TBMM Genel Kurulunda, Yeni Yol Partisi’nin “yargısal süreçlerde yaşanan anayasal, yasal ve yapısal sorunlar”, İYİ Parti’nin “terörle mücadeledeki çabalar”, DEM Parti’nin “dünya barış deneyimleri” ve CHP’nin “Ekrem İmamoğlu’nun sosyal medya hesabına getirilen erişim engeli” konularındaki grup önerileri ayrı ayrı ele alındı.
Yeni Yol Partisi Gaziantep Milletvekili Ertuğrul Kaya, partisi için yaptığı konuşmada yargıda köklü reformların şart olduğunu vurguladı. Hakim ve Savcılar Kurulunun ikiye ayrılmasını öneren Kaya, Adalet Bakanı ve bakan yardımcılarının bu kurullarda görev almaması gerektiğini savundu.
İYİ Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Cihan Paçacı, Türkiye’nin PKK ve FETÖ gibi terör örgütleriyle mücadelesinin uzun bir geçmişe sahip olduğunu belirtti. Paçacı, “Terörle mücadele, çok yönlü, sürekli ve etkin stratejilerle yürütülmelidir.” dedi.
Yeni Yol Partisi Grup Başkanı Bülent Kaya, devletlerin silahlı kuruluşlarla mücadele ederken güvenlikçi yaklaşımlar yanı sıra farklı yöntemler de kullanabileceğini ifade etti. Kaya, “Bu meseleyi sağlıklı bir şekilde tartışabilmemiz gerekiyor.” şeklinde konuştu.
Kaya, parlamentoda ortak bir anlayışla meseleyi detaylı bir şekilde ele alarak, milletin çıkarlarına uygun çözümler üreteceklerine olan inancını yineledi.
CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, kamuoyunda gündeme gelen Lozan Antlaşması tartışmalarına dikkat çekerek, “Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş kodları ve Lozan ile uğraşmak, bizi gelecekte herhangi bir yere götürmeyecek.” yorumunda bulundu.
“Terörsüz Türkiye” modelinin uluslararası düzeyde örnek alınacağına inanıyorum
DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, 50 yıllık bir çatışma sürecinin sona erdiğini belirterek, bugün sundukları araştırma önergesinin dünya barış deneyimlerini incelemek ve bu topraklarda yeni bir başlangıç yapmak amacı taşıdığını dile getirdi.
CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, barışın yolunun Meclis’ten geçtiğini vurgulayarak, “Meclis’in barış süreçlerine yönelik yapacağı çalışmalar son derece önemlidir.” dedi.
TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel, “Terörsüz Türkiye” hedefi doğrultusunda kararlı adımlarla ilerlediklerini ifade etti. Yüksel, terör örgütünün kendisini feshetme ve silahları bırakma kararını önemli bir gelişme olarak değerlendirdi.
Yüksel, terörün ortadan kalkmasıyla birlikte siyasetin demokratik kapasitesinin güçleneceği bir dönem başlayacağını belirterek, “Kardeşliğimize saplanan kanlı hançer bir gün mutlaka atılacaktır.” dedi.
Dünyadaki benzer örnekler göz önüne alındığında, terör örgütlerinin silahsızlanma süreçlerinin güçlü bir irade ile toplumsal destekle gerçekleşebileceğini belirten Yüksel, “Terörsüz Türkiye” modelinin uluslararası düzeyde örnek alınacağına inandığını ifade etti.
“Gerçekler açık, belgeler ortada”
CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk, Ekrem İmamoğlu’nun hesabının kapatılmasının, tüm muhalefetin hesabının kapatılması anlamına geldiğini söyledi.
AK Parti Karaman Milletvekili Osman Sağlam ise CHP’nin grup önerisinin “bir hukuk tanımazlık” oluşturduğunu belirterek, “Gerçekler ortada.” dedi. Sağlam, X platformunun işleyişi nedeniyle sadece tek bir içerik engellenmesinin mümkün olmadığını kaydetti.
Genel Kurulda yapılan oylamalar sonrasında, Yeni Yol Partisi, İYİ Parti, DEM Parti ve CHP’nin grup önerileri kabul edilmedi. Ayrıca CHP Samsun Milletvekili Murat Çan’ın, Samsun iline İstiklal Madalyası verilmesine ilişkin kanun teklifinin gündeme alınması önergesi de oylamada kabul edilmedi.
AK Parti’nin grup önerisi kabul edildi
Genel Kurulda, AK Parti’nin “Meclis’in çalışma takvimine” ilişkin grup önerisi onaylandı. Kabul edilen öneri ile Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi gündemin öncelikli maddesi haline geldi.
Bu kanun teklifi, bugünkü ve yarının görüşmelerine katılacak; eğer görüşmeler tamamlanamazsa, perşembe günü de gündeme alınacak.
AK Parti Grup Başkanvekili Gül, “Terörsüz Türkiye” konusundaki eleştirilere cevap verdi.
Görüşmelerin ardından söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Abdulhamit Gül, muhalefet milletvekillerinin “Terörsüz Türkiye” eleştirilerine yanıt vererek, Türkiye’nin kendi egemenlik hakları doğrultusunda yürüttüğü “Terörsüz Türkiye” hedefine dikkat çekti. Gül, bu sürecin bir kardaşlık çalışması olduğunu vurguladı.
Gül, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bir pazarlık içinde olduğuna dair iddiaları reddederek, terör örgütü kendini feshedip silah bırakma kararının ülke için sevinç verici bir gelişme olduğunu belirtti.
Genel Kurulda daha sonra Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerine görüşmelere geçildi.