1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. Türkiye’nin Suriyelilere Dönüş Projesi: Gönüllü Geri Dönüş ve Ekonomik Modelle Yeni Bir Başlangıç Mi?

Türkiye’nin Suriyelilere Dönüş Projesi: Gönüllü Geri Dönüş ve Ekonomik Modelle Yeni Bir Başlangıç Mi?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Göç Komisyonu Başkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Antalya Milletvekili Atay Uslu, Türkiye’nin Suriyelilerin geri dönüş süreçlerinde dünyaya örnek teşkil ettiğini belirtti. Uslu, bu konuda Gaziantep ve Kilis’te yapılan incelemeler sonucunda elde edilen izlenimleri paylaştı.

Atay Uslu’nun gözlemlerine göre, Türkiye son 12 yılda Suriyelilere gösterdiği ev sahipliği konusunda büyük bir başarıya imza atmış ve bu süreç, medeniyet değerlerine uygun bir şekilde gerçekleştirilmiştir. Şimdi ise güvenli, gönüllü ve onurlu bir geri dönüş sürecini yürütmekte olan bir devlet yapısının varlığına vurgu yaptı. Türkiye’nin bu süreçte gerçekleştirdiği uygulamalar ve ortaya koyulan politikalar, örnek bir başarı hikâyesi olarak kelimelere döküldü. Cumhurbaşkanı’nın merhamet dolu politikalarının, dünya üzerindeki mağdur ve mazlumlarla kurduğu derin gönül bağının nasıl bir etki yarattığı, yapılan görüşmelerle net bir şekilde gözlemlendi. Suriyeli sığınmacıların ifadelerine göre, gönüllü geri dönüşlerin artarak devam etmesi bekleniyor.

Uslu, ayrıca Suriyeli sığınmacılarla ve sivil toplum kuruluşları ile yapılan görüşmelerin içeriğine de değindi. Okulların kapanmasının, havaların ısınmasının ve Suriye’deki yeni durumun etkileriyle birlikte insanların evlerine dönüş süreçlerinin hızlanacağına dair olumlu değerlendirmeler ortaya kondu. Suriyeliler, bu koşulların geri dönüşü olumlu yönde etkileyeceği düşüncesindeler.

HONG KONG MODELİ

Bu süreçte, tarım ve sanayi sektöründeki endişeleri de göz ardı etmemek gerekiyor. Ziraatçılar, Suriyelilerin ülkelerine dönmesi durumunda tarım sektöründe çalışacak yeterli işgücü bulamamaktan endişeli. Sanayiciler de Halep’e 50 km ve Gaziantep’e 50 km mesafede bir serbest ihracat bölgesi kurulmasını önermekte. Bu model ile birlikte yeni fabrikaların kurulması, sermayenin bölgeye aktarılması ve iş gücü açığının Halep ve Suriye’den karşılanması hedefleniyor. İşçilerin gelip çalışıp akşam evlerine döneceği bir sistem oluşturulması talep ediliyor.

Önerilen bu serbest ticaret ve ihracat üretim modeli, Dubai veya Hong Kong gibi örneklerden esinlenerek planlanıyor. Özellikle, bu projelerin esas hazırlıklarının Çobanbey’de yapıldığı ve 20 gün içinde yeni sistemin hayata geçirileceği bildirilmektedir. Bu sistem, hem ticaretin hem de geri dönüş süreçlerinin daha etkin bir şekilde yürütülmesi için revize edilmekte olan gümrük kapılarıyla destekleniyor. Uslu’nun paylaştığı bu gelişmeler, Suriyelilerin gönüllü geri dönüş süreçlerinin nasıl bir çerçeve içinde ilerleyeceğine dair önemli ipuçları sunmakta.

Yücel KAYAOĞLU

Türkiye’nin Suriyelilere Dönüş Projesi: Gönüllü Geri Dönüş ve Ekonomik Modelle Yeni Bir Başlangıç Mi?
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Medya Kamu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!