Yumaklı, Dünya Veteriner Hekimler Günü vesilesiyle Orman Genel Müdürlüğü’nde (OGM) gerçekleştirilen etkinlikte, hayvansal üretimin gıda arz güvenliğinin sağlanmasında kritik bir rol oynadığını belirtti. Sağlıklı, kaliteli ve güvenilir hayvansal ürünlerin sunulmasında veteriner hekimlerinin önemi üzerinde duran Yumaklı, bu meslek grubunun koruyucu hekimlik, hayvan ıslahı ve tedavisi ile hayvansal ürünlerin güvenliği gibi hayati alanlarda hizmet sağladığını hatırlattı.
Sahipsiz Köpek Denetimlerinde Veteriner Hekimler Görevlendirilecek
Yumaklı, halk sağlığı adına önemli bir tehdit oluşturabilen zoonoz hastalıkların çoğunun hayvanlardan insanlara geçme potansiyeline sahip olduğunu vurguladı. Kovid-19’un bu tür hastalıklar arasında yer aldığını belirten Yumaklı, veteriner hekimlerin Türkiye’nin 81 ilinde ve 922 ilçesinde, en zor koşullarda bile özveriyle çalıştıklarını ifade etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde veteriner hekimliğin güçlendirilmesi adına gerekli adımların atıldığını kaydeden Yumaklı, veteriner hekimlerin meslek hayatlarına daha iyi koşullarda başlayabilmeleri için yapısal ve mevzuata yönelik iyileştirme çalışmalarının devam ettiğini belirtti.
“Kendi İşinizin Patronu Olun”
Milli şair Mehmet Akif Ersoy’un bir veteriner hekim olduğunu anımsatan Yumaklı, onun meslek hayatındaki duruşunun bilimsel bilgi ile ahlaki sorumluluğun nasıl olması gerektiğine dair önemli ipuçları sunduğunu ifade etti. Sağlıklı bir toplumun, sağlıklı hayvanlar ve sağlıklı bireyler ile mümkün olduğunu belirten Yumaklı, toplumsal sağlığın teminatının veteriner hekimlerin bilgi ve vicdanı ile sağlandığını vurguladı. Bakanlık olarak Türk Veteriner Hekimler Birliği ile birçok ortak alanda işbirliği içerisinde çalıştıklarını belirten Yumaklı, kedi ve köpeklerin kimliklendirilmesi işinde Bakanlık personeli ile serbest veteriner hekimlerin dört yıldan beri görev aldığını dile getirdi.
Yumaklı, şubat ayında Bakanlık ile Birlik arasında yapılan protokol çerçevesinde koyun ve keçilerin küpelenmesi ve aşılaması işlemlerinin aynı usulle sürdürüleceğini de iletti. Bu doğrultuda il müdürlükleri ve bölgedeki veteriner hekim odalarının söz konusu protokolü imzalayarak, mücadele süreçlerini birlikte yürüteceklerini ifade etti. Ayrıca, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün yeniden yapılandırıldığını vurgulayan Yumaklı, bu bağlamda veteriner hekimlerin kritik görevler üstleneceğini belirtti: “Hayvanları Koruma Kanunu gereği yapılacak işlerde veteriner hekimler görevlendirilecektir. Bu arkadaşlarımız, sahipsiz sokak köpekleri sorununu çözme konusunda belediyelere yaptığımız denetimlerde aktif rol alacaklardır.”
Veteriner hekim olarak üniversiteden mezun olanların, kamu alanında istihdamlarının oldukça zorlu bir süreç olduğunu da dile getiren Yumaklı, mezunlar ile emeklilerin arasında ciddi farklar olduğunu, bu nedenle sürekli alım olmasının mümkün olmadığını belirtti. Eğitim sürecinin sadece kamu kurumlarında işe girmekle sınırlı olmadığını, bireylerin kendi işlerinin patronu olmaları için geniş fırsatlar sunduğunu ifade etti. Bakanlık olarak 5 yıllık Hayvancılık Yol Haritası çerçevesinde gençlerin kendi işlerini kurmaları için uygun ortamların sağlandığını aktaran Yumaklı, bu alanda kadın girişimcilere ekstra destek sağlandığını vurguladı. Gençlere, eğitim aldıkları konularda kendilerine güvenmelerini ve kendi işlerini kurmaya teşvik ettiğini belirtti.