Türkiye’nin ABD Başkanı Donald Trump ile yapacağı görüşmelerde önüne koyacağı dört acil dosya bulunuyor. Bu dosyalar arasında, Suriye’de PKK/YPG’ye olan desteğin kesilmesi, CAATSA yaptırımlarının kaldırılması, Türkiye’nin F-35 programına yeniden dahil olabilmesi için gerekli adımların atılması ve ABD Kongresi tarafından onaylanmış olan F-16’ların teslimatının gerçekleştirilmesi gibi konular yer alıyor.
‘DESTEĞİNİ ÇEK’
Washington-Ankara ilişkilerindeki en kritik konulardan biri, ABD’nin Suriye’deki terör örgütü PKK/YPG’ye verdiği destek. Türkiye, bu desteğin kesilmesini talep edecek ve Trump’ın ABD askerlerinin Suriye’deki çatışmalara müdahil olmaması gerektiği şeklindeki açıklamalarının doğrultusunda, bu kararlılığın devam etmesini bekleyecek. PKK/YPG destek vermek yerine, Türkiye’nin önceliklerine daha uygun politikaların sergilenmesini isteyecek.
CAATSA’DAN ÇIKARIN
Bir diğer önemli konu başlığı ise CAATSA yaptırımları. ABD’nin Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşılık Verme Yasası (CAATSA), son yıllarda Türkiye-ABD ilişkilerinin en temel gündem maddelerinden biri haline geldi. Türkiye, Rusya’dan alınan S-400 hava savunma sistemleri nedeniyle CAATSA yaptırımlarının uygulanmasını eleştiriyor. ABD yönetimi, Türkiye’nin yaptırımların kaldırılması çağrılarına şu ana kadar olumlu yanıt vermedi. Ankara, bu yaptırımların sona erdirilmesini talep ediyor.
F-35 PROGRAMI
F-35 savaş uçakları programı, Türkiye ile ABD arasındaki bir başka önemli mesele. Türkiye, S-400 sistemlerinin alınması nedeniyle programdan çıkarılmasına karşılık olarak, yaklaşık 1 milyar 450 milyon dolar değerinde bir borcun olduğunu belirtiyor. Türkiye, KAAN isimli savaş uçağının gökyüzündeki ilk başarılı uçuşundan sonra, ABD’nin F-35 programına dair tutumunun değişmesini umuyor. Türkiye, bu programdan geri dönmek için ısrarcı olacak; aksi takdirde, borcun geri ödenmesini talep edecek.
F-16’LAR İSTENECEK
Benzer şekilde, ABD Kongresi’nin Türkiye’ye 40 adet F-16 satışına onay vermesiyle, bu sürecin sorunsuz bir şekilde ilerlemesi müttefiklik ilişkileri açısından büyük önem taşıyor. Türkiye, bu uçakların alımını gerçekleştirmek için sürecin hızla ilerlemesini bekliyor. Diğer taraftan, ABD’nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne (GKRY) yönelik silah ambargosunu kaldırması, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerde gerginlik yaratmaya devam ediyor. Kıbrıs’taki silahlanma sorunu, çözülmesi gereken diğer önemli meselelerden biri olarak öne çıkıyor.
Sonuç olarak, Türkiye’nin ABD ile olan ilişkilerinde çözülmeyi bekleyen birçok husus bulunuyor. Bu dört acil dosya sayesinde, iki ülke arasındaki ilişkilerin seyrinin değişmesi ve karşılıklı çıkarların gözetilmesi umuluyor. Türkiye’nin talepleri karşılanmadığı takdirde, ilişkilerdeki gerginliğin artması kaçınılmaz olacak.