Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Mustafa Otrar, sigara kullananların, kullanmayanlara kıyasla şiddet davranışlarını 3 kat daha fazla sergilediğini vurguladı. Otrar, Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığın Önlenmesine Yönelik Meclis Araştırma Komisyonu’nda yaptığı sunumda, zararlı alışkanlıkların şiddetle olan ilişkisi üzerine önemli bilgiler paylaştı.
Otrar, kötü beslenme alışkanlıkları ve alkol kullanan bireylerin, kullanmayanlara göre şiddet gösterme eğilimlerinin 2 kat daha fazla olduğunu ifade etti. Sigara içenlerin ise, sigara içmeyenlere göre bu davranışları 3 kat daha fazla gösterdiğini belirtti. Ayrıca, ruh sağlığı sorunları olan bireylerin, sorunları olmayanlara kıyasla şiddete yatkınlığının 4 kat arttığını da sözlerine ekledi. Erken yaşta hamilelik durumu 6 kat, şiddete bulaşma ihtimali 7 kat ve uyuşturucu kullanımı ise 11 kat artış göstermektedir. Otrar, Türkiye genelinde yaklaşık 15 milyon 500 bin öğrenciye, 663 bin 518 veliye ve 126 bin öğretmene öfke yönetimi konusunda eğitim verildiğini aktardı.
Bakanlık olarak çocukların şiddet algısına yönelik bir araştırma gerçekleştirdiklerini belirten Otrar,
“Sosyal medya veya internet ortamında tehdit edilme ve görsellerin paylaşılmasıyla ilgili tehdit algısı, bu görsellerin fiilen paylaşılmasından daha yüksek kaygı ve şiddet algısı oluşturuyor. Sosyal medyada mobbinge maruz kalan gençlerde depresyon riski artmaktadır. Siber zorbalık, yaklaşık 10 yıl önce var olmayan bir sorunken, bugün öncelikli sorunlarımızdan biri haline geldi. Şiddet aktarım döngülerini kırmaya çalışıyoruz. Tüm bu değişimleri yakından takip ediyor ve önleyici politikalarımızı güçlendirmek amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz” şeklinde değerlendirildi.
Otrar, 0-18 yaş aralığındaki çocukların eğitimine yönelik aile eğitim programları geliştirdiklerini belirterek, “Erken yaşta evlilik, erken yaşta gebelik ve doğum, boşanma, töre cinayetleri, namus cinayetleri ve genel anlamda şiddet konusunda ebeveynlerin farkındalığını artırmayı amaçlıyoruz” dedi. Ayrıca, yeni bir aile eğitim programının başlatıldığını kaydeden Otrar, “Bu programda dijital güvenlik, mahremiyet gibi konular da ele alınmaktadır. Verdiğimiz eğitimler yalnızca okul içinde değil, okul dışındaki platformlarda da sürdürülecektir” ifadelerini kullandı.
Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Cihad Demirli ise, “Okul öncesi eğitimden ortaöğretim son sınıfa kadar birçok derste, kadına yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla eğitim müfredatında ve Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli içerisinde önemli maddelere yer verilmektedir” şeklinde açıklama yaptı.