1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. Yargıda Reform: 4,6 Milyon Dosya Çözüldü!

Yargıda Reform: 4,6 Milyon Dosya Çözüldü!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Hukuk Mahkemelerinin Etkinliğinin Artırılması Çalıştayında önemli açıklamalarda bulundu.

4,6 MİLYON DOSYA MAHKEMEYE GİTMEDEN ÇÖZÜLDÜ

2013 yılından bu yana uygulanan arabuluculuk sistemi, zamanla genişleyerek önemli başarılar elde etti. Bakan Tunç, “Bugüne kadar 7 milyon 591 bin başvuru yapıldı ve bunlardan 4 milyon 614 bini anlaşmayla sonuçlandı. Bu, %63 oranında bir başarı demektir” ifadelerini kullandı. Arabuluculuk sisteminin yalnızca bireyler için değil, toplumun uzlaşma kültürüne de katkı sağladığını vurgulayan Tunç, bu süreçle birlikte en az 9 milyon kişinin mahkemeye gitmeden uzlaşarak haklarına kavuştuğunu belirtti.

KİRA DAVALARINDA 257 BİN KİŞİ MAHKEMEYE GİTMEDEN UZLAŞTI

2023 yılında yürürlüğe giren 7. Yargı Paketi kapsamında kira davalarının arabuluculuk sürecine dahil olduğunu hatırlatan Bakan Tunç, “1 Eylül 2023 tarihinden bu yana 356 bin 953 başvuru yapıldı, bunlardan 128 bin 922’si anlaşmayla sonuçlandı. Toplamda 257 bin vatandaşımız sorununu barış yoluyla çözdü” şeklinde açıklamada bulundu.

BİLİRKİŞİLİK SİSTEMİNDE KALİTE VE DENETİM ÖN PLANDA

Bakan Tunç, bilirkişilik sistemindeki iyileştirmelere de dikkat çekti. 2016 yılında yürürlüğe giren yasa ile bilirkişilikte eğitim, nitelik ve denetim açısından önemli reformların hayata geçirildiğini kaydetti. Tunç, “Bilirkişilikte kota uygulamasına geçtik ve raporlarını süresinde sunmayanlara yeni dosya verilmemesi uygulamasını başlattık” dedi. Ayrıca, performans değerlendirme sisteminin devreye alındığını ve otomatik tevzi sistemine geçileceğini ifade etti.

YAPAY ZEKÂ YARGININ HİZMETİNE GİRİYOR

Bakan Tunç, Adalet Bakanlığı’nın dijitalleşme hedeflerine de değinerek, UYAP, e-duruşma, e-tebligat ve e-noter uygulamaları ile yapay zekâ teknolojilerinin yargıya entegre edileceğini açıkladı. “Dava tahmini, benzer içtihat tespiti ve karar taslaklarının oluşturulmasında yapay zekâ kullanacağız” ifadelerini kullandı.

İSTİNAF SİSTEMİNE GÜÇLENDİRME GELİYOR

İstinaf mahkemelerinde yaşanan yoğunluk konusuna da değinen Tunç, “Bazı dairelerde yargılamaların uzun sürmesi, vatandaşlarımızın şikayetlerine neden oluyor. Yeni daireler kurarak hâkim sayısını artırarak bu tür sorunları çözmeyi hedefliyoruz” dedi. Ayrıca istinaf aşamasında esastan karar verilmesini kolaylaştıracak düzenlemeler üzerinde çalıştıklarını belirtti.

YARGI REFORMUNDA 264 HEDEF, 5 ANA AMAÇ

Bakan Tunç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 23 Ocak’ta açıklanan Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde yer alan 264 hedefin önemine vurgu yaptı. Bu hedeflerin yargının sadeleştirilmesi, insan kaynaklarının güçlendirilmesi, ceza adalet sisteminin etkinleştirilmesi, hukuk ve idari yargı süreçlerinin hızlandırılması ve adalete erişimlerin kolaylaştırılması üzerine kurulu olduğunu belirtti.

AİLE HUKUKUNDAN NOTERLİK SİSTEMİNE BİRÇOK ALANDA YENİLİK

Tunç, aile arabuluculuğu, noter belgelerinde karekod uygulaması, noter yardımcılığı kurumu, elektronik tebligatın yaygınlaştırılması gibi birçok yeniliğin hayata geçirileceğini duyurdu. Ayrıca boşanma davalarının adli tatilde görülebilmesi gibi uygulamaların da tartışmaya açılacağını ifade etti.

“ADALETİN TECELLİSİ EN KUTSAL GÖREVDİR”

Konuşmasının son kısmında yargının üç temel unsuru olan hâkim, savcı ve avukatlara teşekkür eden Bakan Tunç, “Hepimizin ortak hedefi, vatandaşlarımızın adalete hızlı ve etkili bir şekilde erişimini sağlamaktır. Adaletin tecellisi en kutsal görevdir” şeklinde sözlerini tamamladı.

Yargıda Reform: 4,6 Milyon Dosya Çözüldü!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Medya Kamu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!