1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. Türkiye’nin Uzay Limanı Projesi Hız Kazanıyor!

Türkiye’nin Uzay Limanı Projesi Hız Kazanıyor!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uzay limanı kurulumu için ilgili kuruluşlar ve sanayi şirketleri tarafından yürütülen çeşitli çalışmalar devam ediyor.

Uzay Limanı Projesi için uygun lokasyonlar araştırılırken, bu kapsamda öncelikle Somali gibi Ekvator’a yakın devletler üzerinde incelemeler yapılıyor.

Türkiye, Milli Uzay Programı çerçevesinde “Uzay Limanı ve Uzaya Bağımsız Erişim” hedefi doğrultusunda bağımsız fırlatma yetenekleri geliştirmeyi amaçlıyor.

Özel sektör için de hizmet verecek

Bu hedefler doğrultusunda, yerli ve milli uzay araçlarının bağımsız bir şekilde uzaya gönderilmesi sağlanacak ve fırlatma teknolojilerine yönelik sürdürülebilir ve rekabetçi bir sanayi ekosistemi oluşturulacak.

Program kapsamında, kritik uzay teknolojilerinde yerli üretim yapılması için yerli fırlatma araçları geliştirilecek ve bu kapsamda araştırma-geliştirme faaliyetleri ile test süreçleri gerçekleştirilecek.

Ayrıca, uzay teknolojileri için gerekli altyapı, alt sistemler ve ekipmanların yerlileştirilmesi sağlanacak ve bu alandaki ihtiyaçlar giderilecektir. Konuyla ilgili ulusal ve uluslararası işbirlikleri oluşturma çabaları da sürüyor.

Kurulacak olan fırlatma merkezi, ilerleyen dönemlerde ticari amaçlarla kullanıma açılarak özel sektöre de hizmet verecek. Bu sayede ekonomik fayda elde edilmesi amaçlanıyor. Geliştirilen fırlatma araçları, uygun platformlarda test edilecektir.

İlk aşamada LEO (Alçak Dünya Yörüngesi) ve GEO (Jeosenkron Dünya Yörüngesi) gibi yörüngelere milli uyduların fırlatılması düşünüldüğü gibi, ilerleyen süreçte de uluslararası müşterilerin uydu fırlatma talepleri karşılanacaktır.

Milli Uzay Programı hedefleri

Milli Uzay Programı, 2022-2030 yılları arasında uygulanması hedeflenerek tasarlanmış olup, dünya genelinde uzay çalışmalarındaki gelişmelerin takip edilmesi amaçlanıyor.

İnsanlı uzay görevlerinin yanı sıra, Ay’a ilk teması gerçekleştirmek, yeni nesil uydu geliştirme alanında uluslararası alanda rekabet edebilecek ticari markalar oluşturmak, Türkiye’ye ait bölgesel konumlama ve zamanlama sistemi geliştirmek gibi çeşitli hedefler bulunuyor. Bununla birlikte uzaya erişimi sağlamak ve uzay limanı işletmesi kurmak da önemli amaçlar arasında yer alıyor. Uzay havası ve meteorolojisi alanındaki yatırımlar ile Türkiye’nin bu konudaki yetkinliğini artırmak, astronomik gözlemler ve uzay nesnelerinin takibi gibi konularda ülkemizi daha ileri bir seviyeye taşımak, uzay sanayisi ekosistemini geliştirmek ve bir uzay teknolojisi geliştirme bölgesi kurmak da hedeflerdendir.

Ay Araştırma Programı kapsamında geliştirilen ilk uzay aracının tüm sürecinin 2026 yılında tamamlanması ve aracın fırlatılması planlanıyor. Programın ilk aşamasında AYAP-1 ile Ay’ın yörüngesinin keşfi ve yüzeyle ilk temas gerçekleştirilirken, ikinci aşama olan AYAP-2 Projesi ile de yüzeye yumuşak iniş yöntemiyle bir gezici keşif aracının (rover) indirilmesi hedefleniyor. Bu çalışmalarla Türkiye’nin “gök vatan” üzerindeki gücünü artırması amaçlanıyor.

Türkiye’nin Uzay Limanı Projesi Hız Kazanıyor!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Medya Kamu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!