Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Aşık Şenlik Tüneli’nin açılışıyla birlikte bölgedeki ağır kış şartlarında trafik akışının kesintiye uğradığı Mozeret Geçişi’nin rahatlayacağını belirtti. Uraloğlu, Ardahan’ın Çıldır ilçesinde Türkiye’yi Gürcistan üzerinden Kafkaslar’a bağlayan 2 bin 308 metre uzunluğundaki tünelin hizmete girmesi dolayısıyla bir açıklama yaptı. Aşık Şenlik Tüneli’nin sadece bir ulaşım yolu değil, aynı zamanda bölgenin tarihi, kültürel ve ekonomik dokusunu şekillendirmesi açısından büyük bir önem taşıdığını ifade etti.
Bakan Uraloğlu, Aşık Şenlik adında bir ozanın isminin tünele verilmesinin, bölgenin kültürel mirasına sahip çıkmak anlamına geldiğini vurguladı. Tünelin, 2 bin 159 metre yüksekliğindeki Mozeret Geçidi’ni geçerek Ardahan ile Doğu Anadolu’yu Çıldır ilçesi üzerinden Aktaş Sınır Kapısı’na ve Gürcistan’a yüksek standartlarla bağlayacağını ifade etti.
Çıldır-Aktaş Sınır Kapısı Yolu’nda, Aktaş Gölü yakınlarında gerçekleştirilen 2 bin 660 metre uzunluğunda ve 3 metre yüksekliğindeki gürültü bariyerinin montajına da dikkat çeken Bakan Uraloğlu, bu bariyerin, gölde yaşayan 42 kuş türünün doğal yaşamını korumak için önemli olduğunu belirtti. “Gürültü bariyeri ile göldeki doğal hayatı ulaşımın olumsuz etkilerinden koruyarak, bölgedeki canlı hayatın ve çeşitliliğin korunmasına katkı sağlanacak” dedi.
Bakan Uraloğlu, Aşık Şenlik Tüneli’nin Ardahan’ın coğrafi izolasyonunu ortadan kaldırarak bölgeyi Türkiye’ye ve dünyaya daha yakın hale getirdiğini vurguladı. Ardahan’ın artık sadece doğal güzellikleri ile değil, ulaşım kolaylığı ile de dikkat çektiğini belirtti. Bu yapılar sayesinde, seyahat süresindeki kısalmalardan elde edilecek ekonomik faydalar hakkında bilgi vererek, “Yıllık yaklaşık olarak 113 milyar 870 milyon lira iş gücü tasarrufu ve 83 milyar 622 milyon lira akaryakıt tasarrufu sağlayacağız. Toplamda yıllık 197 milyar 492 milyon lira ekonomik fayda sağlıyoruz” söyledi.
Uraloğlu, Aktaş ve Türkgözü Sınır Kapıları’nın, ülkemizin Kafkaslar ve Orta Asya’ya uzanan ana ulaşım koridoru üzerinde yer aldığını dile getirdi. Ardahan’ın ulaşım ağlarının geliştirilmesine önem verdiklerini ve son 22 yıl içerisinde bu alanda 32 milyar 690 milyon lira yatırım yaptıklarını belirtti. Yapılan yatırımlar arasında Kars-Susuz-Ardahan, Ardahan-Yanlızçam, Ardahan Şehir Geçişi, Ardahan Kuzey Güney Çevre Yolları, Çıldır-Aktaş Yolu, Göle-Ardahan Yolu ve Göle Çevreyolu gibi önemli güzergahlardaki çalışmaların tamamlandığını vurguladı.
Ayrıca, Ardahan-Posof-Türkgözü Yolu proje kapsamında çift köprü olarak inşa edilen Kura Viyadüğü’ndeki çalışmaların da inceleneceğini açıklayan Uraloğlu, projede 4 bin 972 metre uzunluğunda Ilgar Tüneli ile birlikte 1 adet 87 metrelik çift köprü ve 1 adet 180 metrelik tek köprü bulunduğunu belirtti.
Son olarak, Uraloğlu, “Türkiye Yüzyılı” ilkesi ile daha güçlü bir Türkiye hedeflediklerini vurgulayarak, Aşık Şenlik Tüneli ve Çıldır-Aktaş Sınır Kapısı Yolu’nun başta bölge halkı ve Ardahan için hayırlı olmasını diledi ve konuşmasını tamamladı. – ARDAHAN