Danıştay, muayenehanesi bulunan ve özel hastanelerle çalışan doktorları yakından ilgilendiren önemli bir karar aldı. Mahkeme, doktorlara yönelik hastanelerle yapılacak olan anlaşmalar için getirilen sınırlandırma düzenlemesini iptal etti.
Yıllık Sözleşme Zorunluluğu Getirilmişti
Ekol TV’den İlker Turak’ın aktardığına göre; Sağlık Bakanlığı, Danıştay’ın iptal kararını dikkate alarak 2023 yılı için yeni bir yönetmelik yayımladı. Bu yönetmelikle, muayenehanesi bulunan doktorların hastalarının tedavilerini sürdürecekleri hastanelerle yıllık sözleşme yapma zorunluluğu getirildi. Özel hastanelerinse her branşta kadro sayısının yalnızca üçte birini aşmayacak şekilde hekimlerle anlaşma yapabileceği açıklandı. Örneğin, 3 kadın doğum uzmanı kadrosuna sahip bir hastane, yalnızca 1 kadın doğum uzmanı ile sözleşme yapma hakkına sahip olacak.
Hekim Seçme Hakkına Aykırı Bulundu
Ancak bu yeni yönetmelik üzerine Danıştay’a itiraz edildi. İtirazda, söz konusu düzenlemenin hekimlerin çalışma hakkına, hastaların hekim seçme özgürlüğüne ve sağlık hizmetine erişim haklarına karşıt olduğu savunuldu.
Bilimsel Dayanağı Olmadığı İleri Sürüldü
Dosyayı inceleyen Danıştay 10. Dairesi, Sağlık Bakanlığı’nın yönetmelikte belirlediği süre ve kota sınırlarının herhangi bir bilimsel araştırma yapmaksızın belirlendiğini belirtti ve bu nedenle düzenlemeyi iptal etti.
Sağlık Bakanlığı Verileri Toplayabilir
Yönetmelik kapsamında hasta bilgilerini ‘Muayene Bilgi Yönetim Sistemi’ aracılığıyla gönderme şartının iptali talep edilse de Danıştay, Sağlık Bakanlığı’nın kişisel verileri toplama ve işleme yetkisi olduğunu vurgulayarak bu talebi reddetti.