Bolu’da otel faciası! Oda başına 6 bin TL ölümleri önleyecekti
Türkiye, 2023 yılında Bolu Kartalkaya’da gerçekleşen bir otel yangınında yaşanan dehşeti konuşuyor. Yangında hayatını kaybedenlerin sayısı 78 olarak tespit edilmiştir. 238 kişinin konakladığı 12 katlı ahşap otelde yangının restoran bölümünde başladığı ve hızla yayılarak büyük bir felakete yol açtığı belirtildi. Yangına ilişkin ihmal iddiaları üzerine başlatılan soruşturmada 11 kişi gözaltına alındı. Bu durum, turizm sektöründeki güvenlik önlemlerinin gözden geçirilmesini zorunlu hale getirdi.
Yangının neden olduğu can kayıpları, otel yönetimlerinin yangın güvenliği önlemlerine ne kadar önem verdiklerini sorgulatmaya başladı. Kartalkaya Grand Kartalkaya Oteli’nde mevcut yangın uyarı sistemlerinin kurulumu için gerekli maliyetlerin toplamda 1 milyon TL’yi bulması durumu ortaya kondu. Uzmanlar, bu maliyetin odada konaklama fiyatları ile kıyaslandığında oldukça düşük olduğunu ifade etti. Bu durumda, otel odası başına düşen maliyetin yaklaşık 6 bin 210 TL olduğu ve bir günlük ortalama 30 bin TL gibi bir ücretin göz önüne alındığında, yapılması gereken güvenlik yatırımlarının ne kadar az maliyetli olduğu anlaşılmaktadır.
Türkiye Mühendis ve Mimarlar Odası Birliği (TMMOB), yangın güvenliğine yönelik alınacak önlemlerin, yangın sırasında meydana gelen kayıpların maliyetinden çok daha az olduğunu belirtti. Yangın tüplerinin maliyetinin en fazla 1.200 TL, 50 odalı bir otelde yangın ikaz sistemlerinin maliyetinin ise 50 bin TL ile 100 bin TL arasında değiştiği biliniyor. Daha büyük otellerde bu maliyet 250 bin TL’yi bulmaktadır. Yangın dolapları ve sprinkler sistemleri gibi diğer beklentiler de maliyet olarak listelenmiştir. Örneğin, sprinkler sistemlerinin metrekare başına maliyeti 300 TL ile 600 TL arasında değişmektedir.
Öte yandan, otelin her noktasına güvenli sistemlerin entegre edilmesi gerektiği de unutulmamalıdır. Yangın merdivenlerinin maliyeti ise 2025 yılında 4.500 TL olarak tahmin edilmektedir. Bu durum, otel yönetimlerinin güvenlik standartlarına ne kadar dikkat ettiğini göstermektedir. Ancak yaşanan trajedi, bu standartların yetersiz olduğunu kanıtlamaktadır.
Yangın esnasında hayatını kaybedenlerden biri olan Feray Kanbolat ve kızı Oya Kanbolat’ın acısı, aileleri ve yakınları arasında derin bir yas bıraktı. Sema Şahin adındaki acılı bir kadın, kızının ve torununun hayatını kaybetmesiyle ilgili duygularını dile getirirken, “Bu acıyı yaşamak zorunda kalmamalıydım” ifadelerini kullandı. Kızının ne denli değerli olduğunu vurgulayan Sema Şahin, otel sahiplerinden hesap soracak ve bu durumu unutmayacaklarını belirtti. Yangın sonrası yaşananlar, basında da geniş yer buldu ve birçok ünlü isim de bu kayıplar için başsağlığı mesajları paylaştı.
Yangın sonrası yaşanan acı olayın ardından, Feray Kanbolat’ın çalıştığı yapım şirketi Tims&B, başsağlığı mesajı yayımlayarak, “Feray Kanpolat ve kızı Oya Kanbolat’ı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz” diyerek acıyı paylaştı. Dizi yönetmeni Murat Saraçoğlu da olayın ardından taziye mesajı yayınlayarak Feray Kanbolat’ın değerli bir insan olduğunu ifade etti.
Bu olaya dair yaşanan gelişmeler, toplumda yangın güvenliği konusunda önemli tartışmaları başlatırken, gelecekte benzer felaketlerin önlenmesi için nelerin yapılması gerektiğine dair önemli dersler çıkarılması gerektiğini bir kez daha hatırlatmaktadır. Yangın güvenliği, yalnızca otel sahiplerinin yükümlülüğü değil, aynı zamanda misafirlerin de can güvenliğini sağlamaya yönelik bir zorunluluk olarak ön plana çıkmaktadır.