Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 yılının Ekim ayında Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde Yargı Reformu Stratejisi Tanıtım Toplantısı’nda önemli açıklamalarda bulundu. Konuşmasına, Bolu Kartalkaya’da bir otelde çıkan yangında yaşamını yitiren vatandaşlar için taziyelerini ileterek başlayan Erdoğan, yeni Dördüncü Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin ülkeye, millete ve adalet teşkilatına hayırlı olması temennisinde bulundu.
Cumhurbaşkanı, Adalet Bakanlığı ve belgeye katkı sağlayan herkese teşekkür ederek, adaletin tarih boyunca Türkiye’nin temel ilkelerinden biri olduğunu vurguladı. “Adalet, hem milli hem de manevi yapımızda bir mihver hükmünde olmuştur” diyen Erdoğan, adaletin önemine değindi. Geçmişteki adalet anlayışlarını hatırlatarak, adalet yargısının tarihi başarılarla dolu olduğunu ifade etti.
“Adaletin vaktinde tecelli etmesinin önemini her fırsatta vurguluyoruz”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu topraklardan yükselen adalet şuurunun, toplumsal huzur ve güvenin temeli olduğunu” belirtti. Adalet sisteminin tüm unsurlarının güçlü, hızlı ve etkin işlemesinin, toplumun her bireyini yakından ilgilendirdiğini kaydeden Erdoğan, adalet hizmetlerinin etkinliğinin yanında, adaletin zamanında sağlanmasının da büyük önem taşıdığını vurguladı. “Hâkim ve savcılarımızın yüksek bir vazife şuuruyla hareket etmesine büyük bir önem veriyoruz” dedi.
Cumhurbaşkanı, yargının bağımsızlığına ek olarak tarafsızlığının da sağlandığını belirterek, göreve geldikleri günden bu yana bu konularda önemli adımlar attıklarını ifade etti. Adliye binalarının modernizasyonu, personel sayısının artırılması, dijitalleşme gibi pek çok alanda düzenlemeler yapıldığını açıkladı.
“Türk yargısının vasfını, gelecekte daha da güçlendireceğiz”
Erdoğan, geçmişteki yargı anlayışlarını eleştirerek, “üstünlerin hukukunun” yerini “hukukun üstünlüğü” esasına dayalı adil bir yargı sistemine geçiş yaptıklarını belirtti. Eski Türkiye’nin imtiyazlı çevrelerinin bu değişimi hazmetmekte zorlandığını vurguladı. Türk demokrasisi açısından önemli kazanımlar sağlandığını ve Türk yargısının itibarının güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
“Hiç kimse hukukun üstünde değildir”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, hukukun üstünlüğü ilkesinin herkes için geçerli olduğuna dikkat çekerek, “Suç işleyenler, kim olursa olsun, bağımsız Türk mahkemelerine hesap vermek zorundadır” dedi. Yargı camiasını hedef gösteren söylemlere karşı çıktığını belirterek, “Yargı sürecine ilişkin herkesin dikkatli ve sorumlu bir tutum sergilemesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
“Yargı Reformu Stratejileri, birbirini tamamlar niteliktedir”
Cumhurbaşkanı, bugüne kadar uygulanan Yargı Reformu Stratejileri’nin sürekliliğine vurgu yaparak, 2025-2029 dönemini kapsayan yeni belgenin önerdiği 5 amaç, 4 hedef ve 264 faaliyetten oluştuğunu açıkladı. Yeni stratejinin adalet bağımsızlığını güçlendirmeyi, hukuki güvenliği artırmayı ve yargılamaların makul sürede sonuçlanmasını hedeflediğini belirtti.
“Adli bilimlerde dijital dönüşümü hızlandırmayı hedefliyoruz”