1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. Soylu’dan İBB’nin Terörle Bağlantılı İhlalleri

Soylu’dan İBB’nin Terörle Bağlantılı İhlalleri

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e yönelik sert eleştirilerde bulunan Süleyman Soylu, “Yalan söylemeyi bırak, Özgür! Gerçekleri çarpıtmaya artık son ver!” ifadelerini kullandı. Daha sonra, sıraladığı soru ve cevaplarla konuya açıklık getirdi:

1-) Kamu kurumu İBB’de işe alınmaması gereken, terör irtibatı ve iltisakı bulunan 505 kişiye yönelik soruşturma ne zaman başladı ve nasıl bir süreç izlendi?

CEVAP: Daha önce yürütülen terör soruşturmalarına dayanarak, PKK terör örgütünün etki alanında olan siyasi partilere bağlı belediyelerde, 31 Mart 2019 Mahalli İdareler Seçimlerinden sonra terörle iltisaklı kişilerin yeniden işe alındığına dair belirtiler oluştu. Bu çerçevede, Bakanlık dönemimizde terör suçları kapsamında soruşturma başlatıldı. 2019-2022 yılları arasında, 74 belediyede toplam 88 soruşturma yürütüldü ve 204 belediyede teftişler gerçekleştirildi.

İBB, İETT, İSKİ ve Belediye İştirakleri’nde terör örgütleriyle bağlantılı kişilerin çalıştırıldığına dair ihbarlar üzerine 20.12.2021 tarihinde teftiş başlatıldı. Bu teftişin amacı, işe alım süreçlerinin ve güvenlik soruşturmalarının yapılıp yapılmadığını belirlemek ve yasağa rağmen işe alımlarda sorumluluğu olanları tespit etmekti.

2-) Devletin birçok kurumu tarafından yürütülen teftiş sürecinde hangi sonuçlara ulaşıldı? Mevcut durum nedir?

CEVAP: İçişleri Bakanlığı’na bağlı Mülkiye Müfettişleri ve diğer bakanlık müfettişleriyle birlikte oluşturulan 8 kişilik teftiş heyeti, 01.01.2019-31.12.2021 tarihleri arasında İBB, İETT, İSKİ ve Belediye İştirakleri’ni inceledi. Teftiş 26/08/2022 tarihinde tamamlandı. Sonuçlar doğrultusunda, İBB’YE 1.984, İSKİ’ye 454, İETT’ye 66 ve Belediye İştiraklerine 22.857 kişi olmak üzere toplam 25.361 kişinin ilk defa işe alındığı belirlendi. Bunlardan 4.227’sinin adli soruşturma sürecinde olduğu tespit edildi.

Terör irtibatı tespit edilen 1668 kişiden 505’inin güvenlik soruşturmaları yapılmadan işe alındığı anlaşılmıştır. Terör örgütleriyle bağlantılı 432 kişiden 6’sı kırsalda silahlı eylemler gerçekleştirdiği tespit edilmiştir.

3-) Kamuya işe alımlarda güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapıldı mı? Kanuna aykırı hile yöntemleri kullanıldı mı?

CEVAP: Teftiş sonucunda, işe alım tarihleri itibarıyla mevzuat gereğince güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının yapılması zorunlu olduğu, ancak bu işlemin ya hiç gerçekleştirilmeyerek ya da işe alımdan sonra yapıldığı tespit edilmiştir.

Söz konusu 25.361 kişiden 15.125’i hakkında güvenlik soruşturması talep edilmemiştir. Ayrıca değerlendirme komisyonu da oluşturulmamıştır. Adli sicil belgelerinde ise hileli bir yöntemle “özel” seçeneği tercih edilerek terörle bağlantılı kişilerin kayıtlarının gözardı edildiği anlaşılmıştır.

4-) Terör irtibat ve iltisaklı 505 kişi ne zaman ve hangi hileli yöntemlerle işe alındı?

CEVAP: 31 Mart 2019 seçimlerinden sonra İBB’nin iş alımlarında hukuki süreçler işletilmeyerek bir tür hile yöntemi uygulandığı belirlenmiştir. İlgili KHK’ların açık ifadelerine rağmen, terör bağlantılı 21 kişi belediye şirketlerine geri alınmıştır.

5-) Savcılığa bildirilen terör örgütü mensupları ile ilgili İBB ne yaptı?

CEVAP: Teftişin başlamasının ardından, daha önce güvenlik soruşturması talep edilmeyen personel için, İstanbul Valiliğine hızlıca talepler göndermeye başlanmıştır. Ancak 120 kişi, yürütülen soruşturmalar nedeniyle işten çıkarılmıştır.

6-) Süleyman Soylu’nun “Bu iftiraları siyaset yapmak için söyledim” iddiası doğru mu?

CEVAP: Özellikle son zamanlarda Özgür Özel’in, terör irtibatlı 505 kişi hakkında ortaya attığı “Soylu böyle söyledi” iddialarına yönelik somut bir dayanağın olmadığı belirtilmiştir. Soylu, kendisine bu ifadeler atfedildiğinde bunları yalanlamakta ve gözaltına alınanların beraat ettiklerini öne sürmektedir.

Soylu, bu yalanlama sürecinde, kendisine yönelik yapılan iddiaları sert bir dille reddetmiştir.

7-) Diayder soruşturmasında hangi gelişmeler yaşandı ve ne gibi ilişkiler belirlendi?

CEVAP: Diayder, PKK terör örgütüyle bağlantılı bir dernek olarak, üyeleri aracılığıyla belediyelerde işe yerleştirme faaliyetlerinde bulunduğu, kamuoyunu yanıltıcı açıklamalarda bulunduğu belirlenmiştir. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 2020 yılında yapılan soruşturma sonucunda, derneğin faaliyetlerine son verilmiştir.

İlgili soruşturmalar devam etmekte ve hukuki süreçler işlemektedir.

SONTV

Soylu’dan İBB’nin Terörle Bağlantılı İhlalleri
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Medya Kamu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!