1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. Yıllık İzinler: Yeni Düzenlemeler ve Haklar

Yıllık İzinler: Yeni Düzenlemeler ve Haklar

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

– Yıllık izinlerin kullanımında amirlere tanınan takdir yetkisi, izinlerin tamamen kaldırılmasını gerektirecek şekilde kullanılmamalıdır.

– Yıllık izinler, olağanüstü haller nedeniyle Bakanlık tarafından durdurulmadığı sürece, her takvim yılının ilk çalışma gününden itibaren herhangi bir talimat veya düzenleme olmaksızın kullanılabilecektir.

– Yıllık izin süresinin hesaplanmasında, kamu kurumlarında geçen hizmet süreleri ile kamu kurum ve kuruluşlarında bulunmayan, ancak devlet memurlarının kazanılmış hak aylıklarında dikkate alınan süreler dikkate alınacaktır.

– Yıllık izin süresi, izin süresine denk gelen cumartesi ve pazar günlerini de kapsayacaktır. Eğer yıllık izin pazartesi günü başlarsa, cumartesi ve pazar günleri de izin süresine dahil edilir. Pazartesi gününden başlayarak 5 gün izin alan bir memur, aradaki cumartesi ve pazar günlerini de yıllık izin süresine dahil etmek durumundadır. Ancak, 5 gün izne çıkılması durumunda, bu izne dahil olmayan cumartesi ve pazar günleri, yıllık izin süresine dahil edilmez.

– Yıllık izin verildiğinde, ulusal bayramlar (23 Nisan, 19 Mayıs, 30 Ağustos, 29 Ekim) ve genel tatil günleri (1 Ocak, 1 Mayıs, 15 Temmuz) ile idari izinli günler, yıllık izne dahil edilmemektedir.

– Yıllık izni süresince idari izinli sayılan günler, memurun yıllık izin süresinden düşülecek ve daha sonra amir tarafından belirlenen uygun zamanlarda kullanılacaktır.

– Yurtdışında izin kullanmak isteyen memurlar, iznin geçirileceği yer ve iletişim bilgileriyle birlikte izin taleplerinde bulunmalıdır. Bu, hizmetlerin aksamaması için gereklidir.

– Askerlik hizmeti, 657 sayılı Kanun’un 102’nci maddesinde belirtilen yıllık izin süresi hesabına dahil edilecektir.

– Açığa alınan veya kamu görevinden çıkarılan memurlar, mali ve sosyal hakları iade edilerek görevlerine döndüklerinde 657 sayılı Kanun’un 103’üncü maddesine göre izin hakkına sahip olacaklardır.

– Aylıksız izinde olan memurlar, göreve başlamadan yıllık izin talebinde bulunamayacaklardır.

– Yıllık izin kullanan memurlar arasından hizmete ihtiyaç duyulanların, zorunlu haller dışında 2 iş günü içinde görevlerine dönmesi gerekmektedir.

– Beklenen doğum tarihinden önceki 3 haftaya kadar, doktor raporuyla onaylanan memurlar, bu süre zarfında kanuni izinlerini (hastalık izni, mazeret izni, yıllık izin vb.) kullanabilir. Ancak, bu süreler doğum sonrası analık iznine eklenmeyecektir.

– Aylıksız izindekiler için, isteğe bağlı olarak doğum öncesi ve sonrası analık izni verilecektir. Bu durumda, iznin kesilmesi ile göreve dönme şartına gerek duyulmayacaktır.

– Beklenen doğum tarihinden önceki 8 haftada (çoğul gebelik durumlarında 10 hafta) devlet memurluğuna atanan kişilere, doğum öncesi analık izni ve doğum sonrası analık izni verilecektir.

– Doğum sonrasında 8 hafta süresince devlet memuru olarak ataması yapılan kişiye, göreve başlaması koşuluyla sadece doğum sonrası analık izni süresinin kalan kısmı kullandırılacaktır.

– Süt izni, memurun çocuğunu emzirmek için günlük olarak kullanması gereken bir hak olduğundan, bu izin birleştirilerek sonraki günlerde kullanılamaz.

