Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın “2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi” kapsamında elde edilen bilgilere göre, sanayi üretiminde otomasyonun hızla yaygınlaşması, bağlı cihaz ve sistemlerin artmasıyla birlikte siber tehditlerin riskini de artırıyor.
Bu bağlamda, sanayi sektöründe siber güvenlik uygulamalarının yaygınlaştırılması büyük bir önem taşıyor. Endüstriyel otomasyon sistemlerini olası siber saldırılara karşı koruma altına almak ve hassas verileri güvende tutmak kritik bir ihtiyaç haline gelmiştir. Yerli teknolojilerle geliştirilen siber güvenlik çözümlerinin, Türkiye’nin dijital altyapısının güvenliğini artırarak dijital dönüşüm sürecinde güçlü bir aktör olmasını sağlaması hedefleniyor.
Birçok alanda kritik işlevler üstlenecek
Türkiye’nin stratejik altyapılarda dışa bağımlılığını azaltma ve uzaydaki varlığını güçlendirme hedefleri doğrultusunda Bölgesel Konumlama ve Zamanlama Sistemi hayata geçirilecek. Söz konusu sistem, GPS benzeri küresel sistemlere alternatif olarak Türkiye’ye kendi uyduları üzerinden hassas konum, navigasyon ve zamanlama verileri sunmayı amaçlıyor.
Bu sistem, askeri operasyonların güvenliğinden sivil iletişim ağlarının sürekliliğine, akıllı ulaşım sistemlerinden hassas tarım uygulamalarına kadar geniş bir yelpazede kritik görevler üstlenecek.
Bu çerçevede, ön fizibilite çalışmaları, atomik saat projeleri, mevcut sistemlerin dayanıklılığının artırılması, Uydu Tabanlı İyileştirme Sistemi çalışmalarının başlatılması ve nihai olarak Bölgesel Uydu Konumlama Sistemi kurulması planlanıyor.
Aynı zamanda, TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü ve Türkiye Uzay Ajansı’nın işbirliğiyle üretilen rubidyum atomik saatinin prototipine yönelik uzay kalifikasyon testleri devam ediyor. Ayrıca, küp uydu tasarımının tamamlanmasının ardından alt sistemlerin üretim ve tedarik aşamasına gelindi. Bu projeler, gelecekteki uydularda kullanılacak yerli atomik saatlerin geliştirilmesini ve özel sektör girişimlerine daha fazla katkı sağlanmasını amaçlıyor.
Yerli harita ve navigasyon uygulaması geliştirilecek
Diğer yandan, milli navigasyon sistemi ile dijital platformların yerli olarak geliştirilmesi, teknolojik bağımsızlığın sağlanması, dışa bağımlılığın azaltılması ve ulusal veri güvenliğinin artırılması açısından önem taşıyor. Bu platformların yerli girişimler tarafından hayata geçirilmesiyle birlikte dışa bağlılık azaltılmaya çalışılacak.
Bu doğrultuda, Türkiye’ye özgü ulaşım, şehir planlaması ve kültürel alanlardaki ihtiyaçları karşılayacak, dijital dönüşüme katkıda bulunacak uluslararası mecrada tanınan yerli bir harita ve navigasyon uygulaması geliştirilmesi hedefleniyor.
Dijital bağımsızlık ve güvenliğin sağlanması, yerel kullanıcıların korunması, eşit bir rekabet ortamının yaratılması ve altyapının güvence altına alınması gibi öncelikler doğrultusunda Türkçe büyük dil modeli ve yapay zeka destekli yeni nesil uygulamaların geliştirilmesi de planlanıyor.