Soykırım destekçisi olarak nitelendirilen Coca-Cola Europacific Partners, Coke, Fanta, Sprite, Tropico ve Minute Maid markalı içeceklerde yüksek miktarda klorat bulunduğunu duyurdu. Klorat, genellikle su arıtma ve gıda işleme süreçlerinde kullanılan bir dezenfektan kalıntısıdır ve yüksek seviyelerde tiroid fonksiyonlarını olumsuz etkileyebilir.
Belçika, Lüksemburg ve Hollanda’daki 328 GE ile 338 GE üretim kodlarına sahip ürünler piyasadan toplatılırken, şirket diğer Avrupa ülkelerinde ilgili sağlık otoriteleriyle iletişim halinde olduğunu bildirdi.
Uzun vadeli etkileri konusunda alarm zilleri çalıyor
Alman Federal Risk Değerlendirme Enstitüsü, kloratın kısa süreli maruziyetinin düşük risk oluşturduğunu belirtse de, özellikle bebekler, çocuklar ve tiroid rahatsızlıkları olan bireyler için uzun vadeli etkilerine ilişkin endişe var.
Coca-Cola, geri çağırma işleminin şimdilik sadece belirli Avrupa ülkeleriyle sınırlı olduğunu ifade etse de, klorat seviyelerinin düzenli olarak kontrol edilip edilmediğine dair net bir bilgi vermekten kaçındı.
Daha önce de geri çağırma işlemi gerçekleşmişti
Coca-Cola’nın güvenlik kaygıları nedeniyle ürünlerini piyasadan çekmesi ilk kez yaşanmıyor. Geçen yıl Avusturya’da, metal parçacıklar içerebileceği endişesiyle milyonlarca plastik şişenin geri çağrıldığı biliniyor.
Türkiye’deki duruma ilişkin belirsizlik sürüyor
Coca-Cola’nın Türkiye’de satılan içeceklerinin de benzer bir kontaminasyona sahip olup olmadığı henüz netlik kazanmadı. Gıda güvenliği uzmanları, Türkiye’deki yetkili kurumların ve sivil toplum kuruluşlarının (STK) bu ürünleri incelemelerinin önemine dikkat çekiyor.
Kolalar üzerindeki denetimlerin artırılması gerekiyor
Uzmanlar, yetkililerin Coca-Cola ve diğer gazlı içecek markalarının klorat seviyelerini kontrol edip kamuoyuna açıklama yapmalarını talep ediyor. Ayrıca Türkiye’deki tüketici hakları dernekleri, halk sağlığını korumak amacıyla daha sıkı denetimlerin gerçekleştirilmesini istiyor.
Seren SOM