Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, yapılan toplantının ardından X sosyal medya platformunda bir yazılı açıklama yayımladı. Açıklamanın başında, “2024 Yılı Son KPDK’sını Gerçekleştiriyoruz” ifadesine yer verilerek, yaklaşan toplantıya dikkat çekildi.
2️⃣0️⃣2️⃣4️⃣ YILI SON KPDK’SINI GERÇEKLEŞTİRİYORUZ.
2024 Kasım ayında gerçekleştirilecek olan KPDK toplantısında, “Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavları” gibi önemli konuların yanı sıra, Hakem Kurulu tarafından oluşturulan haksız rekabeti telafi edecek “Refah Payı Artışı” gibi taleplerin de gündeme geleceği belirtildi. Ayrıca, Tasarruf Tedbirleri nedeniyle sıkıntıya giren koruyucu giyim ve fazla çalışma ücretleri, 1. Dereceye 3600 ek gösterge, 4688 sayılı Kanun, Yiyecek ve Harcırah tutarları gibi konular da masaya yatırılacak.
Geçtiğimiz dönemlerde “gündemli KPDK” taleplerinin ardından önemli bir adım atıldığını belirten Yalçın, 2024 Kasım KPDK’nın Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavları ile toplandığını vurguladı. Ayrıca, 2021 yılında alınan “Görevde Yükselme İnisiyatife Bırakılmamalı” kararına atıfta bulunarak, sınavların üç yılda bir yapılmasına ilişkin olarak çeşitli değişiklikler elde ettiklerini ifade etti. Bu kapsamda, KPDK toplantısında, “sınavların takvime bağlanması ve tüm unvanlara ilişkin sınavların açılması” konusundaki talepli tekrar gündeme getirildi.
➡️ “Kamu İşveren tarafının Gündemli KPDK iradesi önemli, belirlenen gündem ise yetersizdir.”⬅️
Yalçın, KPDK toplantısında görevde yükselme ve unvan değişikliği konusunun yanı sıra, 4688 sayılı Kanun, Yiyecek yardımı ve Harcırah konularına ilişkin sonuçlar üretme temelinin oluşturulması gerektiğini söyledi. Aynı zamanda, bütçe görüşmelerinin sürdüğü bu süreçte, kamu görevlileri için kalıcı ve temelli çözümler üretilmesi gerektiğini vurguladı.
➡️“Kurul; tarafların uzlaştığı, tartıştığı ve bütçede kamu görevlileri için ayrılan payların korunmasına yönelik birlikte hareket etmelidir.”⬅️
Yalçın, Tasarruf Tedbirleri tarafından engellenen “Koruyucu Giyim ve Fazla Çalışma Ücretleri” konusunun KPDK’nın doğal gündemi olması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, Hakem Kurulu’nun, beklenen enflasyon oranlarına karşı hatalı tavrının maliyetini kamu görevlileri ve emeklilerinin ödediği konusunda da uyarıda bulundu. Hakem Kurulu’nun bu hatalı tavrı nedeniyle oluşan kayıpların telafisi için “Refah Payı” düzenlemesinin bir zorunluluk haline geldiğini ifade etti ve bu durum için Ocak ayında ilave düzenleme yapılması gerektiğini vurguladı.
➡️“Gelir Vergisi; gelir dağılımında adaletsizliği tetiklememeli, oran %15’e sabitlenmelidir.”⬅️
Ali Yalçın, gelir vergisi sisteminin, adil paylaşımı ve hakkaniyetli katılımı sağlayacak şekilde düzeltilmesi gerektiğini belirtti. En düşük ücretin bile %20’lik vergi dilimine girdiği mevcut sistemin, kamu görevlilerinin gelir vergisi oranının %15 seviyesinde sabitlenmesiyle daha sürdürülebilir hale geleceğini söyledi. Ayrıca, görev aylığı ve emekli aylığı arasındaki oranın tekrar düzeltilmesi gerektiğini, seyyanen ilave ödemelerin emeklilere yansıtılması gerektiğini belirtti. Emekli aylığı ile görev aylığı arasındaki oranın %40-45 seviyelerine