Haber7
Suriye’de 13 Yıldır Süren İç Savaş Son Buldu
Suriye’de 13 yıldır devam eden iç savaş, 8 Aralık 2023 tarihinde Şam yönetiminin devrilmesiyle sona erdi ve Esad’ın ülkeden kaçmasıyla birlikte Heyet Tahrir Eş-Şam lideri Ahmet eş Şara ülkenin geçici başkanı olarak göreve başladı. 61 yıllık Baas rejiminin çöküşü, Suriye halkı için yeni bir dönemin başlangıcını simgeliyor.
Suriyeli muhaliflerin 27 Kasım 2023 tarihinde başlattığı harekât sonrasında, birçok Suriyeli vatandaş ülkelerine dönmeye başlamış, yeni Suriye hükümetinin kurulmasına dair umutlar tüm dünyada yayılmaya başlamıştı.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Şam’ı ziyaret ederek Kasiyun Dağı’nda Ahmet Eş Şara ile birlikte medyaya önemli bir mesaj verdi. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da yakında Şam’ı ziyaret etmesi bekleniyor.
PKK-YPG ve PYD’nin Tasfiyesi Gündemde
Suriye halkının ve yeni hükümetin güçlenmesi için Türkiye’nin desteğiyle birlikte PKK, YPG ve PYD gibi örgütlerin silah bırakarak tasfiye edilmesi gerektiği üzerinde duruluyor. Ahmet Eş Şara, yaptığı açıklamada “PKK-YPG’nin bulunduğu bölgelerde hiçbir grubun silah bulundurmasını kabul etmemiz mümkün değil” demiştir.
‘Ya Tasfiye Edecekler ya da Edilecekler’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrasında yaptığı basın açıklamasında PKK ve uzantılarının durumunun kötüleştiğini vurgulayarak, “PKK ve uzantıları için zaman kısalıyor, çember daralıyor” ifadesini kullandı. Erdoğan, “Suriye’nin toprak bütünlüğüne karşı Türkiye’nin duruşu değişmeyecek. Suriye ve bölgenin geleceğinde DEAŞ ve PKK’ya yer yoktur” dedi.
Hukukun Üstünlüğü Şart
Hürriyet Gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, eski Suriye’den yeni Suriye’ye geçiş sürecinde iki ülkenin önceliklerini kaleme aldı. Suriye’nin yeni dönemine düzenli ve istikrarlı bir şekilde geçiş yapabilmesi için öncelikle güvenliğin sağlanması, hukukun üstünlüğü ve tüm azınlıkların korunması gerekmektedir.
Suriye İçin Kapsayıcı Bir Sistem Hazırlanmalı
Suriye’deki mezhep savaşları ve siyasi karışıklıkların tekrar yaşanmaması için yeni yönetimde, ülke içindeki etnik ve dinsel çeşitlilik göz önünde bulundurularak kapsayıcı bir yönetim sistemi oluşturulması gerektiği belirtilmektedir. 61 yıllık Baas rejimi döneminde halk üzerinde kurulan baskı, demokratik bir sistemle son bulmalıdır.