Batarya üretiminde dünya genelindeki büyük oyuncular arasında yoğun bir rekabet sürmektedir. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri ve Çin, bu alana yaptıkları hızlı yatırımlarla dikkat çekerken, Avrupa’nın tanınmış üreticilerinden biri olan Alman şirketi Varta, ciddi bir mali krizle mücadele etme aşamasına gelmiştir. 140 yıllık köklü bir geçmişe sahip olan Varta, şu anda borç batığında çöküşün eşiğine gelmiştir.
Günümüz dünyasında akıllı telefonlardan dijital saatlere, kulaklıklardan tablet ve kalemlerine, klavye ve mouse gibi birçok elektronik cihazda kullanılan bataryalar, hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Bunun yanı sıra elektrikli ve hibrit araçların yükselişi de batarya teknolojilerinin önemini giderek artırmaktadır.
TÜRKİYE’DEN GÜÇLÜ BİR ADIM
Küresel batarya rekabetinde Çin ve ABD’nin öncü konumları sürerken, Türkiye de TOGG projesi ile göz önüne çıkmaktadır. Türkiye, Çinli enerji devi Farasis Energy ile ortaklık kurarak oluşturulan Siro batarya şirketi sayesinde araç bataryalarından akıllı cihazlara kadar geniş bir üretim yelpazesi sunmayı amaçlamaktadır. Bu adım, Türkiye’nin batarya üretiminde önemli bir aktör olma hedefini pekiştirmektedir.
BORSA TARİHİNDEKİ EN KÖTÜ DURUM
Varta, 600 milyon euroyu aşan borç yükü ile son dönemde finansal zorlukların merkezinde yer alıyor. Ekonomim’de yer alan haberlere göre, şirket nakit sıkıntısı yaşamaktadır ve bu durum ödemelerde ciddi aksamalara yol açmaktadır. 140 yıllık köklü tarihi ile tanınan Varta, hisse fiyatlarının dünya borsa tarihinde yaşanan en büyük çöküşlerden biri olarak kabul edilen 2008 ekonomik krizi seviyelerinin altına düşmesiyle büyük bir krizin içine sürüklenmektedir.
TARİHİ ZİRVEYİ YAŞAYIP, SONRA DÜŞÜŞE GEÇTİLER
Bir dönemde Apple ile AirPods üretim anlaşması yaparak tarihi bir zirveye ulaşan Varta, Çinli üreticilerin maliyet baskısı karşısında zor duruma düşmüştür. Elektrikli araç bataryası geliştirmek için gerekli olan AR-GE yatırımlarını yapmakta zorlanan Alman devi, BYD ve CATL gibi Çinli firmaların hammadde tedarikindeki agresif stratejileri karşısında etkisiz kalmaktadır. Bu süreç, Varta’nın pazar payını kaybetmesine ve birçok Alman markası ile birlikte rekabet gücünü yitirmesine neden olmuştur.