1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. Sağlık Turizmi Yönetmeliğiyle Yeni Dönem Başladı

Sağlık Turizmi Yönetmeliğiyle Yeni Dönem Başladı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“Uluslararası Sağlık Turizmi ve Turistin Sağlığı Hakkında Yönetmelik” yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu yeni yönetmelik, sağlık turizmi alanında faaliyet gösterecek tüm sağlık kurumları ve aracılık yapan kuruluşların, HealthTürkiye portalıyla entegrasyonunu zorunlu kılıyor.

Yönetmelik doğrultusunda, sağlık turizmi faaliyetleri yürütecek tüm sağlık tesisleri ve aracı kuruluşlar, HealthTürkiye portalı üzerinden hizmet sunmak zorunda olacak. Sağlık turizmi kapsamında verilen tüm hizmetler, bu portal aracılığıyla izlenebilecek ve hastalar da hizmetlerin detaylarına buradan ulaşabilecek. Ayrıca, sağlık tesisleri, sağlık turizmi sürecinde gerçekleştirilecek cerrahi işlemler için komplikasyon sigortası yaptırmakla yükümlü olacak. Uluslararası Sağlık Hizmetleri Anonim Şirketi (USHAŞ), sağlık turizmi alanındakiler için uluslararası düzeyde destek sağlamakla görevlendirildi. Her sağlık turisti için bir sorumlu personel atanacak ve sunulan hizmetlerin takibi yapılacaktır.

SAĞLIK TESİSLERİNE AKREDİTASYON

Yönetmelik çerçevesinde, sağlık tesisleri, Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü (TÜSKA) tarafından uluslararası tanınırlığa sahip akreditasyon belgelerine sahip olmaları gerekecek. Sağlık Turizmi Yetki Belgesi, HealthTürkiye Performans Kriterleri’ne göre geçerliliğini sürdürecek; ancak bu belge devredilemeyecek. Tüm sağlık tesisleri ve aracı kuruluşlar, hasta şikayet oranları ve memnuniyet anketleri üzerinden değerlendirilecektir. Sağlık tesisleri, uluslararası sağlık turizmi biriminde en az bir personelin yabancı dil bilmesi ve bunu belgelemelerini sağlayacak internet siteleri oluşturmalıdır.

EN AZ 2 YABANCI DİLDE ÇAĞRI HİZMETİ

Yeni yönetmelik uyarınca aracı kuruluşların, haftanın 7 günü ve 24 saat boyunca en az iki yabancı dilde çağrı hizmeti sunmaları gerekecek. Sağlık Turizmi Yetki Belgesine sahip sağlık tesisleri ve aracı kuruluşlar, bu yönetmelik hükümlerine altı ay içinde uyum sağlayacak; komplikasyon sigortası 2025 sonuna kadar, akreditasyon ve sertifika ise 2026 sonuna kadar elde edilecektir.

Sağlık Bakanlığından:

ULUSLARARASI SAĞLIK TURİZMİ VE TURİSTİN SAĞLIĞI HAKKINDA YÖNETMELİK

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri

Amaç

MADDE 1- (1) Bu yönetmeliğin amacı, uluslararası sağlık turizmi ve turistlerin sağlıkları kapsamında sunulan sağlık ve aracılık hizmetleri için asgari hizmet standartları belirlemektir. Ayrıca, uluslararası sağlık turizmi faaliyetlerinde yer alan sağlık kuruluşlarının ve aracı kuruluşların yetkilendirilmesi ile bu faaliyetlerin denetlenmesine ilişkin esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu yönetmelik; 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile uluslararası ikili mütekabiliyet anlaşmaları kapsamına girmeyen, fakat yurt dışından sağlık hizmeti almak amacıyla ülkemize gelenler ve sağlık hizmeti ihtiyacı doğan turistleri ve bu hizmetleri sunan kamu kurumları, üniversiteler, özel sağlık kuruluşları ve aracı kuruluşları kapsamaktadır.

(2) Aşağıdaki durumlar bu yönetmelik dışında kalır:

a) Savaş, afet ve benzeri olağanüstü durumlarda, Cumhurbaşkanı kararı ile belirlenen ülkelerden Türkiye’de bulundukları süre içinde sağlık hizmeti alan veya sivil toplum kuruluşları tarafından tedavi amacıyla getirilen yabancı hasta ve yaralılar.

b) Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı veya Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından uygun görülen sivil toplum kuruluşları aracılığıyla tedavi amaçlı getirilen hastalar.

c) Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından getirilen hastalar.

ç) Türkiye Cumhuriyeti’nin imzalamış olduğu uluslararası anlaşmalar gereğince sosyal güvenlik sözleşmeleri kapsamında sağlık yardımı alma hakkı bulunanlar.

d) Öğrenci ikamet izni alarak ülkemizde öğrenim gören yabancılar ile bunların aile yakınları için alınan aile ikamet izinleri.

e) Geçici koruma altında bulunan yabancılar, uluslararası koruma statüsü alanlar veya vatansız kişiler.

f) 29/5/2009 tarihli Türk Vatandaşlığı Kanunu çerçevesinde bulunanlar.

g) Türk soylu olduğuna dair belge sunan yabancı uyruklular.

ğ) Adli vakalara ilişkin acil sağlık hizmeti alan yabancılar.

(3) İkinci fıkrada belirtilen kişiler, kendi isteği ile uluslararası sağlık turizmi kapsamında ücret ödemeyi taahhüt ettikleri takdirde bu yönetmelik çerçevesinde sağlık hizmeti alabilirler.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu yönetmelik, 7/5/1987 tarihli Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu hükümleri ile diğer ilgili mevzuata dayanmaktadır.

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu yönetmelikte geçen;…

İKİNCİ BÖLÜM

Uluslararası Sağlık Turizmi

Yetki belgesi

MADDE 5- (1) Sağlık tesisleri ve aracı kuruluşların, uluslararası sağlık turizmi hizmetlerinde faaliyet yürütebilmeleri için yetki belgesi alması şarttır. Yetki belgesi, sağlık tesisi için Bakanlıkça, aracı kuruluş için ise USHAŞ tarafından düzenlenir.

(2) Sağlık tesisi için yetki belgesi başvurusu yapılırken gerekli belgeler EKİP üzerinden sunulmalıdır. İl/ilçe sağlık müdürlüğü, bu başvuruları değerlendirerek belirli işlemleri yerine getirecektir.

…(devam eden düzenlemelerin ayrıntılarıyla devam etmektedir)

Sağlık Turizmi Yönetmeliğiyle Yeni Dönem Başladı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Medya Kamu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!