Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, Türkiye Varlık Fonunun mevcut durumu ile ilgili önemli eleştirilerde bulundu. Türeli, Türkiye Varlık Fonunun belirlenen hedeflere ulaşamadığını ileri sürerek, bu fonun bünyesindeki şirketlerin aslında kamu şirketleri olduğunu vurguladı. Gerekirse yeni bir kamuya ait kurum oluşturulmuş gibi bir durumun mevcut olduğunu savunan Türeli, Türkiye Varlık Fonuna Cumhurbaşkanı’na tanınan yetkilerin sorunlu bir yapı oluşturduğunu iddia etti.
Türeli, Türkiye Varlık Fonunun denetim süreçlerini de eleştirdi. Mevcut denetimlerin hukuki bir yeterlilik taşımadığını öne süren Türeli, “Buradaki denetim yeterli değil. Biz denetim olmasın demiyoruz, gerçek bir denetim olmalı.” diyerek, Türkiye Varlık Fonunun da diğer kamu kurumlarının tabi olduğu denetim süreçlerine tabi olması gerektiğini ifade etti. Bu noktada, denetim mekanizmalarının güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Demokratik Eğitim ve Medya Partisi (DEM Parti) Antalya Milletvekili Hakkı Saruhan Oluç ise Türkiye Varlık Fonundaki denetim mekanizmasının başında Cumhurbaşkanı’nın bulunduğunu belirtti. Oluç, bu durumun fonun rehabilitasyona ihtiyaç duyduğunu ve mevcut denetim sisteminin değiştirilmesi gerektiğini savundu. Bunun yanı sıra, Türkiye Varlık Fonunun tartışmalı bir yapıda olduğu görüşünü dile getirdi.
“Yapılan denetim hukuka uygun denetimdir”
İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta, Türkiye Varlık Fonunun Yönetim Kurulu Başkanlığı’nın Cumhurbaşkanı’nda olması durumunun yanlış olduğunu ifade etti. Usta, Türkiye Varlık Fonu’nun şu anki karının düştüğünü belirterek, “Türkiye Varlık Fonu, Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu bir şey değil. Türkiye Varlık Fonu ile bu ülkeye, daha önce ne yapılmadı ya da yeni olarak ne kazandırıldı?” şeklinde konuşarak, fonun gerekliliğini sorguladı.
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, muhalefet milletvekillerinin denetimle ilgili eleştirilerini hatırlatarak, Sayıştay denetimi ve uygunluk denetimi gibi süreçlerin gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade etti. Kalaycı, yapılan denetimlerin hukuka uygun olduğunu belirtirken, Cumhurbaşkanı’nın yürütmenin başı olduğunu ve bu nedenle bazı yetkilerin doğal olarak ona ait olduğunu vurguladı. Bu durumun, muhalefetin eleştirilerinde dikkate alınması gerektiğine dikkat çekti.