1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. Şrinkflasyon Restoranlarda Gramaj Değiştiriyor!

Şrinkflasyon Restoranlarda Gramaj Değiştiriyor!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Enflasyon döneminin etkisi, fiyat algısını ciddi şekilde değiştirdi. Ürünlerin fiyatlarını artırmadan gramajda yapılan gizli zamlar, ekonomik literatürde “şrinkflasyon” olarak adlandırılmaktadır.

Özellikle Türkiye’de et ve et ürünlerinin yüksek fiyatları, restoran menülerinde de benzer bir durumu gündeme getiriyor. Bursa Kebap Evi’nin CEO’su Hüseyin Genç, çiğ ve pişmiş porsiyon arasında önemli bir gramaj farkı bulunduğuna vurgu yaparak, gramajın menüde pişmiş ürünlerden belirtilmesi gerektiğini ifade etti.

“Maliyette en çok kırmızı et zorluyor”

Genç, Adana kebap örneği vererek, 1 porsiyon pişmiş kebabın 124 gram, çiğ kebabın ise 200 gram olduğunu açıkladı ve son iki yıldaki fiyat artışının yüzde 110 seviyesinde olduğunu belirtti. “Çiğden olmaz, müşteri bunu ilk gün algılayamayabilir ama birkaç gün içinde fark eder,” diyen Genç, bu tür değişikliklerin markanın değerine zarar verebileceği konusunda uyarıda bulundu.

Turistik bölgelerdeki fiyatların yüksek olduğunu belirten Hüseyin Genç, maliyet açısından en çok zorlandıkları ürünün kırmızı et olduğunu söyledi. Maslak 1453’teki görüşmemizde, son iki yılda karkas kırmızı et fiyatlarındaki artışın yüzde 120’den fazla olduğunu aktardı. Enerji maliyetlerinin de ürün fiyatlarına yansıdığını hatırlatan Genç, fiyatların kaçınılmaz olarak artacağını fakat bunu hemen yansıtamadıklarını belirtti ve geçiş sürecinin aşamalı olduğunu ifade etti.

“Bir dükkan 18-24 ayda maliyetini çıkarıyor”

Kovid-19 pandemisi sonrasında yeme içme sektöründeki hareketlilik devam ediyor. Fastfood zincirlerine rakip olarak ortaya çıkan ve orta gelir kesimi hedefleyen restoranların sayısı günden güne artıyor. Bursa Kebap Evi’nin CEO’su Hüseyin Genç, 47 ilde hizmet verdiklerini, 25’i yurt dışı, 125’i yurt içi olmak üzere toplamda 150 restoran sayısına ulaştıklarını anlattı.

Genç, bu 150 restorandan 25’inin merkez şirkete, 125’inin ise franchise olduğunu kaydetti. Şubelerin açılış maliyetinin ortalama 8-10 milyon lira civarında olduğunu belirten Genç, yatırımın bölgeye göre değiştiğini ve ortalama 18-24 ayda ilk maliyetin çıkarılabildiğini ifade etti. Kira bedelinin de durumu etkilediğini vurgulayan Genç, bir yabancı markanın maliyetine göre yarı yarıya olduğunu ve bu nedenle geri dönüşün hızlı gerçekleştiğini belirtti. Ayrıca sistemleri hakkında bilgi verirken, azami fire ile maliyet avantajı sağladıklarını dile getirdi.

“Toplu ürün alımı ile fiyatları o gününden bağlamış oluyoruz. İskender kebapta kullanılan domates, her zaman bulunmayan bir malzeme, bu yüzden en uygun fiyatla alım yaptığımızda 300 ton temin ediyoruz. Ürünlerimizi İstanbul’daki lojistik merkezimizden şehirlere gönderiyoruz,” diyen Genç, halkı ortalama fiyatlarla şık bir ortamda ürün sunma amaçlarını dile getirdi. Artan sağlık ve mali denetimlerin önemine de değinen Genç, İskender kebabın en çok sattıkları ürün olduğunu söyledi.

“İtalyanlar’a kebap yedirmek isterim”

Bursa Kebap Evi’nin yurt dışı yatırımları ve bayilikleri hakkında bilgi veren Hüseyin Genç, yurt dışındaki ilk yatırımın zorlu olmasına rağmen büyümenin hızlı olabileceğini ifade etti. Suudi Arabistan operasyonlarından memnun olduklarını vurgulayan Genç, “Almanya, Azerbaycan ve Londra’da varız,” dedi. İtalya gibi gastronomi alanında dünya markası bir ülkede bir şube açmayı düşünceleri olup olmadığı sorusuna ise, “İtalyanlar’a kebap yedirmek isterim,” yanıtını verdi.

Şrinkflasyon Restoranlarda Gramaj Değiştiriyor!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Medya Kamu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!