ASAL Araştırma Şirketi, “Türkiye Siyasi Gündemi Ekim ayı Araştırması” adlı çalışmasını yayımladı. Bu araştırma, Türkiye’deki siyasi partilerin seçmen desteği, hükümet ve diğer siyasi partilerle ilgili kamuoyunun kanaatleri ve Ekim ayı boyunca öne çıkan gündem konularıyla ilgili değerlendirmeler içermektedir.
20-24 Ekim 2024 tarihleri arasında, Türkiye’nin 25 farklı ilinde 18 yaş ve üzeri 2 bin kişiyle gerçekleştirilen anket, vatandaşların “Sizce erken genel seçim yapılmalı mı?” sorusuna verdikleri yanıtları ortaya koymaktadır. Anketin yapıldığı iller arasında Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Bursa, Balıkesir, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Kırıkkale, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Van, Yalova ve Zonguldak yer almaktadır.
ANKET SONUÇLARI
Alanda yapılan anket sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 51.5’i “hayır”, yüzde 42.6’sı “evet”, yüzde 5.9’u ise “Fikrim yok/Cevap yok” olarak yanıt vermiştir. Bu verilere dayanarak, erken genel seçim yapılmasının çoğunluk tarafından istemediği görülmektedir.
Erken seçimi isteyenlerin gerekçeleri arasında, ilk sırayı yüzde 24.0 ile “ekonomi ve hayat pahalılığından dolayı” cevabı almıştır. Bu durum, Türkiye’de yaşayan bazı seçmenlerin ekonomik sıkıntılar ve hayat pahalılığından kaynaklı taleplerinin olduğunu gösteriyor.
CHP VE DEM PARTİLİ SEÇMENLERİN GÖRÜŞÜ
Ayrıca, ankette dikkat çeken bir diğer bulgu, erken genel seçimin yapılmasını en çok isteyen seçmen grubunun Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Demokrasi ve Progress Partisi (DEM Parti) destekçileri olduğu yönündedir. Bu iki partiye oy veren vatandaşların seçime dair beklentileri, diğer siyasi partilere mensup olanlara göre daha yüksektir. Bu durum, Türkiye’nin siyasi yapısında önemli bir etkiye sahip olan bu iki partinin destekçilerinin, mevcut hükümetin performansını yeterli görmediğini de ortaya koymaktadır.