TBMM Genel Kurulu’nda, CHP, DEM Parti, İYİ Parti ve Yeni Yol Partisi tarafından sunulan grup önerileri kabul edilmedi.
Toplantıda, Yeni Yol Partisi’nin “Kamu şeffaflığı”, İYİ Parti’nin “Pençe-Kilit Harekatı”, DEM Parti’nin “Demokrasi” ve CHP’nin “Yerel yönetimler” başlıklarındaki önerileri tek tek ele alındı.
İYİ Parti Grup Başkanvekili Buğra Kavuncu, partisi adına yaptığı konuşmada, Pençe-Kilit Harekatı sırasında şehit düşen 12 askere Allah’tan rahmet diledi.
Kavuncu, bu kaybın nedenlerini sorguladıklarını dile getirerek, “2025 Türkiye’sinde askeri gücümüzle gururlanırken, nasıl bir kayıp yaşadık? Mağarada metan gazı sensörü yok muydu? Eğer varsa, neden çalışmadı?” ifadelerini kullandı.
Türk ordusunun yalnız olmadığını ifade eden Kavuncu, sorumluların adalet önünde hesap vermesi gerektiğini vurguladı.
Yeni Yol Partisi İstanbul Milletvekili Elif Esen ise, “Çatışma ve pusu olmadan evlatlarımızı nasıl kaybettik? Bu bir ihmalin ve organizasyon eksikliğinin sonucu olarak değerlendirilmeli” dedi.
Yaşananların derinlemesine araştırılması gerektiğini belirten Esen, bu konunun kapatılmaması gerektiğinin altını çizdi.
Esen ayrıca, şehitlerin emanetine sahip çıkmanın hem iktidara hem de muhalefete ait bir sorumluluk olduğunu vurguladı.
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, yaşanan olayda ciddi bir tedbirsizlik olduğunu dile getirdi.
Ceylan, “Mağaraya girilmeden önce bir risk değerlendirmesi yapılması gerekirdi. Askerlerin gaz maskesine ulaşmasında sorun mu vardı? Neden gaz maskesi ve oksijen tüpü yoktu?” diyerek, durumun araştırılmasını talep etti.
AK Parti Isparta Milletvekili Mehmet Uğur Gökgöz, şehit askerlere Allah’tan rahmet diledi ve olayla ilgili araştırmaların devam ettiğini söyledi.
Gökgöz, “Terörsüz Türkiye hedefine ulaşırken, her acıyı siyasete alet etmek isteyenlerle mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.
Yapılan oylamalar sonucunda CHP, DEM Parti, İYİ Parti ve Yeni Yol Partisi’nin grup önerileri reddedildi.
– Genel Kurul, hafta sonu çalışacak
Daha sonra, AK Parti’nin Genel Kurulun gündemine ve çalışma saatlerine ilişkin önerisi görüşüldü.
Kabul edilen öneri çerçevesinde, en düşük emekli aylığının 16 bin 881 liraya yükseltilmesini öngören yasa teklifinin TBMM gündeminin birinci sırasına alınması kararlaştırıldı.
Enerji ve maden alanlarına dair düzenlemeleri içeren yasa teklifi gündemin ikinci, ekonomiye yönelik önlemler içeren Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun ve diğer teklif ise üçüncü sırada yer aldı.
Genel Kurulun bir sonraki birleşiminde en düşük emekli aylığına dair düzenlemeler görüşülecek.
Enerji ve madenler üzerine yeni düzenlemeler 16 Temmuz Çarşamba günü ele alınacak.
Genel Kurul, hafta sonu da çalışarak 18 Temmuz Cuma, 19 Temmuz Cumartesi, 20 Temmuz Pazar ve 21 Temmuz Pazartesi günleri yasalar üzerine görüşmeler yapacak.
AK Parti’nin önerisinin ardından Gelecek Partisi İstanbul Milletvekili İsa Mesih Şahin’in “Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılması” önerisi gündeme geldi.
Şahin, önergesinde 21 Mart tarihinin “Nevruz Bayramı” olarak ilan edilmesi gerektiğini belirterek, “Nevruz, çeşitliliğin ve kardeşliğin kutlandığı bir zamandır” ifadesini kullandı.
Oylama sonucunda bu önerge reddedilince TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ bir ara verdi. Ara sonrası Genel Kurulda, emekli aylıklarına yönelik düzenlemenin görüşmelerine geçilecek.