7 Ekim 2023 tarihinde Ankara’da 94 yaşında vefat eden Recai Kutan için Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde “Vefa ve İstikametle Bir Ömür” adlı bir anma programı düzenlendi. Bu anma etkinliği, Kutan’ın siyasetteki etkisini ve yaşamındaki önemli anları hatırlamak amacıyla gerçekleştirildi.
Programda eski Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Grup Başkanvekili Abdulhamit Gül, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM) Genel Başkanı İbrahim Ertan Yülek ve ESAM Genel Sekreteri Atik Ağdağ gibi önemli isimler katıldı. Anma etkinliği, Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı ve katılımcılara Recai Kutan’ın hayatını anlatan bir video gösterildi.
‘ALNINI HİÇ ÖNE EĞDİRMEDİK’
Programda açılış konuşmasını yapan Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, Recai Kutan ve Milli Görüş Hareketi’nin öncülerini “büyük adamlar” olarak nitelendirerek, “Bugün Türkiye’de çok verimli güzelliklerden bahsedebiliyorsak, geçmişte onların attığı imzanın çok büyük bir katkısı var.” dedi. Göksu, Kutan’ın Refah Partisi’nin kapatıldığı dönemde yaptığı bir konuşmada söylediği “Alnınızı hiç öne eğdirmedik” sözünü hatırlatarak, “Gerçekten baktığımızda kendileri, örnek alacağımız insanlar olarak önümüzde hep var oldular ve var olmaya da devam edecekler.” diye vurguladı.
“GÜVENİLİR BİRİNE İHTİYAÇ DUYULDUĞUNDA İLK AKLA GELEN İSİM OLMUŞ HEP”
Daha sonra konuşan Mustafa Şentop, vefa kavramının önemine dikkat çekerek, “Bir siyasi hareketin, bir davanın, bir değerler silsilesinin öncülerine vefa göstermek, onlara bağlılığın bir ifadesidir.” şeklinde konuştu. İnsanların tarihsel koşullar altında değerlendirilmesi gerektiğini belirten Şentop, 1940’lı ve 1950’li yılların “Müslüman olduğunu gösterme cesaretinin arandığı yıllar” olduğuna dikkat çekti. Recai Kutan’ı tanımlarken “emin adam olmak” özelliğini öne çıkaran Şentop, “Zor zamanlarda güvenilir birine ihtiyaç duyulduğunda akla gelen ilk isim olmuştur.” ifadesini kullandı.
“ZOR ZAMANDA BU ÜLKENİN TEMEL YAPI TAŞLARINI KURANLARDAN BİRİ RECAİ AĞABEYDİR”
Abdulhamit Gül de anma programında yaptığı konuşmada, “Türkiye’de abdestli, namaz kılan mühendis mi olur?” denilen günlerde öğretim hayatına başlamış bir şahsiyetin anılması ve konuşulmasının mutluluk verici olduğunu ifade etti. Gül, zor dönemlerde konuşmanın ve siyasetin önemine dikkat çekerek, “Türkiye’nin savaşlardan yorgun çıktığı, dünyanın yeniden kurulduğu bir dönemde bir şahsiyet oluşturmak gerçekten çok zor bir işti, ancak Recai Kutan buyiğünün temel taşlarını atanlardan biri olmuştur.” diye vurguladı.