Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde, toplamda 830 bin dekar alanda, 1 milyon üretici aile tarafından gerçekleştirilen yaş çay üretimi kış mevsiminde de devam ediyor. Bu bölgede iklim değişikliği nedeniyle hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Bu durum, yılda 3 sürgün olarak toplanan yaş çay hasatlarının süresinin uzamasına sebep oldu. Önceki yıllarda ekim ayında sona eren çay hasadı, bu yıl aralık ayında da devam etmekte. Türkiye üzerinde ‘çayın başkenti’ olarak bilinen Rize’deki üreticiler, aralık ayında bahçelerinde olgunlaşan yaş çayları toplayarak 4’üncü sürgünü gerçekleştiriyor. Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) tarafından sezonun kapatılması üzerine, üreticiler kesmiş oldukları çayları özel çay fabrikalarına satmak zorunda kalıyorlar.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN OLUMLU ETKİSİ OLDU
Rize Ziraat Odası Başkanı Bünyamin Arslan, iklim değişikliğinin çay hasadı üzerinde olumlu etkileri olduğunu vurgulayarak şöyle belirtti: “Bölgemizde küresel iklim krizinin olumsuz etkileri ve doğal afetler; seller, toprak kaymaları gibi birçok sorunla karşı karşıya kaldık. Ancak bu süreçte çay hasadımızda olumlu bir etki de gözlemliyoruz. Aralık ayı itibarıyla 4’üncü sürgün çay hasat edilmeye başlandı. Hava sıcaklıklarının yükselmesi, çay hasadımızda olumlu bir durum yaratmış durumda.”
‘BU KADAR UZUN HASAT SÜRESİ YAŞAMAMIŞTIK’
Kaliteli bir hasat dönemi yaşandığını dile getiren Arslan, “Benim hatırladığım kadarıyla ve büyüklerimin anlattıklarına göre daha önce bu kadar uzun bir hasat dönemi yaşamadık. Bunun temel nedeni, hava sıcaklıklarının yüksek seyretmesi ve iklim krizi ile doğrudan bağlantılı” ifadesinde bulundu. Rize’de iklim krizinin getirmiş olduğu olumsuzluklara rağmen hala kaliteli bir çay hasadı gerçekleştirildiğini belirten Arslan, “Gelecek yıllarda iklim krizinin ne şekilde evrileceğini bilemeyiz. Ancak şu an için dünyada eşine rastlanmayan kaliteli, üzerine kar yağmış çay hasadı şu an Rize’de yapılmakta” diye de ekledi.