– Doğum sonrası analık izni bitiminden sonra yarım gün izin tercih eden memur, bu izin hakkını kullanmayı bırakıp süt izni talep ederse, süt izni süresinin kalan kısmı için yararlandırılacaktır.

– Yarım gün izin hakkını talep eden memurlar, eğer bu haktan yararlanma süresi dolmuşsa süt izni süresinin kalan kısmı kadar yine bu izinden yararlanabilirler.

– Devlet memurluğuna atanmadan önce doğum yapanlar, doğum sonrası 8 haftalık sürenin bitiminden sonra süt izninden faydalanacaklardır.

– Yarım gün izin süresi, memurun yaşayan çocuğunun sayısından bağımsız olarak doğum yapması dikkate alınarak belirlenir.

– Yarım gün izin kullanırken çocuğun ölümü halinde, memur bu iznin kalan kısmını alamayacaktır.

– Doğum sonrası analık izninin sona ermesinin ardından süt iznini kullanmayı tercih eden memur, bu durumda yarım gün izin hakkı talep edebilir.

– Doğum yaptığı tarihten sonra devlet memurluğuna atanan kişi, çocuğunun hayatta olması şartıyla yarım gün izin hakkını talep edebilir. Ancak, bu iznin süresi, doğum sonrası 8 haftalık sürenin sona ermesinden itibaren 2, 4 veya 6 aylık sürelerle sınırlıdır.

– Evlat edinilen çocuğun teslim tarihinden itibaren 8 haftalık süre içinde devlet memurluğuna ataması yapılan kişilere, göreve başlamaları şartıyla 8 haftalık iznin kalan kısmı kullandırılacaktır.

– Yarım gün izin süresi, evlat edinilen çocuk sayısına göre belirlenir. Öz veya evlatlık ayrımı yapılmaksızın çocuk sayısı göz önünde bulundurulacaktır.

– Babalık, ölüm ve düğün gibi mazeret izinleri kesintisiz bir şekilde kullanılacak, kısım kısım kullanılamayacaktır.

– 10-16 Mayıs Engelliler Haftası’nın ilk günü ve 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde, engelli kişilere yönelik faaliyet gösteren dernek ve konfederasyonların kamu görevlisi yönetim kurulu üyeleri, idari izinli sayılacaklardır.

– Doğum nedeniyle verilecek aylıksız izinlerde, her iki ebeveynin de memur olması durumunda, izin süreleri eş zamanlı veya birbirini takip edecek şekilde kullanılacaktır.

– Doğum nedeniyle verilen aylıksız izin, 24 aylık sürenin aşılmaması kaydıyla kısım kısım kullanılabilecektir.

– Aylıksız izindeyken doğum yapan memurlara, analık izni kullanmaları halinde doğum sonrası izni bitiminden sonraki, analık izni kullanmamaları halinde ise doğum sonrası 8 haftalık sürenin bitiminden itibaren 24 ay süreyle izin verilecektir.

– Aylıksız izindeyken eşi doğum yapan memurlara, doğum tarihinden itibaren 24 aya kadar aylıksız izin verilecektir.

– Doğumdan sonra devlet memurluğuna ataması yapılanlar, göreve başlaması kaydıyla doğum sonrası 8 haftalık izin süresinin veya yarım gün izninin bitiminden itibaren 24 ay süreyle izin alabilecektir.

– Devlet memurluğuna atanmadan önce eşi doğum yapan memura, doğum tarihinden itibaren 24 ay koşuluyla aylıksız izin verilecektir.

– Evlat edinme nedeniyle verilecek aylıksız izin, 24 aylık süre aşılmamak kaydıyla kısım kısım kullanılabilecektir.

– Evlat edinme işlemi, devlet memurluğuna atanmadan önce gerçekleşirse, söz konusu memur, isteği üzerine evlat edinme sebebiyle aylıksız izin kullanma hakkına sahip olacaktır. Bu iznin başlangıcı, çocuğun teslim tarihinden itibaren 8 hafta veya yarım gün iznin bitişine bağlı olacaktır.

Yıllık İzinler: Yeni Düzenlemeler ve Haklar
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Medya Kamu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!