TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi ve AK Parti Adıyaman Milletvekili Mustafa Alkayış, Suriye’de yaşanan insan hakları ihlalleri ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Alkayış, Suriye’deki Baas rejiminin devrilmesinin ardından Sednaya Hapishanesi’nden gelen görüntülerin kaygı verici olduğunu ifade etti. Bu durum, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunun insan hakları ihlallerini yerinde inceleme yetkisi çerçevesinde oldukça önem taşıyor.
Alkayış, bu bağlamda TBMM Başkanlığına, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesindeki Hükümlü ve Tutuklu Haklarını İnceleme Alt Komisyonu’nun Suriye’deki son gelişmeler doğrultusunda Sednaya Cezaevi’ni yerinde incelemek üzere bir heyet oluşturulması için 12 Aralık’ta başvuru yaptığını belirtti. Komisyon Başkanlığı’na Derya Yanık’a da desteklerinden dolayı teşekkür eden Alkayış, bu konunun önemsenerek takip edilmesi gerektiğini vurguladı.
Suriye’nin başkenti Şam’a 30 kilometre mesafede bulunan Sednaya Hapishanesi’nin, insanları yok etme ve sindirme merkezi olarak kullanıldığına dikkat çeken Alkayış, bu sürecin her geçen gün geliştiğini ve delillerin kaybolma riski taşıdığını söyledi. Delillerin toplanıp arşivlenmesi gerektiğini belirten Alkayış, hukukun ve hakların korunabilmesi için bu tür bilgilerin derlenmesinin önemine işaret etti.
“HEYETTE 20 CİVARINDA MİLLETVEKİLİ OLACAĞINI TAHMİN EDİYORUM”
Alkayış, Sednaya Hapishanesi’nde ne kadar insanın hangi gerekçelerle tutulduğunun ve bu kişilerin maruz kaldığı muamelelerin kayıt altına alınması gerektiğini ifade etti. 30 Aralık Pazartesi günü planlanan Suriye ziyareti ile ilgili olarak, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun, Sednaya Hapishanesi’ni inceleme görevini üstleneceği bilgisini paylaştı. Alkayış, bu ziyaret sırasında diğer komisyon başkanlarını da davet ederek Türkiye’nin burada insan hakları ihlallerinin boyutunu dünya ile paylaşmayı hedeflediklerini vurguladı.
Ziyaretin planlamasının Dışişleri Bakanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından yapıldığını dile getiren Alkayış, ziyaretin süresinin ise Meclis Başkanlığı’nın organizasyonuyla netleşeceğini bildirdi. Ziyaretin bir gün sürmesinin öngörüldüğünü, ancak bu durumun yerel şartlara bağlı olabileceğini ifade etti. Alkayış, heyette yaklaşık 20 milletvekilinin olmasını beklediğini ve tüm siyasi partilerin konuyu sahiplenmesi gerektiğini düşündüğünü de belirtti.
“SEDNAYA HAPİSHANESİ’NDE SYRLİLERİN HAKLARI İÇİN ÇALIŞACAĞIZ”
Alkayış, Türkiye’nin Suriye’nin terörden arındırılması ve toprak bütünlüğünün sağlanmasını istediğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Batı’nın sadece çıkarlar üzerine kurulu politikalarının ötesinde, haktan ve hukuktan yana bir politika izlenebileceğine de dikkat çekti. Böylelikle, insan hakları ihlallerinin giderilmesi ve mağdur olan bireylerin haklarının korunması için sürecin başlayacağını ifade etti.