Emekli bayram ikramiyesini de içeren yeni torba kanun Resmi Gazete’de yayımlandı. Aşağıda, 17 maddeden oluşan torba kanun metnine ve kanunla yapılan değişikliklere dair bilgiler sunulmaktadır.
İşte yayımlanan torba kanun
Kanun No. 7546
Kabul Tarihi: 27/3/2025
MADDE 1- 21/5/1986 tarihli ve 3289 sayılı Gençlik ve Spor Hizmetleri Kanunu’nun ek 15. maddesi şu şeklide revize edilmiştir.
“EK MADDE 15- Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından olimpik, paralimpik ve deaflimpik oyunlarına hazırlık amacıyla her yaz ve kış döneminde 8.000 sporcu yetiştirilecektir.
Bu sporcuların beslenme, barınma ve yol giderleri Bakanlık tarafından karşılanacak ve ayrıca asgari ücretin net tutarını geçmemek kaydıyla, yaş grupları ve spor dalındaki farklılıklar gibi unsurlar göz önünde bulundurularak, ihtiyaç duyulması durumunda farklı tutarlarda aylık harçlık ödenecek. Önceki olimpiyat, paralimpik ve deaflimpik oyunları ile dünya şampiyonasında ilk üç sırayı elde edenlere verilecek harçlık, asgari ücretin net tutarının iki katına kadar artırılabilecektir. Bu giderler ilgili yılın bütçesinden karşılanacaktır.
Bu maddenin kapsamındaki ödemeler, damga vergisi hariç hiçbir vergi ve kesintiye tabi tutulmadan ve haciz edilmeden ödenecektir.
Bu maddenin uygulanmasına ilişkin detaylar, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın görüşü doğrultusunda Bakanlık tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.”
MADDE 2- 1/6/1989 tarihli ve 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu’nun 20. maddesinin dördüncü fıkrası şu şekilde değiştirilmiştir.
“Oda Genel Kurul toplantısının yeri, günü ve gündemi ile ilk toplantıda yeterli çoğunluk sağlanamazsa yapılacak ikinci toplantının detayları, ilk toplantı tarihinden en az 10 gün önce Odanın resmi internet sitesinde yayımlanmalıdır.”
MADDE 3- 3568 sayılı Kanun’un 34. maddesinin üçüncü fıkrası şu şekilde güncellenmiştir.
“Birlik Genel Kurul toplantısının yeri, günü, saati ve gündemi ile ilk toplantıda yeterli çoğunluk sağlanamazsa ikinci toplantının yeri, günü, saati ve gündemi, ilk toplantı tarihinden en az 20 gün önce, tirajı 100 binin üzerinde olan bir gazetede duyurulacak ve Genel Kurul toplantısı tarihine kadar resmi internet sitesinde yayımlanacaktır.”
MADDE 4- 3568 sayılı Kanun’un 48. maddesine, altıncı fıkradan sonra eklenmiş fıkra ile mevcut on ikinci fıkra değiştirilmiştir.
“Meslek ruhsatnamesini başkasına kullandırdığı tespit edilen meslek mensupları ve başka meslek mensuplarının isimleri kullanılarak beyanname hazırlayanlara meslekten çıkarma cezası verilecektir.”
“Disiplin cezaları, cezanın kesinleştiğine dair meslek mensubuna bildirim yapılmasından sonra uygulanacaktır.”
MADDE 5- 10/7/2003 tarihli ve 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu’nun 26. maddesinin birinci fıkrası, yeni fıkraların eklenmesiyle değiştirilmiştir.
“Bu Kanun ile;
a) Yetki belgesi almadan veya belgesi olmasına rağmen kapsamına uygun faaliyet göstermeyen taşımacılara 17.000 Türk lirasından 170.000 Türk lirasına kadar, yetki belgesi ile ancak kaydettirmeden taşıyanlara 8.500 Türk lirasından 85.000 Türk lirasına kadar,
b) Yetki belgesinin haricinde taşımacılık yapanlara 8.500 Türk lirasından 85.000 Türk lirasına kadar,
c) Taşıma hizmetinden kaçınanlara 8.500 Türk lirasından 85.000 Türk lirasına kadar,
ç) Başka bir taşımacının faaliyetlerini engelleyenlere 25.000 Türk lirasından 250.000 Türk lirasına kadar,
d) 6. maddesine aykırı davranan taşımacılara 8.500 Türk lirasından 85.000 Türk lirasına kadar,
e) Yolcu taşımacılığı yapanlara ise durumuna göre cezalar uygulanacaktır.”
