Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynakları, bakanlıkta gerçekleştirilen basın bilgilendirme toplantısının ardından gazetecilere çeşitli konularda açıklamalarda bulundu. Özellikle Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) Türk kıta sahanlığına yakın olan 5’inci parselde gerçekleştireceği sondaj çalışmalarıyla ilgili sorular yanıtlandı.
MSB kaynakları, GKRY tarafından yayımlanan seyir ikazının, Türkiye’nin Deniz Yetki Alanı dışında ve yaklaşık 22 kilometre güneyinde, yani 11,5 mil mesafede olduğuna dikkat çekerek, “Bahse konu geminin faaliyetlerini 19 Ocak 2025 tarihinde başlatacağını ve bu sürecin yakından takip edildiğini” belirtti. Ayrıca, Türkiye’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) hak ve menfaatlerinin kararlılıkla savunulmaya devam edileceğini, kıta sahanlığına yönelik ihlallerin anında engelleneceğini ifade etti. Devletin tüm boyutlarıyla durumu değerlendireceğini ve gerektiğinde gerekli adımları atacağını sözlerine ekledi.
“Kışlasız bedelli askerlik” iddiaları
Bakanlık kaynakları, son günlerde gündeme gelen “kışlasız bedelli askerlik” iddialarına da yanıt verdi. 7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 9. maddesinin birinci fıkrasına göre bedelli askerlik hizmeti için temel eğitimin süresinin 1 ay olduğunu belirten kaynaklar, bakanlığın “kışlasız bedelli askerlik” uygulamasıyla ilgili herhangi bir çalışma yürütmediğini ifade etti.
“TSK’nın Suriye’deki görevi devam etmektedir”
Suriye’deki son durum ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) bölgedeki faaliyetlerine dair soruları değerlendiren kaynaklar, Suriye ordusunun güvenlik kapasitesini geliştirmek amacıyla Suriye yönetimiyle yürütülen temasların ve karşılıklı çalışmaların sürdüğünü kaydetti. Terör örgütünün yönettiği bölgelerde yaşayan yerel halkın artık bu duruma tahammül edemediğini belirten kaynaklar, “Bu halk, topraklarını işgal eden terör örgütlerinin çıkmasını talep etmektedir” dedi. Ayrıca, TSK’nın Suriye’deki görevlerinin devam ettiğini, ihtiyaçlar doğrultusunda birliklerin yer değişikliğine gidebileceğini veya farklı görevlendirmeler yapılabileceğini aktardı.
Irak’ın kuzeyinde terörle mücadele
Bakanlık kaynakları, Irak’ın kuzeyinde gerçekleştirilen Pençe-Kilit Operasyonu ile ilgili sorulara yanıt verirken, “Daha önce kilidin kapatıldığını, bölgede yapılacak işlerin henüz tamamlanmadığını” dile getirdi. Kontrol altına alınan bölgelerde arama-tarama faaliyetlerinin devam ettiğini belirten kaynaklar, tespit ettikleri mağara ve barınakları kullanılamaz hale getirdiklerini vurguladı. Ayrıca, terör organizasyonuna ait çok sayıda tuzaklanmış mayın ve el yapımı patlayıcıların tespit edilip imha edildiğine dikkat çekti. Bu operasyonların Iraklı makamlarla koordineli bir biçimde sürdürüldüğü ifade edildi.
Kaynaklar, Pençe-Kilit bölgesinin güneyindeki teröristlere karşı operasyonların sürdüğünü, terörist etkisiz hale getirilinceye dek bu mücadelenin kararlılıkla devam edeceğini belirtti. Bu kapsamda, durumun yerleşim yerlerinde alınan tedbirlerle de desteklendiğini söylediler.