Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, konuşmasında Mozeret Geçidi’nin tarihsel ve kültürel önemine de vurgu yaptı. Bu geçidin, yüzyıllar boyunca farklı kültürlerin etkileşimine sahne olduğunu, ticaret kervanları ve göçmen milletlerin bu yolu kullandığını belirtti. Uraloğlu, “Mozeret Geçidi’nin çevresindeki tarihi kalıntılar bu zengin geçmişin izlerini taşımakta. Bu nedenle geçidin korunması ve geliştirilmesi büyük bir önem arz ediyor. Aşık Şenlik Tüneli ve bağlantı yolu projemizle, bölgenin ulaşım altyapısını güçlendirdik ve ekonomik sosyal gelişimine katkıda bulunduk” ifadelerini kullandı.
Bakan Uraloğlu, Aşık Şenlik Tüneli’nin de bulunduğu 16,3 kilometre uzunluğundaki Çıldır-Aktaş yolunu bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol standartında tamamladıklarını belirtti. 2 bin 159 rakımlı Mozeret Geçidi’nin de geçildiğini ve burada 2 bin 308 metre uzunluğunda çift tüplü bir tünel inşa ettiklerini duyurdu. Ayrıca proje kapsamında yapılan 53 metre uzunluğundaki Çıldır Köprüsü ve 6 hemzemin kavşakla birlikte ulaşıma yüksek standartlar kazandırıldığını ifade etti. Mozeret Geçidi’ndeki keskin virajların baypas edildiğini, yol kotunun 209 metre aşağıya alındığını ve bu sayede sürücülerin yaşadığı sorunların asgari düzeye indirildiğini vurguladı.
Uraloğlu, yapılan çalışmalar sonucunda güzergahın 4 kilometre kısaltıldığını ve seyahat süresinin 35 dakikadan 10 dakikaya düşürüldüğünü ifade ederek, bu durumun yıllık olarak 113,5 milyon lira tasarruf sağlayacağını sözlerine ekledi. Ayrıca, çevreye zarar veren araçların karbon emisyonunu 2 bin 42 ton azaltacaklarını belirtti.
Bakan, Aşık Şenlik Tüneli’nin çevre dostu uygulamaları hakkında da bilgi verdi. Aktaş Gölü yakınlarında 2 bin 660 metre uzunluğunda ve 3 metre yüksekliğinde gürültü bariyeri montaj çalışmalarının devam ettiğini, bu sayede bölgedeki doğal hayatın korunmasına yönelik önemli bir adım atıldığını da belirtti. Uraloğlu, “Bu tünel, Ardahan’ın geçmişiyle geleceği arasında bir köprü olmuştur. Artık bu bölgedeki ulaşımın önündeki engeller kaldırıldı, kış mevsiminde zorlaşan ulaşım yolları artık sıkıntı yaratmayacak” dedi.
Son olarak, Türkiye’de 2002 yılı itibarıyla yalnızca 50 kilometre tünel inşa edildiğini ve son 22 yılda bu uzunluğun 767 kilometreye ulaştığını aktaran Uraloğlu, köprü uzunluğunun da aynı şekilde önemli bir artış gösterdiğini ifade etti. Bugüne kadar inşa edilen yapılar sayesinde sağlanan ekonomik faydanın yıllık toplamda 197 milyar 492 milyon lira olduğunu tekrarladı. Açılış töreninin ardından Bakan Uraloğlu ve beraberindekiler, açılış kurdelesini kesti.