MADDE 6- 4/12/2003 tarihli ve 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu’na ilişkin bir değişiklik yapılmış; vergi incelemesine ilişkin tedbirler uygulanacağı belirtilmiştir.
MADDE 7- 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda yapılan değişiklikler, Cumhurbaşkanlığı görevini bırakacaklar için yaşlılık aylığına dair yeni düzenlemeler içermektedir.
MADDE 8- 5510 sayılı Kanun’un ek 18 inci maddesinde yapılan değişiklikle, doğum yardımı tutarı artırılmıştır.
MADDE 9- 25/6/2010 tarihli 6001 sayılı Kanun’da bazı ifadelerin güncellenmesi gerçekleştirilmiştir.
MADDE 10- 6741 sayılı Kanun’da bazı değişiklikler yapılmış ve tarihler güncellenmiştir.
MADDE 11- 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nda mülkiyetle ilgili düzenlemeler yapılmıştır.
MADDE 12- 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de bazı düzenlemeler çıkarılmıştır.
MADDE 13- 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede, doğum aidatının artırılması ile ilgili detaylar yer almaktadır.
Torba kanun ile yapılan düzenlemeler
Gençlik ve Spor Hizmetleri Kanunu ile bazı diğer kanun ve KHK’larda düzenlemeler içeren bu torba kanun, TBMM Genel Kurulu’nda onaylanarak yasalaştı.
Yasa sayesinde emekli bayram ikramiyesi, 3 bin liradan 4 bin liraya yükseltiliyor. Bu düzenleme, 20 Mart 2025 tarihi itibarıyla yürürlüğe girecektir.
Aynı zamanda, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararına istinaden Gençlik ve Spor Hizmetleri Kanunu’nda güncellemeler yapılmıştır.
Bu vesileyle, Gençlik ve Spor Bakanlığı, olimpik, paralimpik ve deaflimpik oyunlara hazırlık amacıyla 8 bin sporcu yetiştirecek ve bu süreçte gerekli harcamalar Bakanlık tarafından karşılanacaktır.
Ayrıca, yetiştirilen sporcular için belirli miktarda harçlık tahsis edilecektir; özellikle daha önceki oyunlardaki başarı gösterenlere ek ödemeler yapılacaktır.
Serbest muhasebeci ve mali müşavirlere yönelik düzenlemeler
Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu’nda yapılan güncellemelere göre, oda genel kurul toplantılarının yerleri ve tarihleri hakkında ilan gereklilikleri getirilmiştir.
Birlik Genel Kurul toplantısının detayları da aynı şekilde açıklanacak ve uygun şartlar sağlanmadığında yeniden toplantı yapılacaktır.
Ayrıca, meslek ruhsatlarını kötüye kullananlara meslekten çıkarma cezası verilecektir, disiplin cezaları ise kesinleşme sürecinden sonra uygulanacaktır.
Taşıma faaliyetinin engellenmesine 250 bin liraya kadar ceza
Karayolları Taşıma Kanunu’nda yapılan değişiklikler, idari para cezalarını artırmayı öngörmektedir.
Buna göre, yetki belgesi olmadan faaliyet gösteren taşımacılara ceza uygulanacak ve taşımacılık için gereken izinler, gerekli şartları sağlamayanlara ağır ceza uygulamaları getirilmiştir.
Özellikle, diğer taşımacıların faaliyetlerini kısıtlayan uygulamalara karşı da önemli yaptırımlar getirilmiştir.
Terminal ve ara durak dışında yolcu indirip bindirenler hakkındaki cezalar
Taşımacılık kurallarına uymayanlar için de ciddi idari para cezaları uygulanacaktır. Terminal ve ara durak dışında yolcu indiren taşımacılar, önemli cezalara maruz kalacaktır.
Mesleki yeterlilik belgesine sahip olmayan taşımacılara idari ceza uygulanacağı gibi, denetim sırasında gerekli bilgilerin ibraz edilmemesi halinde de benzer yaptırımlar uygulanacaktır.