Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 14 Ocak’taki duruşmasında, sanık avukatlarının yaptığı reddihakim talebi, Bakırköy 23. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Üst mahkeme, reddihakim taleplerini ayrı ayrı reddederek, dava dosyasını ilgili mahkemeye geri gönderdi. Dava, aynı heyetle 18 Şubat’ta devam edecek.
Davanın Geçmişi
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 1399 sayfalık iddianamede, sanık doktor Fırat Sarı’nın, suç örgütünün elebaşı olduğu, onun yanında doktor İlker Gönen ile 112 Acil Çağrı Merkezi ambulans şoförü Gıyasettin Mert Özdemir’in ise örgütü sevk ve idare ettiği belirtiliyor. Suç örgütünün esas amacının, devraldıkları yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin 112 sevk sistemini devre dışı bırakarak doluluğunu sağlamak ve hastaların sağlık durumunu olduğundan daha kötü gösterip, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) üst sınırda ödeme almak olduğu ifade ediliyor.
İddianamede, sanıklar tarafından hasta bebeklerin durumlarının abartıldığı ve daha uzun süre hastanelerde yatışlarının sağlandığı belirtiliyor. Bu yöntemle SGK’dan yüksek ücretler tahsil edildiği ve bazı hasta yakınlarından da fazladan para alındığı ifade ediliyor. Bebek hastaların, uygun sağlık hizmeti sunan hastanelere yönlendirilmesi yerine, örgüt tarafından belirlenen karlı hastanelere yatırıldığı ve elde edilen karın sağlık çalışanı olan örgüt üyeleri arasında paylaştırıldığı iddia ediliyor. Burada esas amacın, bebeklerin sağlığı yerine maddi kazanç elde etmek olduğu vurgulanıyor.
Ceza İstemleri
İddianamede, sanık Fırat Sarı ve İlker Gönen için 10 bebeğin ölümü nedeniyle, “kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi”, “nitelikli dolandırıcılık” ve “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak” suçlarından 10 kez, “resmi belgede sahtecilik” suçundan ise 11 kez uygulanmak üzere toplamda 177 yıl 6 aydan 582 yıl 9 aya kadar hapis cezası talep ediliyor. Sanık Gıyasettin Mert Özdemir’in ise “kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi”, “kişisel verilerin hukuka aykırı ele geçirilmesi”, “kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık”, “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak” ve “resmi belgede sahtecilik” suçlarından 180 yıldan 589 yıl 9 aya kadar hapisle cezalandırılması isteniyor. Ayrıca, 8’i kadın 44 sanık hakkında benzer suçlardan hapis cezaları öngörülüyor.
İddianamede, “dolandırıcılık” suçu ile maddi menfaat elde edilen sorumlu hastaneler ve şirketler için tüzel kişilere yönelik güvenlik tedbirleri uygulanması, bu hastanelerin kapatılması ve mal varlıklarına el konulması talep ediliyor. Soruşturma sonucunda İstanbul’da 9, Tekirdağ Çorlu’da 1 hastanenin ruhsatı iptal edilmiş, bu hastanelerde tedavi gören bebekler ve diğer hastalar ambulanslarla kamu hastanelerine sevk edilmiştir.
Ayrıca, yenidoğan çetesiyle ilgili soruşturmayı yürüten Büyükçekmece Cumhuriyet Savcısı Yavuz Engin’i makamında ölümle tehdit edenler de tutuklandı.
Tutuksuz 4 Sanık Tutuklandı
Mahkeme heyetinin ilk duruşmadaki kararına göre, tutuksuz yargılanan sanıklardan TRG Hospitalist Hastanesi doktorlarından Mehmet Gürül, TRG Hospitalist Hastanesi İdari Müdürü Murat Mantuş, doktor Şeyhmus Çelik ve Esenler Güney Hastanesinin mesul müdürü doktor Ali Dirik tutuklandı. Tutuklanması talep edilen ancak firari