İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve 99 şüpheli hakkında yürütülen yolsuzluk soruşturmasında, “suç örgütü yöneticisi olmak”, “suç örgütüne üye olmak”, “irtikap”, “rüşvet”, “nitelikli dolandırıcılık”, “kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek” ve “ihaleye fesat karıştırmak” gibi ciddi suçlamaların yer aldığını bildirdi.
Soruşturma çerçevesinde A.Ş. isimli bir tanık ifadesinde, 2019 ile 2023 yılları arasında Sev Reklamcılık Şirketi’nde müdürlük yaptığını ve şirketin ortakları arasında Alihan Aydın, Alper Aydın ve Ahmet Uruç’un bulunduğunu belirtti.
A.Ş., bu şirketin İBB’den ihale almadığını öne sürerek, “Ben ayrıldıktan sonra İBB veya iştiraklerinden ihale almış olabileceklerini bilmiyorum. Açık hava reklam ihalesini genellikle büyük firmalar alırdı. Kapki ailesinin Advercity’si, İlbak ve Subaşı ailelerinin şirketleri gibi büyük firmalar bu işleri yürütüyordu. Diğer firmaların bu ihaleleri kazanması oldukça zordu.” şeklinde görüşlerini aktardı.
Diğer bir tanık O.C, 2019 yılında Ekrem İmamoğlu’nun belediye başkanı olmasının ardından Kültür A.Ş.’de sözleşmeli memur olarak göreve başladığını söyledi. Kültür A.Ş. Genel Müdürü Serdal Taşkın’ın şoförlüğünü yaptığı dönemde, Taşkın ile düzenlenen birçok toplantıya katıldığını ifade etti.
– Beylikdüzü’ndeki toplantılar
O.C., Taşkın’ın belediye başkanlığı döneminde Murat Ongun, Murat Kapki gibi isimlerle Beylikdüzü’ndeki Mado’da düzenledikleri toplantılara dair önemli detaylar paylaştı. “Toplantılar halka kapalı bir odada yapılıyordu ve biz dışarıda bekliyorduk.” diyen O.C, bu toplantılarda ihale ve kayıtdışı işler hakkında konuşulduğunu ileri sürdü.
Tanık O.C, toplantıların ardından Murat Ongun ile Serdal Taşkın’ın yanlarında para dolu çantalarla çıktıklarını, bazen bu paraların Vakıfbank’ın özel kasasına yatırıldığını ve yine bu paraların döviz alımında kendisine yardımcı olunduğunu açıkladı. Bizzat İmamoğlu’nun da katıldığı toplantıların olduğunu belirtti.
– “Para çantalarını arabada gördüm” iddiası
O.C, şoförlük yaptığı dönemde, birçok usulsüz işlemin yapıldığını ve Ekrem İmamoğlu’nun talimatıyla bu işlerin organize edildiğini savundu. “Gizli toplantılar genellikle geç saatlerde yapılıyordu.” dedi.
Bir başka tanık O.S de reklam sektöründe faaliyet gösterdiğini ifade ederek, 2019 seçimleri sonrası belediyeden aldıkları işlerin sıkıntılı hale geldiğini belirtti. Kardeşinin belediyeden aldığı ihalenin detaylarını paylaşan O.S, süreçte yaşanan zorlukları dile getirdi.
– ”İmamoğlu başkan olunca izin alma süreci değişti”
O.S, kardeşini haksızlığa karşı durması konusunda uyardığını ancak vermiş olduğu bu uyarıların dikkate alınmadığını kaydetti. Ayrıca, kendisinin de belediyeden izin taleplerinin kabul görmediğini söyledi. “İzin alma süreçlerinin zorlaştığını, bazı uygulamaların ise keyfi olduğunu ifade edebilirim.” dedi.
O.S, reklam alanı için yaptığı başvurunun reddedildiğini belgelere dayandırarak, eski süreçlerle kıyaslayarak yeni uygulamaların nasıl işlediğini aktardı. Açık hava reklam mecralarının yandaş firmalara kiralandığını ve bu işlemlerin yasal zemin oluşturulmaya çalışıldığını da sözlerine ekledi.