Antalya’da gerçekleşen üzücü bir dolandırıcılık vakası, internet üzerinden yapılan alışverişlerde dikkat edilmesi gereken unsurları gözler önüne serdi. Bir kişi, cep telefonunu internet üzerinden satışa sundu. İstanbul’dan bir alıcı, bu telefonla ilgilendi ve ikili arasında bir pazarlık süreci gelişti. Ancak, satıcı karşısındaki kişinin dolandırıcı olduğunun farkında değildi. Ne var ki, satıcı telefonu akrabasına göndermeyi planladı ve bu şekilde dolandırıcının planını bozmaya çalıştı. Ama sonuç olarak, 82 bin liralık telefonunu sadece 393 liraya satmış oldu.
DOLANDIRICIDAN ŞEYTANİ TUZAK
Ekol TV’de yer alan habere göre; konuyla ilgili düşüncelerini dile getiren avukat Kadriye Güçlü Sakarya, “Bu çok büyük bir dolandırma yöntemi. Buna vatandaşların çok dikkat etmesi lazım” şeklinde uyarıda bulundu.
Bir vatandaş, cep telefonunu satmak üzere bir ilan verir. Kısa süre içinde alıcı ile iletişime geçer. Satıcı, telefonu göndermek için alıcıdan kapora talep eder. Alıcı, 82 bin liralık telefonun kargo masrafı olarak satıcıya 393 lira kapora gönderir. Dolandırılmamak adına, satıcı telefonu Antalya’dan İstanbul’a kuzenine göndermeye karar verir. Kendince bir önlem almıştır ama karşısındaki dolandırıcının kurduğu tuzağın farkına varamaz.
Dolandırıcı, telefonu satan kişiye kargoyu gönderdim demesi için kargo takip numarasını ister. Satıcı bu numarayı paylaştıktan sonra dolandırıcı, kargoyu adım adım takip etmeye başlar. Hilekar, kargocuyu ara sokakta bulur ve ardından kargo aracına doğru yürür. O anlar güvenlik kameraları tarafından kaydedilir.
Dolandırıcı, telefonu satan kişinin kuzenini kargocu gibi farklı bir numaradan arar ve telefonu teslim etmek için bir kod ister. Kuzen, kodu paylaştığında dolandırıcı, gerçek kargocudan paketi teslim alır.
AVUKAT SAKARYA: KİMLİK BİLGİLERİNİ KONTROL EDİP TESLİM ETMELİYDİ
Avukat Kadriye Güçlü Sakarya, durumun daha da büyük bir sorun olmaması için taşıma işlemi yapan kişinin kimlik bilgilerinin kontrol edilmesi gerektiğini vurguladı. “Gerçekten taşıma yapan kişi kimse onun kimlik bilgilerini kontrol ederek veriyor olması lazımdı” ifadelerini kullandı.
Telefonu satan kişinin kuzenine “kargonuz teslim edildi” mesajı geldiğinde, kuzeni çalıştığı firmanın danışma bölümüne gitmiş fakat orada kargonun olmadığını görünce durumu araştırmaya başlamıştır. Ardından dolandırıldıklarını anlar. Avukat Kadriye Güçlü Sakarya, “Kargonun şöyle bir ihmali var; kod numarasını doğru veren kişinin doğru kişi olduğundan emin olması lazımdı. İki, adres olarak neresi tespit edildiyse o adrese teslim gerçekleştirilmeliydi,” diyerek sürecin nasıl ilerlemesi gerektiğine dair kritik noktaları dile getirdi.
Avukat, mağdur tarafın zararını nasıl tahsil edebileceği konusunda da önemli bilgiler verdi. “Kargonun sorumluluğuna karşı eğer varsa bir zararları, kargo firması hakkında tabii ki şikâyet yoluna gitmelidirler. Şikâyet için eğer 100 bin liranın altında bir bedel söz konusuysa, tüketici hakem heyetlerine başvurabilir ya da doğrudan icra takibi başlatabilirler,” dedi.