelindeki oranlar da benzer şekilde yüzde 40-45 aralığında seyrediyor. Türkiye’de mevcut rakamlara göre, cezaevlerinde 400 binin üzerinde tutuklu ve hükümlü bulunurken, 600 bin hükümlü ise denetimli serbestlik uygulaması kapsamındaki cezalarını dışarıda çekiyor. Bu durumda, Türkiye’de infaz sistemi içerisinde bir milyondan fazla kişi yer alıyor.

YENİ İNFAZ REJİMİ GELİYOR

Adalet Bakanlığı ve AK Parti’nin hukukçu yetkilileri, yeni bir infaz rejimi üzerinde çalışmalar yürütüyor. Bu çerçevede, toplumda oluşan cezasızlık algısını ortadan kaldıracak yeni tedbirler almayı, aynı zamanda cezaevinden çıkan bireylerin topluma kazandırılması için denetimli serbestlik uygulamalarında reform yapmayı hedefliyorlar.

SUÇLA MÜCADELE ZORLAŞIYOR

Adalet Bakanlığı’na yakın kaynaklar, infaz rejiminin temel amacının bireyleri topluma kazandırmak ve ıslah etmek olduğunu belirtiyor. Ancak dünya genelinde cezaevinden çıkanların yüzde 40-45’inin tekrar suç işleyerek eski hayatlarına döndüğü göz önünde bulundurulursa, bu durum kaygı verici bir tablo çiziyor. Suç işledikten sonra tekrar suç işlemeyi kolaylaştıran psikolojik bir eşik bulunduğu ifade ediliyor. Türkiye’deki oranlar da benzer bir seyir izliyor; bu nedenle infaz rejiminin tüm yönleriyle gözden geçirilmesi gerektiği vurgulanıyor. Bu meselenin sadece Adalet Bakanlığı ile sınırlı kalmayıp, ailenin, toplumun ve devletin birlikte üzerine düşeni yapmasının önemine dikkat çekiliyor.

DENETİM ALTINDA 8,3 MİLYON KİŞİ

Ayrıca, Adalet Bakanlığı’nın verileri doğrultusunda, son 20 yılda toplam 8 milyon 300 bin denetimli serbestlik kararı uygulanmış. Bu süreçte, 3 milyon 500 bin iyileştirme faaliyetinin gerçekleştirildiği belirtilirken, bunlardan 1 milyon 450’sinin madde bağımlılarına yönelik olduğu ifade ediliyor. 1 milyon 424 bin hükümlü kamu yararına olan işlerde ücretsiz çalışma imkanı bulurken, 62 bin hükümlüye nakdi yardım yapılmış ve 69 bin hükümlünün denetimli serbestlik kapsamında elektronik izleme ile takibi yapılmış.

YARGI PAKETİNDE YER ALIYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ocak ayında açıklanan Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde, infaz sisteminde hükümlülerin ıslah edilmesi ve topluma kazandırılmasının güçlendirilmesi gerektiğine dair hedefler belirlenmişti. Aynı zamanda, meslek edindirme programlarının genişletilmesi ve işyurtlarının üretim kapasitelerinin artırılması da gündemde yer alıyor. Hükümlülerin toplum yararına yararlı işlerde çalıştırılması uygulamalarının geliştirilmesi de bu kapsamda ele alınan konular arasında bulunuyor.

Cezaevinden Çıkanların Suç Oranı Endişe Verici!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Medya Kamu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!