Can Altun, Dışişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen 15. Büyükelçiler Konferansı’nın “İç Güvenlik, Hukuk ve İletişim” panelinde, iletişim ve kamu diplomasisi alanındaki faaliyetler üzerine değerlendirmelerde bulunmuştur. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçişle birlikte Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın, iletişimin kamu politikalarının vazgeçilmez bir parçası olduğunu vurgulamış, özellikle son yedi yıl içinde stratejik iletişim perspektifiyle kamuoyunu doğru ve etkili araçlarla bilgilendirmeye çalıştıklarını ifade etmiştir.
Altun, dünya genelinde karşılaşılan dezenformasyon ve kara propaganda ile mücadele etmek amacıyla yürütülen yoğun çabaları da vurgulamıştır. Dezenformasyonun, kara propaganda ve yalan haberlerin dünya demokrasileri açısından büyük bir tehdit oluşturduğunu belirten Altun, bu sorunun insanlığın geleceği açısından da derin önem taşıdığını dile getirmiştir.
“PEK ÇOK ÜLKEDE HUKUK ÜSTÜ HAREKET EDEN YAPILAR”
Panelde sosyal medya şirketlerinin uluslararası alandaki etkilerine de dikkat çeken Altun, bu şirketlerin kendilerini tarafsız iletişim kanalları olarak gösterse de aslında pek çok ülkenin geleceği üzerinde etkisi olan siyasi aktörler haline geldiklerini söylemiştir. Bu durumun birçok ülkede hukuk üstü hareket eden yapılar haline dönüşmesine yol açtığını eklemiştir.
Yapay zekanın gelişmesiyle dezenformasyonun hızının arttığına ve deep fake teknolojilerinin etkisiyle yanıltıcı içeriklerin daha gerçekçi hale geldiğine de vurgu yaparak, bu konudaki mücadelelerinin önemine dikkat çekmiştir.
DEZENFORMASYONLA MÜCADELE MODELİNE İLGİ
Türkiye’nin dezinfo olarak sıklıkla hedef alındığını belirten Altun, hem iç hem de dış kaynaklardan gelen dezenformasyon saldırılarıyla başa çıkmak adına çeşitli stratejiler geliştirdiklerini ifade etmiştir. 2013 yılından bu yana süregelen sistematik dezenformasyon uygulamalarının iletişim ağlarını kontrol altına almayı hedeflediğini dile getirirken, Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nin kurulması gibi uygulamalarla bu duruma karşı koymaya çalıştıklarını belirtmiştir.
Altun, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremler sırasında yayılan yanlış bilgilerin yanı sıra, İsrail’in yaydığı yalanlarla da çevresinde sağlam bir teyit merkezi inşa ettiklerini belirtmiştir. “Yorum esaslı değil, olgusal bazda deepfake karşıtı iletişim teknolojileriyle mücadele ediyoruz,” diyerek uluslararası muhataplarla işbirlikleri yapmaya başladıklarını eklemiştir.
Bilinçlenmenin artırılması adına üniversitelerle işbirliklerine başladıklarını söyleyen Altun, 39 üniversitede dezenformasyonla mücadele kulüpleri oluşturduklarını da belirtmiştir. Yasal tedbiratların yanı sıra dijital medya okur yazarlığının arttırılması gerektiğine dikkat çekerek Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte yürütülen projeler hakkında bilgi vermiştir. Altun, öğrencilerin dijital medya okur yazarlığı konusunda bilinçlenmelerine katkıda bulunacaklarını vurgulamıştır.
Altun, gerçek haber ile yalan haberi ayırt ed